szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jóváhagyta az Európai Bizottság hétfőn a magyar lakáshitel-támogatási programot, amelynek célja a jelenlegi gazdasági visszaesés által sújtott lakástulajdonosok segítése.

Mint Brüsszelben kiadott közleményében az Európai Unió végrehajtó testületet emlékeztetett rá, a program értelmében a magyar állam úgynevezett áthidaló kölcsönökre vállal kezességet, amelyekből a tulajdonosok – legfeljebb két éven keresztül – az eredeti lakáscélú kölcsön havi részleteinek egy részét törleszthetik.

A bizottság megállapította, hogy az intézkedés összeegyeztethető az uniós előírásokkal, mivel magánszemélyeknek nyújtott olyan állami támogatásról van szó, amely szociális jellegű, és megkülönböztetés nélkül adják.

Neelie Kroes versenypolitikai biztos a támogatással kapcsolatban arra mutatott rá: "a lakáscélú kölcsönökre nyújtott magyarországi kezességi program azokat a tulajdonosokat támogatja, akiket annak veszélye fenyeget, hogy nem tudják törleszteni lakáscélú kölcsönük részleteit. A jelenlegi pénzügyi válság közepette nagyon fontos, hogy ne csak a nehéz helyzetbe jutott bankok részesüljenek támogatásban, hanem mindenekelőtt maguk a rászoruló háztartások is.

"A kormány június 16-án jelentette be az intézkedést, amely elsősorban azoknak a lakástulajdonosoknak segíthet, akik munkahelyük elvesztése vagy más átmeneti jövedelemkiesés miatt olyan helyzetbe kerültek, hogy nem biztos, hogy tudják törleszteni lakáscélú kölcsönük részleteit. A program értelmében a támogatható hitelfelvevők úgynevezett áthidaló kölcsön folyósítására vonatkozó hitelszerződést köthetnek a bankkal, amely legfeljebb két évig fedezi részben kölcsönük havi részleteinek törlesztését. Az állami kezességgel támogatott áthidaló kölcsön tehát levegővételhez juttathatja az érintetteket, akiknek így lehetősége nyílik a törlesztés átütemezésére, és nem veszítik el otthonukat - fejtette ki a közlemény.

A magyar állam az áthidaló kölcsönök legfeljebb 80 százalékának visszafizetéséért vállal kezességet. A támogatási program, amely a június 30. előtt megkötött hitelszerződésekre alkalmazandó, 2010. június 30-áig tart, mivel "Magyarország várakozásai szerint eddig lesz hatással a visszaesés a foglalkoztatásra és a lakóingatlanok lefoglalásának ütemére" - emlékeztetett Brüsszel.

A tartozás azon része után, amelyet az áthidaló kölcsön nem fedez, a hitelező viseli a nemfizetés kockázatát. A kezességgel biztosított áthidaló kölcsönt az első két év elteltével vissza kell fizetni. A magyar állam csak akkor fizet a kezesség ellenében, ha a természetes személy nem képes törleszteni az áthidaló kölcsönt.

A brüsszeli bizottság azt is megállapította, hogy ugyan az intézkedés célja elsősorban a háztartások támogatása, "nem zárható ki, hogy a hitelfelvevőkön kívül a támogatás közvetett kedvezményezettjeiként a kezességi programban részt vevő bankokat is bizonyos előnyhöz juttatja". Ugyanakkor azt is megállapította, hogy a támogatási intézkedés pontosan körülírt közösségi érdekű célkitűzésekre irányul; megfelelő kialakítású a kitűzött célok megvalósításához, és a versenytorzulás mértéke korlátozott. A bizottság azért hagyta jóvá a programot, mivel az szociális jellegű támogatást nyújt az ideiglenes jövedelemkieséssel sújtott és otthonuk elvesztését kockáztató magánszemélyeknek, és mindezt megkülönböztetés nélkül nyújtja, hiszen valamennyi, Magyarországon lakáscélú kölcsönt folyósító bank előtt nyitva áll.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Nehéz helyzetbe került a lakáshiteleseket védő törvényjavaslat

Az önkormányzatok elővásárlási jogot kapnak a hitelüket fizetni nem tudó tulajdonosok lakásaira, feltéve, hogy utána nekik adják bérbe, továbbá a munkával rendelkező, de anyagilag megrendült adós is kaphat átmeneti könnyítést a törlesztésre - ezek a legfontosabb szabályai "a nehéz helyzetbe került, lakáshitellel rendelkező polgárok védelme érdekében szükséges egyes törvénymódosításokról" címet viselő törvényjavaslatnak.

MTI Gazdaság

Fizetési könnyítés az állam által garantált lakáshitelekre

A közszférában dolgozók, valamint a fiatalok lakáshiteleinek egy részére az állam készfizető kezességet vállal, június 15-től az ilyen hitelek felvevői fizetési könnyítést kaphatnak, például hosszabb lehet a futamidő és kevesebb a törlesztő részlet – az erről szóló kormányrendelet a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

MTI Gazdaság

MNB: nem nőtt a lakáshitel-állomány márciusban

Rögzített devizaárfolyamon számítva nem emelkedett, lényegében a januári szinten maradt a lakosság lakáshitel-állománya márciusban - írja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön közzétett jelentése.

MTI Gazdaság

Bérlői program segíthet a bajba jutott lakáshiteleseknek

A Pénzügyminisztérium (PM) és a Magyar Bankszövetség szakértői közösen vizsgálják, fel lehetne-e építeni egy olyan konstrukciót, amely a lakáshitelesek és a bankok számára is kedvezőbb helyzetet teremtene a jelenleginél - mondta az MTI-nek Nyers Rezső, a Magyar Bankszövetség főtitkára.