szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Idén nem valószínű a zloty belépése az ERM-II átváltási mechanizmusba a gazdaság lassulása miatt - vélte a lengyel jegybank monetáris tanácsának egyik tagja.

Marian Noga ettől függetlenül reálisnak tartja azt a célt, hogy Lengyelország 2014-ben tagja legyen az euróövezetnek.

A lengyel alsóház a múlt héten hagyta jóvá a költségvetés módosítását, aminek részeként az idei gazdasági növekedés ütemét 0,2 százalékra módosították az eredetileg becsült 3,7 százalékról.

A lengyel kormány egyelőre tartja magát ahhoz a tervez, hogy a zloty még az idén az ERM-II-be kerüljön és 2012-ben bevezessék az euró. Igaz ugyan, hogy ez a terv még a tavaly kezdődött hitelválság előtt fogalmazódott meg.

Az euróövezeti belépés előtt két évig kötelező ERM-II árfolyamrendszerben egy valuta plusz-mínusz 15-15 százalékkal ingadozhat az illető ország és az EU-beli pénzügyi hatóságok által közösen megállapított sávközép körül.

Noga kijelentette: "Tudjuk, hogy idén már nem lehetséges a csatlakozás az ERM-II-höz. Az euró 2014. évi bevezetése már reálisabb elképzelés." Elmondta még, hogy számos tényező akadályozza, hogy tovább mérséklődjön az infláció. Részben a magas lengyel maginfláció miatt Noga úgy vélte, hogy a jegybanknak a kamat szinten tartására kell berendezkednie. A kamatcsökkentési sorozatnak ezzel vége - tette hozzá.

A monetáris tanács július végén dönt legközelebb a kamatról. A jegybank 2,25 százalékponttal csökkentette tavaly november óta az alapkamatot a jelenlegi, történelmi mélypontnak számító 3,5 százalékra.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Nem lehet tovább csökkenteni a lengyel kamatot

Lengyelországban "nincs hely" az alapkamat további csökkentésére az idén - mondta a Lengyel Nemzeti Bank pénzügypolitikai tanácsának egyik tagja, Marian Noga pénteken a TVN CNBC televíziónak nyilatkozva.

MTI Gazdaság

A lengyel kormánynak a központi bank profitjára fáj a foga

A lengyel kormány költségvetési megszorítások, adóemelés szükségével szembesül a gazdasági válság miatt, de a jelek szerint a Lengyel Nemzeti Bank nem akar segíteni, nincs kedve átadni profitját az államháztartási hiány csökkentésére.