szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Országgyűlés Költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottsága 11 igen ellenében 14 nem szavazattal általános parlamenti vitára alkalmatlannak ítélte azt a javaslatot, amelyet négy fideszes honatya, Balog Zoltán, Orbán Viktor, Varga Mihály és Hörcsik Richárd nyújtott be az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi törvény módosításához kapcsolódóan.

A fideszes képviselők azt szerették volna elérni, hogy a közcélú adományok utáni áfa-fizetési kötelezettség megszűnjön. A javaslat indoklásában kitértek arra, hogy az egyházak, a karitatív szervezetek, illetve a segítségükre számító rászorulók jelentős támogatástól estek el az elmúlt évben azzal, hogy az új áfa-törvény az adófizetési kötelezettség körébe sorolta a természetbeni adományokat is. 
   
A fideszes képviselők  szerint az áfa-törvény módosítása  során sem történt változtatás az adományok vonatkozásában, ezért szerették volna a karitatív tevékenységgel foglalkozó szervezetek működését megkönnyíteni, hogy a szervezetek legalább a korábbi évek színvonalán elláthassák tevékenységüket. 
   
Három, a "Pécs - Európai Kulturális Fővárosa" kiemelt projektet érintő javaslat közül a Bánki Erik, Koszorús László, Hoppál Péter fideszes, és Hargitai János KDNP-s honatya által jegyzett indítványt is elutasította a testület 14 tartózkodás és 11 igen mellett. Míg a szocialista képviselők által beadott javaslat közül Faragó Péter indítványát 14 igen, 11 tartózkodás mellett javasolták általános parlamenti vitára, a Szili Katalin, Bókay Endre és Kőhegyi István által beadott javaslatot pedig 18 igen és 6 tartózkodás mellett tartották parlamenti vitára alkalmasnak.  
   
A Faragó Péter MSZP-s képviselő által beadott indítvány célja az volt, hogy a Pécs Európa Kulturális Fővárosa projekt kedvezményezettjei közé 38, munkanélküliséggel sújtott települést is bevonjanak, illetve hogy az idén újabb részprojektek, így például a Zsolnai Kulturális Negyed, illetve a Nagy Kiállítótér is bekerüljenek a projektbe. 
   
A Szili Katalin, Bókay Endre és Kőhegyi István MSZP-s képviselők által jegyzett indítvány pedig az Európa Kulturális Főváros projekt megvalósításának folyamatosságát segítené elő. Ez utóbbi módosítás révén a pályázók körébe mind Pécs megyei jogú város önkormányzata, mind a részprojektekben részt vevő önkormányzatok beletartoznának a 2008. évi gyakorlatnak megfelelően. A szocialista javaslatok egyike sem érinti az előirányzat főösszegét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Alacsonyabb áfakulccsal adózik a távhő, olcsóbb lesz

A kormány ősszel benyújtja a parlamentnek azt a javaslatát, hogy 2010. január 1-jétől a legalacsonyabb áfakulccsal adózzon a távhőszolgáltatás - közölte csütörtöki fővárosi sajtótájékoztatóján Molnár Csaba, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter.

MTI Gazdaság

A biztosítási díjakat nem emeli az áfa

Júliustól a biztosítóknak ugyan többe kerül a megnövelt áfa miatt a kárkifizetés, de a jelenlegi piaci helyzetben inkább csökkentik az eredményüket, mint hogy díjat emeljenek – vélték a megkérdezett piaci szereplők. Az élelmiszereknél pedig az áfa emelése, illetve egyes élelmiszerek esetében az áfa esetleges csökkentése kissé jelenik csak meg az árakban.

Vállalkozás

Áfaemelés, járulékcsökkentés és evaváltozások júliustól

Alig több mint egy hónapja fogadta el az Országgyűlés az évközi változásokat hozó adócsomagot, a 2010-től várható módosítások egyes elemeiről pedig hétfőn szavaz a parlament. Járulékcsökkentés, áfaemelés és a személyi jövedelemadó sávhatárának emelése visszamenőleg - csupán néhány a júliusban várhatóan hatályba lépő módosításokból, amikről bővebben és részletesebben július 7-én hallhat az adóváltozásokról szóló konferencián, amelyet az Adózóna támogat.

Épp most rendeltek el rovarirtást egy budapesti hatosztályos gimnáziumban, így nem indul hétfőn az oktatás

Épp most rendeltek el rovarirtást egy budapesti hatosztályos gimnáziumban, így nem indul hétfőn az oktatás

Videó: hatalmas tűz ütött ki egy szentpétervári gyárépületben

Videó: hatalmas tűz ütött ki egy szentpétervári gyárépületben

A Gazprom médiacége készít feldolgozást az Anna Kareninából a Netflixre

A Gazprom médiacége készít feldolgozást az Anna Kareninából a Netflixre