szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Felszámolás alatt áll a rétsági Heliogrid Magyarország Napelemgyártó Kft., a napelemgyártás már megszűnt, a 36 alkalmazott leépítése folyamatban van - közölte Balázs Miklós felszámoló.

A 16,5 milliárd forintos beruházást 2007 márciusában jelentette be Kóka János akkori gazdasági miniszter, a gyár 800 új munkahely létrehozását tervezte. A felszámoló elmondta: félig kész üzemről van szó. Négy gyártósort terveztek, de csak egyet telepítettek a felszámolás megkezdéséig, június 8-ig.

A Nógrád megyei napelemgyár tíz hitelezőnek 122 millió forinttal tartozik. Balázs Miklós szerint átmeneti megbízásokat még tudnak végezni, de a 36 alkalmazott leépítése folyamatos, 9 dolgozó munkaviszonya már megszűnt. Mérnököket és középfokú végzettségű betanított munkásokat alkalmazott a gyár - tette hozzá. Magyarországon és külföldön is értékesített napelemet a gyár, és részt vett kínai üzemek telepítésében is.

A felszámoló tájékoztatása szerint nehéz lesz az értékesítés, mert nem egységes a tulajdonosi szerkezet. A technológiát és a berendezést lízingelték, azok nincsenek a cég tulajdonában. Az egyetlen telepített gyártósor az Energosolaré, az ingatlant pedig a TDK-tól bérelték. Balázs Miklós úgy látja, hogy olyan szakmai befektetőt kell találni, aki a megszűnő cég helyére lép.

Maczinkó István, a HelioGrid Magyarország Napelemgyártó Kft. igazgatója 2007. március 9-én, a beruházás bejelentésekor arról számolt be, hogy a 16,5 milliárd forintos fejlesztést 60 százalékban magyar, 40 százalékban svájci és amerikai befektetők finanszírozzák. Vékonyrétegű technológia alkalmazására akartak berendezkedni, úgy tervezték, hogy 2008-tól évi 500 ezer négyzetméternyi ilyen napelemet gyártanak. A gyár beruházásának megtérülési idejét öt évre tették, a beruházás teljes megvalósulása után évi 20-25 milliárd forint árbevételt terveztek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!