szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Százmilliárd font körüli - az éves brit hazai össztermék (GDP) hozzávetőleg 8 százalékának megfelelő - adóemelésekre és kiadáscsökkentésre lesz szükség Nagy-Britanniában a recesszió és a gazdaságélénkítő programok miatt hatalmasra duzzadó államháztartási hiány lefaragása végett - áll az egyik vezető londoni gazdaságelemző ház hétfőn kiadott előrejelzésében.

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) szerint hozzávetőleg ekkora költségvetési kiigazítás kell ahhoz, hogy a 2014-2015-ös pénzügyi évben a deficit ne haladja meg az 50 milliárd fontot. A ház úgy számol, hogy kormányzati fellépés nélkül még abban az évben is 158 milliárd font (50 ezer milliárd forint) lenne a brit államháztartási hiány. A 2009-2010-es brit pénzügyi évre szóló, áprilisban beterjesztett költségvetés 175 milliárd fontos hiánnyal számol.

Ez azt jelenti, hogy a brit államháztartási deficit az idén eléri a becsült GDP-érték 12,4 százalékát, ami példátlan a modern brit gazdaságtörténetben, és a fejlett ipari gazdaságok alkotta OECD-csoporton belül is egyedülállóan magas.

Alistair Darling pénzügyminiszter a költségvetési előterjesztésben jövőre 11,9 százalékos deficitet valószínűsített, és előrejelzése szerint a hiány a 2011-2012-es pénzügyi évben is még 9,1 százalék, 2012-2013-ban 7,2 százalék, 2013-2014-ben pedig 5,5 százalék lesz. Mindezt az államadósság-ráta meredek növekedése kíséri.

A pénzügyminiszter prognózisa szerint a GDP-értékhez mért államadósság az idei pénzügyi évre várt 59 százalékról jövőre 68 százalékra, majd a következő években rendre 74 százalékra, 78 százalékra és 79 százalékra emelkedik.

A Standard & Poor's hitelminősítő május végén, hatalmas globális piaci visszhangot kiváltó intézkedéssel stabilról leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Nagy-Britannia - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság - lehető legjobb, "AAA" szintű szuverén adóskockázati besorolásának kilátását, arra a várakozására hivatkozva, hogy a jelenlegi költségvetési folyamatok nyomán a brit nettó államadósság középtávon megközelíti a hazai össztermék 100 százalékát.

A CEBR hétfői londoni prognózisa szerint ha a jövőre esedékes brit választások után - ahogy azt a fogadóirodák is valószínűsítik - konzervatív kormány kerül hatalomra, ez a cég által szükségesnek tartott 100 milliárd fontos kiigazításból 20 milliárd fontot adóemeléssel, 80 milliárd fontot kiadáscsökkentéssel fog előteremteni.

Ha a jelenleg kormányzó Munkáspárt marad hatalmon - amire a közvélemény-kutatások alapján nem sok esély látszik -, arra az esetre a CEBR londoni elemzői 40 milliárd font értékű adóemelést és 60 milliárd fontnak megfelelő kiadáscsökkentést jósolnak.

Konzervatív győzelem esetén a politikai szükségszerűség azt diktálja, hogy az új kormány már megalakulása után nem sokkal bejelentse konszolidációs programját, addig, amíg még lehetséges az előző kormányt okolni a megszorításokért - áll a Centre for Economics and Business Research hétfői londoni elemzésében.

A CEBR szerint a gazdasági növekedésből sok költségvetési többletbevétel nem várható. A cég az idén 4,1 százalékos GDP-visszaesést vár a brit gazdaságban, és utána is csak nagyon lassú kilábalást jósol: 2010-ben 0,6 százalékos, 2011-ben 0,9 százalékos, 2012-ben 1,2 százalékos, és még 2013-ban is csak másfél százalékos növekedéssel számol. A brit kormány 3,5 százalékos idei egész évi GDP-mínuszt valószínűsít.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Londoni elemzők: a fordulat jelei a brit gazdaságban

Valós fordulat jelei látszanak az egyelőre mély recessziótól szenvedő brit gazdaságban a hatalmas pénzügypolitikai és költségvetési ösztönzők hatására, de fellendülés várhatóan csak 2011-ben kezdődik.

7 ezernél több új fertőzöttet találtak, elhunyt 146 beteg

7 ezernél több új fertőzöttet találtak, elhunyt 146 beteg

A CSU elnöke szerint meg kell szüntetni a Fidesz néppárti tagságát

A CSU elnöke szerint meg kell szüntetni a Fidesz néppárti tagságát

A Kisvárda sportigazgatója megkérte a focistafeleségeket, ne várják el, hogy a férjük keljen fel éjjel a gyerekhez

A Kisvárda sportigazgatója megkérte a focistafeleségeket, ne várják el, hogy a férjük keljen fel éjjel a gyerekhez