szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Súlyos járvány esetén deflációt és még mélyebb recessziót okozhat a brit gazdaságban az új influenzavírus, áll egybehangzó londoni elemzésekben. Több brit légitársaság szűrni kezdte a tüneteket mutató utasokat, az eljárást azonban orvosi körökben "ostobaságnak" bélyegezték.

Nagy-Britanniában tavasszal bukkant fel a H1N1 vírustörzs, amely máris több tízezer megbetegedést okozott. Az egészségügyi hatóságok múlt heti legfrissebb összesítése szerint csak a megelőző egy héten 55 ezer új eset vált ismertté; a fertőzöttek közül eddig 29-en meghaltak. A 60 milliós lakossághoz mérve Nagy-Britanniában a legnagyobb a fertőzési arány a világon. A kormány becslése szerint - amelyet a szakértők hangsúlyozottan "nem előrejelzésnek" szántak - a briteknek akár a 30 százaléka is elkaphatja a kórt, és a halálesetek száma elérheti a 65 ezret.

Az Ernst & Young könyvvizsgáló és tanácsadó cég ITEM Club nevű gazdasági kutatóintézete hétfőn Londonban megjelent júliusi gazdasági elemzésében azt írta: az idei naptári év egészében a brit hazai össztermék (GDP) 4,5 százalékos csökkenésére számít a betegség hatásai nélkül. A cég azonban elkészített egy alternatív előrejelzési modellt is, amely azt feltételezi, hogy augusztustól országos járvánnyá terebélyesedik a betegség, és a járvány hat hónapig tart. A modell szerint a fertőzési arány eléri az 50 százalékot - vagyis hozzávetőleg 30 millió brit kapná el az új típusú influenzát -, a halálozási ráta 0,4 százalék lenne.

A munkaerő-kínálati oldalon a fő hatást a betegség, illetve a beteg hozzátartozók miatt otthonmaradó alkalmazottak jelentenék, keresleti oldalon pedig az, hogy csökkennének a nem életfontosságú termékekre és szolgáltatásokra - például a turizmusra, éttermi fogyasztásra - fordított kiadások, mivel mindenki igyekszik távol maradni a sokak által látogatott helyekről, elkerülendő a fertőzést. Mindez az alapelőrejelzésben szereplő 4,5 százalékos idei visszaeséshez képest további 3 százalékponttal ronthatja a gazdasági teljesítményt, vagyis akár 7,5 százalékos GDP-zuhanás is elképzelhető az idén a brit gazdaságban, áll az ITEM Club hétfői elemzésében.

A cég e forgatókönyve alapján a H1N1-influenzajárvány a jövő évi - egyébként is vérszegényre, mindössze 0,5 százalékosra jósolt - brit növekedést is 1,7 százalékponttal csökkentené, vagyis e prognózis szerint Nagy-Britannia az influenzajárvány miatt 2010-ben is recesszióban lenne.

Az ITEM Club londoni elemzői megjegyzik: egy ilyen mértékű járvány éppen akkor sújtaná keményen a brit gazdaságot, amikor az már elkezdene kilábalni a hitelpiaci összeroppanás okozta recesszióból. A ház szerint a brit vállalatoknak vészterveket kellene készíteniük erre a helyzetre: a kezelési módok között lehet az otthoni munka, illetve a videókonferenciák feltételeinek megteremtése.

Az Oxford Economics nevű, az oxfordi egyetemmel szoros kapcsolatban álló független gazdaságelemző csoport új prognózisa szerint megvan annak a kockázata is, hogy az új influenzavírus okozta járvány Nagy-Britanniát és a világgazdaság egészét deflációba sodorja. A kutatóműhely szakértői szerint a kínálati oldali fennakadások ugyan inflációs nyomást okozhatnak, ezt azonban a máris rendkívül enyhe és még tovább enyhíthető pénzügypolitika ellensúlyozza.

A háztartások ugyanakkor a recesszió miatt eddig halasztott beszerzéseiket tovább halaszthatják, és mivel a brit háztartások pénzügyi helyzete "feszítettebb", mint sok más országban, a deflációs kockázat is nagyobb a brit gazdaságban, mint máshol. E kockázatot fokozza, hogy a járvány tetőzésének időszakába esne a karácsonyi vásárlási szezon.

Az Oxford Economics e forgatókönyve alapján 2010-2012 között évi átlagban 1 százalékkal csökkennének a fogyasztói árak Nagy-Britanniában, és ez a cég is 7,5 brit GDP-zuhanást valószínűsít súlyos járvány esetére.

Két nagy brit légitársaság, a British Airways és a Virgin Atlantic szűrni kezdte az utasokat annak alapján, hogy mutatják-e a fertőzöttség tüneteit. A két cég közölte: az utasfelvételt intéző személyzet tagjait kiképezték arra, hogy milyen jelekre kell figyelniük, és akikről gyanítják, hogy betegek, azokat eltanácsolják az utazástól. A személyzet emellett gyanús esetekben az utazásra jelentkezőktől írásos orvosi véleményt is kérhet annak igazolására, hogy az utas egészségileg alkalmas a repülésre.

A Brit Orvosi Kamara influenzaügyi illetékese azonban a hétfői The Times-nak nyilatkozva kijelentette: egy ilyen igazolás "annyit sem ér, mint a papírdarab, amelyre ráírták", ugyanis a betegség könnyedén elkapható akár az orvosi rendelőtől a repülőtérre vezető úton is. Peter Holden "tökéletes időpocsékolásnak" nevezte az eljárást, és közölte: a kamara arra buzdítja a körzeti orvosokat, hogy ne foglalkozzanak ilyen igazolások kiállításával, mert a jelenlegi helyzetben "ennél sokkal fontosabb dolguk is van".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

Cáfolták a mutáns H1N1 törzsről szóló bejelentést

Az Egyesült Államok járványügyi hatósága (CDC) és más szakértők elvetették azt a beszámolót, amely szerint újabb H1N1 influenzavírus-törzset azonosítottak Brazíliában - olvasható a Fertőző Betegségek Kutatóközpontja honlapján.

MTI Plázs

Kiderítették, hogyan fertőz az új influenzavírus

Az új H1N1 influenza vírustörzset kissé nehezebb elkapni, mint a szezonális influenzát, ám tovább maradhat fenn - közölte két tanulmány a Science tudományos magazin pénteken megjelent számában.

hvg.hu Plázs

A H1N1 ellenáll a gyógyszernek

A Reuters híre szerint a dán egészségügyi hatóságok megerősítették hétfőn, hogy egy H1N1 influenzavírussal fertőzött betegnél a Tamiflu antivirális gyógyszerrel szembeni rezisztenciát figyeltek meg.

MTI Plázs

H1N1: már 11 hazai fertőzöttről tudnak

Tizenegyre emelkedett az új típusú influenzás esetek száma szerdára Magyarországon, miután újabb három megbetegedést regisztráltak - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az MTI-vel.

MTI Világ

WHO: megállíthatatlan az új típusú influenza terjedése

Megállíthatatlan az új típusú influenza terjedése a világban, de a betegek nagy többsége egy hét alatt teljesen meggyógyul, gyakran orvosi kezelésre sem szorul - mondta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója a járványról egy Mexikóban rendezett nemzetközi értekezleten.