szerző:
MTI

Az ipari termelői árak 2009. májusban az előző havihoz képest 2 százalékkal mérséklődtek, az egy évvel korábbinál 6,2 százalékkal magasabbak voltak - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az ipari termelői árak 2009 áprilisában az előző havihoz képest 1,9 százalékkal mérséklődtek, az egy évvel korábbinál 7,2 százalékkal magasabbak voltak.

Tavaly májusban az ipari termelői árak az előző hónaphoz viszonyítva 1,1 százalékkal alacsonyabbak, az egy évvel korábbiaknál viszont 4,6 százalékkal magasabbak voltak. Az ipar belföldi értékesítési árai 2009. májusban az előző hónaphoz viszonyítva 0,3 százalékkal csökkentek, a 2008. májusival összehasonlítva 1,8 százalékkal emelkedtek. Az exportértékesítés árak a 2009. áprilisinál 3,2 százalékkal alacsonyabbak voltak, a tavaly májushoz képest 9,2 százalékkal nőttek.

A feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítési árai májusban 0,5 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint egy hónappal korábban. Emelkedtek az árak az egyéb feldolgozóipar és javítás, a villamos berendezés gyártás, a számítógép-, elektronikai, optikai termékek, illetve a járműgyártás ágazatokban.

Az élelmiszeripar árai nem változtak májusban. Számottevő árcsökkenés volt a vegyi anyag, termék gyártásban, elsősorban a műtrágyák és nitrogénvegyületek 17 százalékkal alacsonyabb árainak következtében, valamint a fémalapanyag, fémfeldolgozási termék gyártásában, illetve a gyógyszergyártásban.

A többi feldolgozóipari ágazatban 0,1 százalék és 0,9 százalék között mérséklődtek a belföldi értékesítési árak.
Az ipar belföldi értékesítésében jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai májusban gyakorlatilag nem változtak, 0,1 százalékkal voltak alacsonyabbak az áprilisban mért értéknél. A víztermelés, -kezelés, -ellátás díjai 0,3 százalékkal csökkentek.

Tizenkét havi összehasonlításban - a feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítését tekintve - a legnagyobb mértékben a járműgyártásban, a gumi-, műanyag- és építőanyag-iparban, valamint a villamos berendezés gyártásban nőttek az árak. Az ipar belföldi értékesítésében jelentős súlyt képviselő élelmiszeriparban 1,1 százalékos árnövekedést mért a KSH. Tavaly májushoz viszonyítva nagymértékű árcsökkenés következett be a kőolaj-feldolgozásban. Szerényebb mértékben csökkentek az árak a textil- és bőriparban, a vegyi anyag, termékgyártásban, valamint a gyógyszergyártásban. A többi feldolgozóipari ágazatban az áremelkedés mértéke 1 százalék és 2,9 százalék között alakult.

A feldolgozóipar egészében az elmúlt 12 hónap alatt 0,6 százalékkal mérséklődtek az árak. A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai 7,2 százalékkal, a víztermelés, -kezelés, -ellátás árai 7,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül 2009 májusában az előző hónaphoz képest az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 0,4 százalékos, míg a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 0,2 százalékos havi árcsökkenés jelentkezett.

A beruházási javakat gyártó ágazatokban az árak csekély mértékben, 0,1 százalékkal mérséklődtek. Az előző év azonos hónapjához képest a legnagyobb mértékű áremelkedés a beruházási javak gyártásánál volt. A fogyasztási cikkeknél 2,8, az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 1,2 százalékkal nőttek az árak.

Az ipar forintban mért exportértékesítési árai 2009. májusban az előző hónaphoz képest tovább csökkentek, 3,2 százalékkal, 12 havi összehasonlításban 9,2 százalékkal emelkedtek. A hazai fizetőeszköz egy hónap alatt az euróhoz viszonyítva 4,5, a dollárhoz képest 7,6 százalékkal erősödött, a 2008. májusival összevetve az euróhoz mérten 13,9, a dollárhoz viszonyítva 30 százalékkal gyengült.

Az Európai Unió 27 tagországa ipari termelőiár-indexének 2009. májusi alakulásáról szóló Eurostat-sajtóközlemény 2009. július 2-án jelenik meg.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

KSH: negyedével kevesebb az ipari termelés áprilisban, mint egy éve

Az ipari termelés 2009 áprilisában korrekciók nélkül 27,1 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 25,3 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban, márciushoz képest pedig szezonálisan és munkanap-tényezővel kiigazítva 5,1 százalékkal csökkent – közölte a Központi Statisztikai Hivatal előzetes adatok alapján pénteken.

MTI Gazdaság

KSH: csökkent az építőipari termelés

Az építőipari termelés volumene 2009 áprilisában mind a kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva 8,4 százalékkal csökkent 2008 áprilisához viszonyítva, szezonálisan korrigálva áprilisban 4,9 százalékkal maradt el az előző havitól - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

MTI Gazdaság

KSH: az ipari termelés áprilisban 27,1 százalékkal esett vissza

Az ipari termelés az idén áprilisban 27,1 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 25,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. A termelés volumene az év első négy hónapjában 23,5 százalékkal volt alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában. Az adatok megegyeznek a korábban nyilvánosságra hozott előzetes számokkal.

Nyomoznak a Borkai-ügyben

Nyomoznak a Borkai-ügyben

Itt a Facebook nagy terve: egyesével vadásszák le a zaklatókat

Itt a Facebook nagy terve: egyesével vadásszák le a zaklatókat

A Brexit elhalasztását kéri Boris Johnson az EU-tól

A Brexit elhalasztását kéri Boris Johnson az EU-tól

Gyurcsány levelet írt Kövérnek az újságírók parlamenti korlátozása miatt

Gyurcsány levelet írt Kövérnek az újságírók parlamenti korlátozása miatt

Forog a sírjában a bakelitlemez, és élvezi

Forog a sírjában a bakelitlemez, és élvezi

Hárman meghaltak a tűzben, miután tüntetők kifosztottak egy bevásárlóközpontot Chilében

Hárman meghaltak a tűzben, miután tüntetők kifosztottak egy bevásárlóközpontot Chilében