szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Oleg Gyeripaszka orosz oligarcha tulajdonában lévő, eladósodott GAZ autógyár 5,6 milliárd rubeles (180,2 millió dollár) állami segítséget kap egy dízelmotorgyártó üzem felépítéséhez - jelentette be Vlagyimir Putyin miniszterelnök.

A GAZ a német Opel autógyár átvételére pályázó Magna osztrák-kanadai járműipari beszállító konszern ipari partnere, és gazdasági válságtól leginkább sújtott orosz autógyárak egyike. A PricewaterhouseCoopers könyvvizsgáló e héten nyilvánosságra hozott értékelése szerint a GAZ állami segítségre szorul, hogy túlélje az orosz autópiac idén 50-60 százalékosra becsült visszaesését.

Putyin az észak-oroszországi Jaroszlavl megye kormányzójával szerdán késő este folytatott megbeszélésén jelentette be, hogy megszületett a döntés a GAZ állami támogatásáról, és a pénzt rövidesen a gyár rendelkezésére bocsátják.

A Jaroszlavl megyében felépítendő dízelmotorgyár a tervek szerint évente 40-50 ezer dízelmotort állít majd elő, részben a GAZ által gyártott autók számára, részben piaci értékesítésre.

A GAZ korábban is kapott állami segítséget, 20 milliárd rubel értékű kezességvállalást hitelei visszafizetésére.
Az orosz autógyár adóssága március végén 45 milliárd rubel volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az átlagosnál 40 százalékkal többen haltak meg november elején

Az átlagosnál 40 százalékkal többen haltak meg november elején

Nagyot változik a MÁV internetes rendszere, teljesen átalakul az Elvira

Nagyot változik a MÁV internetes rendszere, teljesen átalakul az Elvira

Újabb rejtélyes fémoszlop bukkant fel, most Kaliforniában

Újabb rejtélyes fémoszlop bukkant fel, most Kaliforniában