szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A finn Elcoteq Network Corporation elektronikai gyártásszolgáltató – műfajában a legnagyobb Európában és a hatodik a világon – szerdán bejelentette, hogy észtországi, tallini tevékenységének nagyrészét eladja termékei egyik fő vásárlójának, a svéd Ericsson távközlésiberendezés-gyártónak közel 30 millió euróért. A nagy volumenű európai gyártást Magyarországon, Pécsett összpontosítja ezentúl az Elcoteq.

Az Elcoteq 1600 embert foglalkoztat az észt fővárosban, Tallinban, közülük 1200 átkerül az Ericssonhoz. Az Elcoteq kisebb keretben, de folytatja tevékenységét Tallinban is, speciális berendezéseket gyártva. Az Ericsson ellátását is folytatja az Elcoteq, más telephelyeiről.

Ez utóbbiak sorában központi szerepet szánnak a pécsi gyártóhelynek. Január óta, a piaci helyzet gyors rosszabbodásához igazodva, az Elcoteq már csökkentette kapacitásait. Ennek keretében áprilisban közölték azt is, hogy három helyett csak két üzemben folytatja a termelést az Elcoteq Pécsett. Ez nem járt újabb létszámcsökkentéssel, de a kevesebb megrendelés miatt összevonták a termelést, és a legkisebb alapterületű üzemből raktár lett. Az Elcoteq mintegy négyezer embert foglalkoztat Pécsett, ennek egynegyede kölcsönzött munkaerő.

Az Elcoteq, Baranya megye legnagyobb cége január közepén mintegy 450 saját dolgozót és 900 bérelt munkást küldött el. A szerkezetváltási program következő lépésében a finn cég felmérte, hogy egy nagy európai gyártóhely elegendő a jelenlegi és a közeljövőben várható termelési szükséglethez. A nagy volumenű európai gyártást ezért Pécsett összpontosítják, az Elcoteq közleménye szerint.

Az Elcotec 1998-ban telepedett meg Magyarországon, a legnagyobb termelő egységei Baranya megyében vannak. 2005 óta a négy kontinens 15 országában tevékenykedő vállalat európai központja is Magyarországon, Budapesten működik. Az Elcoteq 13,5 milliárd forint értékű beruházást valósított meg 2003 és 2008 között Magyarországon.

Az első negyedévben az Elcoteq vesztesége adó után 46,1 millió euró volt, négyszer nagyobb az egy évvel korábbi, 11,3 milliós hiánynál. A nettó értékesítés 48,3 százalékkal 470 millió euróra csökkent 908,7 millióhoz képest.

Tavaly az Elcoteq vesztesége 64 millió euró volt adó után, a helyzet javult 2007-hez képest, amikor 106,5 millió eurós volt a cég vesztesége. A nettó értékesítés 3,443 milliárd euróra csökkent 4,043 milliárdról. A cég 2003 óta közel megkétszerezte termelését a 2007-es csúcsévre, de adózott eredménye utoljára 2006-ban volt, 12,1 millió euró.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vállalkozás

"Holnap már nem kell bejönni"

Februárban 63 cég jelentett be csoportos létszámleépítést, kétszer annyi, mint 2008 hasonló időszakában. Amióta a válság beütött, közel harmincezren veszítették el állásukat. A legnagyobb veszélyben a betanított munkások, munkaerő-kölcsönzők dolgozói, nyugdíj előtt állók vannak. A számok mögött lévő személyes történetekre is kíváncsiak voltunk.

Kékhalált okozhat a Windows 10-ben egy linkre kattintás

Kékhalált okozhat a Windows 10-ben egy linkre kattintás

1,3 milliárd dollárra perelik Trump ügyvédjét rágalmazás miatt

1,3 milliárd dollárra perelik Trump ügyvédjét rágalmazás miatt

Hunyadi Mátyás esetleges újratemetéséről beszélt Kásler Miklós

Hunyadi Mátyás esetleges újratemetéséről beszélt Kásler Miklós