szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az előzetes várakozásoknak megfelelően 42,4 pont lett az európai feldolgozóiparban dolgozó beszerzési menedzserek véleménye alapján előzetesen számolt mutató (PMI) júniusra - a májusi 40,7 pont után –, míg a szolgáltatási szektorra számolt PMI értéke a májusi 44,8 pontról 44,5 pontra esett vissza. Az indexeket a Markit nemzetközi piackutató cég teszi közzé.

A feldolgozóipari index ilyen mérvű javulása arra utal, hogy az iparvállalati menedzserek (összesen mintegy 2 ezer vállalattól kérnek be adatot) a recessziós helyzetet már nem látják olyan sötéten. Mindazonáltal a mutatók értéke azt is jelzi, hogy a fellendülés még távolról sem érkezett el az európai gazdaságnak sem a feldolgozóipari, sem a szolgáltatói szektorában.

Az európai gazdaság gyenge helyzetére rávilágít egyébként a legnagyobb termelő, Németország kombinált PMI-indexe, amely 44,0 pontról 43,4 pontra süllyedt le, elemzők szerint világosan jelezve, hogy az idei harmadik és a negyedik negyedben is várhatóan zsugorodik még a német GDP.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Az eurózónában a fellendülés még az idén beindulhat

Májusban tovább mérséklődött a gazdasági visszaesés üteme az euróövezetben; a feldolgozóipar és a szolgáltatási szektor együttes teljesítményét jelző összetett beszerzői menedzser index (PMI) nyolc havi csúcsra, 43,9 pontra emelkedett az áprilisi 41,1 pontról előzetes adatok szerint. Az index javulása meghaladta a 42,3 pontos elemzői várakozást.

Mit tehet a cégünk, ha nem vagyunk hajlandóak beoltatni magunkat?

Mit tehet a cégünk, ha nem vagyunk hajlandóak beoltatni magunkat?

Dobrev Klára megint eltalálta a szarva közt a tőgyét? – kérdésekkel provokáltak az újságírók a kormányinfón

Dobrev Klára megint eltalálta a szarva közt a tőgyét? – kérdésekkel provokáltak az újságírók a kormányinfón

A Hell Energy beperelt egy kommentelőt, de első fokon vesztett

A Hell Energy beperelt egy kommentelőt, de első fokon vesztett