szerző:
MTI

A külkereskedelmi mérleg az idén az első öt hónapban 455 milliárd forint (1,528 milliárd euró) aktívumot mutatott, az egyenleg 379 milliárd forinttal (1,228 milliárd euróval) javult a 2008. január-májusi 76 milliárd forint (301 millió euró) aktívumhoz képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A most közzétett adatok megegyeznek a július elején közölt előzetes számokkal.

Az év első öt hónapjában a kivitel volumene 21, a behozatalé 26 százalékkal volt kevesebb az egy évvel korábbinál. A 2009. január-májusi forgalom forintban mért árszínvonala az előző év azonos időszakihoz viszonyítva exportban 6, importban 7 százalékkal emelkedett, a cserearány gyakorlatilag nem változott.

A külkereskedelmi termékforgalom devizaárszintje közel 9 százalékkal csökkent. A forint a főbb devizákhoz képest 17, ezen belül az euróhoz mérten 14, a dollárhoz viszonyítva több mint 30 százalékkal gyengült.

A villamosenergia-import árszintje az elmúlt év azonos időszakihoz képest 16 százalékkal nőtt, importvolumene nem változott. Az energiaforgalom az év első öt hónapjában összességében 158 milliárd forinttal járult hozzá az egyenleg javulásához.

Az export csaknem 60 százalékát, az import közel felét kitevő gépek és szállítóeszközök forgalmának volumene 2009 első öt hónapjában az átlagnál nagyobb mértékben mérséklődött: az export 26, az import 29 százalékkal volt kevesebb a 2008. azonos időszakinál. Az árufőcsoporton belül a legnagyobb visszaesés a közúti járművek, valamint az energiafejlesztő gép és berendezés forgalmában mutatkozott: kivitelben 39, illetve 31, behozatalban 47, illetve 43 százalékos volt a volumencsökkenés. Jelentős mértékű, 32 százalékos volumencsökkenés mutatkozik az exportban az általános rendeltetésű ipari gép és berendezés termékeknél is. A híradás-technikai termékek kivitelének volumene 16 százalékkal mérséklődött.

A feldolgozott termékek kivitelének és behozatalának volumene 2009. január-májusban az átlagnál kisebb mértékben csökkent: 16, illetve 20 százalékkal volt kevesebb, mint 2008 azonos időszakában. Ezen a kategórián belül a legnagyobb visszaesést a vas- és acéltermékeknél mérték: az export volumene 41, az importé 44 százalékkal mérséklődött.

Továbbra is növekedést mutat ugyanakkor a gyógyszerek és gyógyszerészeti termékek exportja és importja: a kivitel volumene 7, a behozatalé 13 százalékkal emelkedett az első öt hónapban.

Az energiahordozók behozatalának volumene 2009 első öt hónapjában 34 százalékkal volt kevesebb, mint 2008 azonos időszakában. Ezen belül a kőolaj és kőolajtermékek importvolumene 27, a gázbehozatalé 49 százalékkal esett vissza.

A többi árufőcsoporttól eltérően növekedett az élelmiszerek, italok és dohánytermékek exportvolumene: a 2009. január-májusi szint 8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, miközben az importvolumen 7 százalékkal mérséklődött. Az export növekedésének legfőbb tényezője a gabona és gabonakészítmények 43 százalékos volumenbővülése volt.

Az Európai Unióba irányuló kivitel és az onnan érkező behozatal volumene 2009. január-májusban 19, illetve 25 százalékkal volt kevesebb, mint az előző évben. A külkereskedelmi mérleg aktívuma az unió egészét tekintve mintegy 32 százalékkal növekedve 1039 milliárd forintot ért el.

Az EU-n kívüli országokba irányuló export és az onnan érkező import volumene 2009. január-májusban 29, illetve 28 százalékkal esett vissza 2008 január-májusához képest. A külkereskedelmi forgalom hiánya a harmadik országos forgalomban 584 milliárd forint volt. A mérleg ebben a relációban 130 milliárd forinttal javult az elmúlt év azonos időszakához mérten.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Egymilliárd euró plusz: tovább javult a külkereskedelmi mérleg

A külkereskedelmi mérleg január-áprilisban 323 milliárd forint (1,049 milliárd euró) aktívumot mutatott, az egyenleg 237 milliárd forinttal (718 millió euróval) javult az egy évvel korábbi 86 milliárd forintos (331 millió eurós) aktívumhoz képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden az előzetes adatok alapján.

MTI Gazdaság

KSH: tovább javult a külkereskedelmi mérleg

A külkereskedelmi mérleg 323 milliárd forint (1,049 milliárd euró) aktívumot mutatott január-áprilisban, ami 237 milliárd forint (718 millió euró) javulás a 2008. január-áprilisi 86 milliárd forint (331 millió euró) aktívumhoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

MTI Gazdaság

KSH: javult a külkereskedelmi mérleg, lassult a forgalom csökkenése

A külkereskedelmi mérleg az első negyedévben az előzetes adatok szerint 195,1 milliárd forint (609,3 millió euró) aktívumot mutatott, ami az egyenleg 119,5 milliárd forintos (327,2 millió eurós) javulását jelenti a 2008. január-márciusihoz viszonyítva – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

MTI Gazdaság

Külkereskedelem: 49 millió eurós javulás a mérlegben

Az idén január-februárban a külkereskedelmi mérleg 117 millió euró aktívumot mutatott, ami 49 millió eurós javulást jelent a 2008. január-februári 68 millió eurós aktívumhoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön.

MTI Gazdaság

KSH: tovább javult a külkereskedelmi mérleg

A külkereskedelmi mérleg január-májusban 456 milliárd forint (1,529 milliárd euró) aktívumot mutatott, az egyenleg 379 milliárd forinttal (1,228 milliárd euróval) javult az egy évvel korábbi 76 milliárd forintos (301 millió eurós) aktívumhoz viszonyítva – közölte a Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön az előzetes adatok alapján.

335 forint egy euró

335 forint egy euró

Az Arsenal nagyon akarja Szoboszlait

Az Arsenal nagyon akarja Szoboszlait

A polgármester ajánlja a receptet az "ingyen" krumpli mellé Újbudán

A polgármester ajánlja a receptet az "ingyen" krumpli mellé Újbudán

Minden idők egyik legjobb magyar lemezével fog koncertezni a Quimby

Minden idők egyik legjobb magyar lemezével fog koncertezni a Quimby

A Neckermann „egészséges cég”, folytatja a működést a Thomas Cook csődje után is

A Neckermann „egészséges cég”, folytatja a működést a Thomas Cook csődje után is

Vénasszonyok nyara lesz holnap, 24 fokkal

Vénasszonyok nyara lesz holnap, 24 fokkal