szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Súlyos járvány esetén deflációt és még mélyebb recessziót okozhat a brit gazdaságban az új influenzavírus, áll egybehangzó londoni elemzésekben. Több brit légitársaság szűrni kezdte a tüneteket mutató utasokat, az eljárást azonban orvosi körökben "ostobaságnak" bélyegezték.

Nagy-Britanniában tavasszal bukkant fel a H1N1 vírustörzs, amely máris több tízezer megbetegedést okozott. Az egészségügyi hatóságok múlt heti legfrissebb összesítése szerint csak a megelőző egy héten 55 ezer új eset vált ismertté; a fertőzöttek közül eddig 29-en meghaltak. A 60 milliós lakossághoz mérve Nagy-Britanniában a legnagyobb a fertőzési arány a világon. A kormány becslése szerint - amelyet a szakértők hangsúlyozottan "nem előrejelzésnek" szántak - a briteknek akár a 30 százaléka is elkaphatja a kórt, és a halálesetek száma elérheti a 65 ezret.

Az Ernst & Young könyvvizsgáló és tanácsadó cég ITEM Club nevű gazdasági kutatóintézete hétfőn Londonban megjelent júliusi gazdasági elemzésében azt írta: az idei naptári év egészében a brit hazai össztermék (GDP) 4,5 százalékos csökkenésére számít a betegség hatásai nélkül. A cég azonban elkészített egy alternatív előrejelzési modellt is, amely azt feltételezi, hogy augusztustól országos járvánnyá terebélyesedik a betegség, és a járvány hat hónapig tart. A modell szerint a fertőzési arány eléri az 50 százalékot - vagyis hozzávetőleg 30 millió brit kapná el az új típusú influenzát -, a halálozási ráta 0,4 százalék lenne.

A munkaerő-kínálati oldalon a fő hatást a betegség, illetve a beteg hozzátartozók miatt otthonmaradó alkalmazottak jelentenék, keresleti oldalon pedig az, hogy csökkennének a nem életfontosságú termékekre és szolgáltatásokra - például a turizmusra, éttermi fogyasztásra - fordított kiadások, mivel mindenki igyekszik távol maradni a sokak által látogatott helyekről, elkerülendő a fertőzést. Mindez az alapelőrejelzésben szereplő 4,5 százalékos idei visszaeséshez képest további 3 százalékponttal ronthatja a gazdasági teljesítményt, vagyis akár 7,5 százalékos GDP-zuhanás is elképzelhető az idén a brit gazdaságban, áll az ITEM Club hétfői elemzésében.

A cég e forgatókönyve alapján a H1N1-influenzajárvány a jövő évi - egyébként is vérszegényre, mindössze 0,5 százalékosra jósolt - brit növekedést is 1,7 százalékponttal csökkentené, vagyis e prognózis szerint Nagy-Britannia az influenzajárvány miatt 2010-ben is recesszióban lenne.

Az ITEM Club londoni elemzői megjegyzik: egy ilyen mértékű járvány éppen akkor sújtaná keményen a brit gazdaságot, amikor az már elkezdene kilábalni a hitelpiaci összeroppanás okozta recesszióból. A ház szerint a brit vállalatoknak vészterveket kellene készíteniük erre a helyzetre: a kezelési módok között lehet az otthoni munka, illetve a videókonferenciák feltételeinek megteremtése.

Az Oxford Economics nevű, az oxfordi egyetemmel szoros kapcsolatban álló független gazdaságelemző csoport új prognózisa szerint megvan annak a kockázata is, hogy az új influenzavírus okozta járvány Nagy-Britanniát és a világgazdaság egészét deflációba sodorja. A kutatóműhely szakértői szerint a kínálati oldali fennakadások ugyan inflációs nyomást okozhatnak, ezt azonban a máris rendkívül enyhe és még tovább enyhíthető pénzügypolitika ellensúlyozza.

