szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A magyar hatóságok 170 hektár területet jelöltek ki az ukrán határ melletti Záhonyban egy acélmű építésére. A fő beruházó Konsztantyin Zsivago ukrán üzletember – írta szerdán a kijevi Gyelo üzleti napilap.

Az újság szerint a magyar hatóságok engedélyezték az ukrán üzem megépítését a Zsivago érdekeltségébe tartozó Vorskla Steel társaságnak, és kedden az is ismertté vált, hogy Záhonyban kijelölték az építési terület. A cégnek két évébe került a tervdokumentáció egyeztetése és a szükséges engedélyek beszerzése Magyarországon – olvasható a cikkben.

Az építési terület kérdésének megoldása után elkezdődnek a tárgyalások az üzem berendezéseinek szállítóival és az építőkkel, közölte a lappal a Vorskla Steel sajtószóvivői irodája, amely szerint a záhonyi beruházás értéke 650 millió euró.

A cikk szerint az ugyancsak a Zsivago érdekeltségébe tartozó Ferrexpo anyavállalat az ukrajnai Poltavában bányászati-ércdúsító kombinátot működtet, ezért logikusnak tűnik, hogy saját nyersanyagára alapozva teljes fémipari termelési ciklust alakítson ki. Ebből a célból kezdte el az üzletember három éve egy kohó építését a Poltava megyei Komszomolszkban. A technológiai láncot a Magyarországon létesülő acélmű zárná, áll az írásban.

A terv szerint a hengerelt acélt előállító, évi 2,5 millió tonna kapacitású záhonyi üzemet a poltavai kombinát látná el acélbramma alapanyaggal, azaz hengerlésre való, téglalap keresztmetszetű öntött acélszelvénnyel. A Magyarországon előállított készterméket a társaság a Dél-Európába, Ukrajnába, Törökországba irányuló szállítások mellett – az ukrán acéltermékekre vonatkozó Európai Uniós korlátozások megkerülésével – közvetlenül juttathatná el az EU-piacokra.

Az újság szerint Zsivago számára nem lesz egyszerű a magyar projekt megvalósítása. A lap úgy tudja, hogy tőkehiány miatt áll a komszomolszki üzem 2006-ban kezdődött építése.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

A felére zuhant az acélipari termelés a válság miatt

A magyar acélipari termelés a válság miatt a felére zuhant úgy, hogy a három legnagyobb termelő üzem közül a diósgyőriben teljesen leállt a termelés, míg Dunaújvárosban és Ózdon csökkentették a kibocsátást - írja hétfői összeállításában a Napi Gazdaság.

Toplista: ezek most Európa legkelendőbb új autói

Toplista: ezek most Európa legkelendőbb új autói

Átneveznék a nápolyi stadiont Maradona emlékére

Átneveznék a nápolyi stadiont Maradona emlékére

Késsel támadtak egy rabbira Bécsben

Késsel támadtak egy rabbira Bécsben