szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Első ízben növekedett az ipari termelés havi szinten az euróövezet országaiban májusban tavaly augusztus óta, jelezvén, hogy a recesszió talán már túlhaladta a mélypontját. Mindamellett a növekedés kisebb volt, mint amire az elemzők számítottak.

Az Eurostat kedden közzétett adatai szerint az ipari termelés 0,5 százalékkal nőtt áprilishoz képest, de 17 százalékkal kevesebb volt, mint egy évvel korábban. Elemzők 1,2 százalékos havi növekedést, és 17,7 százalékos tizenkét havi visszaesést vártak.

Az Eurostat egyszersmind lefelé módosította az áprilisi növekedési adatot: e szerint az euróövezeti gazdaság csak 1,4 százalékkal zsugorodott a korábban jelentett 1,9 százalékkal szemben. Az ipari termelés az euróövezet GDP-jének 17 százalékát adja.

A GDP 2,5 százalékkal csökkent az euróövezetben az első negyedben az előző negyedhez képest. Az Európai Bizottság várakozásai szerint a második negyedben 0,6 százalék volt a zsugorodás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

KSH: az ipari termelés áprilisban 27,1 százalékkal esett vissza

Az ipari termelés az idén áprilisban 27,1 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 25,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. A termelés volumene az év első négy hónapjában 23,5 százalékkal volt alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában. Az adatok megegyeznek a korábban nyilvánosságra hozott előzetes számokkal.

MTI Gazdaság

Hatott a roncsprémium: felpörgött fel a német ipari termelés

Májusban közel 16 éve a legnagyobb ütemben nőtt a német ipari termelés havi összehasonlításban, erősítve azokat a reményeket, hogy Európa vezető gazdasága talán megkezdte a kilábalást a válságból. A termelő ágazatok 3,7 százalékos teljesítménynövekedése messze túlszárnyalta a mindössze 0,5 százalékos elemzői várakozásokat.

MTI Gazdaság

KSH: megállt az ipari termelés csökkenése májusban

Az ipari termelés 2009 májusában 22,1 százalékkal csökkent éves összevetésben, áprilishoz képest pedig szezonálisan és munkanap-tényezővel kiigazítva 2,6 százalékkal emelkedett - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előzetes adatok alapján.

MTI Gazdaság

KSH: csökkent az építőipari termelés

Az építőipari termelés volumene 2009 áprilisában mind a kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva 8,4 százalékkal csökkent 2008 áprilisához viszonyítva, szezonálisan korrigálva áprilisban 4,9 százalékkal maradt el az előző havitól - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

MTI Karrier

Tízéves csúcson a munkanélküliség az euróövezetben

Tízéves csúcsra nőtt az euróövezeti munkanélküliség májusban: a 9,5 százalékos munkanélküliségi ráta 1999 májusa óta a legmagasabb. Csak májusban 273 ezer állás szűnt meg az eurózónában - közölte az Eurostat.