A háztartások ugyanakkor a recesszió miatt eddig halasztott beszerzéseiket tovább halaszthatják, és mivel a brit háztartások pénzügyi helyzete "feszítettebb", mint sok más országban, a deflációs kockázat is nagyobb a brit gazdaságban, mint máshol. E kockázatot fokozza, hogy a járvány tetőzésének időszakába esne a karácsonyi vásárlási szezon.

Az Oxford Economics e forgatókönyve alapján 2010-2012 között évi átlagban 1 százalékkal csökkennének a fogyasztói árak Nagy-Britanniában, és ez a cég is 7,5 brit GDP-zuhanást valószínűsít súlyos járvány esetére.

Két nagy brit légitársaság, a British Airways és a Virgin Atlantic szűrni kezdte az utasokat annak alapján, hogy mutatják-e a fertőzöttség tüneteit. A két cég közölte: az utasfelvételt intéző személyzet tagjait kiképezték arra, hogy milyen jelekre kell figyelniük, és akikről gyanítják, hogy betegek, azokat eltanácsolják az utazástól. A személyzet emellett gyanús esetekben az utazásra jelentkezőktől írásos orvosi véleményt is kérhet annak igazolására, hogy az utas egészségileg alkalmas a repülésre.

A Brit Orvosi Kamara influenzaügyi illetékese azonban a hétfői The Times-nak nyilatkozva kijelentette: egy ilyen igazolás "annyit sem ér, mint a papírdarab, amelyre ráírták", ugyanis a betegség könnyedén elkapható akár az orvosi rendelőtől a repülőtérre vezető úton is. Peter Holden "tökéletes időpocsékolásnak" nevezte az eljárást, és közölte: a kamara arra buzdítja a körzeti orvosokat, hogy ne foglalkozzanak ilyen igazolások kiállításával, mert a jelenlegi helyzetben "ennél sokkal fontosabb dolguk is van".

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
MTI Plázs

Cáfolták a mutáns H1N1 törzsről szóló bejelentést

Az Egyesült Államok járványügyi hatósága (CDC) és más szakértők elvetették azt a beszámolót, amely szerint újabb H1N1 influenzavírus-törzset azonosítottak Brazíliában - olvasható a Fertőző Betegségek Kutatóközpontja honlapján.

MTI Plázs

Kiderítették, hogyan fertőz az új influenzavírus

Az új H1N1 influenza vírustörzset kissé nehezebb elkapni, mint a szezonális influenzát, ám tovább maradhat fenn - közölte két tanulmány a Science tudományos magazin pénteken megjelent számában.

hvg.hu Plázs

A H1N1 ellenáll a gyógyszernek

A Reuters híre szerint a dán egészségügyi hatóságok megerősítették hétfőn, hogy egy H1N1 influenzavírussal fertőzött betegnél a Tamiflu antivirális gyógyszerrel szembeni rezisztenciát figyeltek meg.

MTI Plázs

H1N1: már 11 hazai fertőzöttről tudnak

Tizenegyre emelkedett az új típusú influenzás esetek száma szerdára Magyarországon, miután újabb három megbetegedést regisztráltak - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az MTI-vel.

MTI Világ

WHO: megállíthatatlan az új típusú influenza terjedése

Megállíthatatlan az új típusú influenza terjedése a világban, de a betegek nagy többsége egy hét alatt teljesen meggyógyul, gyakran orvosi kezelésre sem szorul - mondta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója a járványról egy Mexikóban rendezett nemzetközi értekezleten.

Tényleges életfogytiglant kérnek a férfira, aki sniccerrel ölt

Tényleges életfogytiglant kérnek a férfira, aki sniccerrel ölt

Megszünteti a Nemzeti Eszközkezelőt a kormány

Megszünteti a Nemzeti Eszközkezelőt a kormány

Ingyen publikálja új mesesorozatát J.K. Rowling

Ingyen publikálja új mesesorozatát J.K. Rowling