szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szükség van a BKV-nál a strukturális változásokra és további takarékossági intézkedésekre - mondta Kocsis István, a BKV vezérigazgatója pénteken a felügyelőbizottság ülését követő sajtótájékoztatón.

Kocsis István azzal kapcsolatban közölte ezt, hogy a felügyelőbizottság pénteki ülésén elhangzott: a cég 2009 novemberére fizetésképtelenné válhat, ha nem kap segítséget. Mint mondta, a takarékossági intézkedésektől nem szabad várni, hogy a BKV finanszírozási helyzete megoldódjon. A főváros és a kormány is tudja, hogy a cég alulfinanszírozott, mivel 130 milliárdos kiadás mellett csak 120 milliárd a bevétele, friss hitelhez pedig nehezen jutnak. Azt szeretnék, ha lenne egy olyan törvény, amely kiszámíthatóan garantálja a költségvetési hiány pótlását - mondta.

A struktúraváltás a cég holdingszerű működését jelentené, a takarékosság pedig nem okozna járatcsökkenéseket - derült ki. Kérdésre válaszolva közölte: "korrektnek" tartja Bajnai Gordon miniszterelnök azon kijelentését, hogy az államtól csak azok az önkormányzati cégek kaphassanak támogatást, amelyek "rendet tesznek és tartanak a házuk táján". Kocsis István szerint a struktúraváltást ő maga is kezdeményezte a BKV-n belül, amit - mint mondta - nem lehet sokáig halogatni. Hozzátette: azzal számol, hogy megkapják a támogatást, mert az sem a fővárosnak, sem a kormánynak, sem az utazóknak nem lenne jó, ha fizetésképtelenné válna a cég.

A titoktartási pénzekkel kapcsolatban Kocsis István úgy nyilatkozott: 2005-ben került a menedzserszerződésekbe ez a tétel, amit nem tart helyesnek, ezért a 18 vezetőből 17-tel megállapodott abban, hogy lemondanak erről a juttatásról. Hangsúlyozta: a szeptember közepén tartandó igazgatósági ülésre olyan koncepciót fog kidolgozni, amely felső korlátot szabhat a lelépési pénzeknek.

Szalainé Szilágyi Eleonóra volt humánpolitikai igazgató ügyével kapcsolatban közölte: megkezdték a tárgyalásokat a végkielégítés visszafizetéséről, de ha nem tudnak megegyezni, akkor jogi úton fogják követelni a pénzt. "Az az érzésem, hogy bíróság elé fogunk kerülni" - nyilatkozta Kocsis István.

Vitézy Dávid, a BKV felügyelőbizottságának Fidesz által delegált tagja megismételte: a BKV-nak meg kell tennie mindent, hogy visszaszerezze Szalainé Szilágyi Eleonóra végkielégítését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

BKV fb: előnytelen volt a korábbi jutalmazási rendszer

Előnytelen volt a BKV számára a felügyelőbizottság (fb) szerint az a jutalmazási rendszer, amelynek alapján a cég volt humánpolitikai igazgatója közel 100 milliós végkielégítést, illetve prémiumokat kaphatott - közölte pénteken az fb ülése után Vitézy Dávid, a bizottság Fidesz által delegált tagja.

MTI Gazdaság

Index: 18-ból 15 felsővezető lemondott a titoktartási díjról a BKV-nál

Vezérigazgatói kezdeményezésre eddig a BKV-nál dolgozó 18 felsővezetőből 15-en mondtak le önként a titoktartási díjukról; közben újabb belső vizsgálatok folynak a cégnél például arról, hogy mely szerződések voltak előnytelenek a vállalat számára - mondta Kocsis István, a BKV vezérigazgatója az Index hírportálnak adott interjúban.

MTI Itthon

Kirúgták a BKV szóvivőit

Távozott a BKV-tól Kiricsi Karola és Szilágyi Károly szóvivő, mivel a cég szerdától megszüntette ezt a pozíciót - közölte a BKV.

MTI Itthon

271 millióért javíttatott utas- és vezetőüléseket a BKV

Az eredetileg kalkulált összegnél csaknem 80 millió forinttal többet kér a munkájáért az autóbusz-, HÉV-, metró-, valamint villamosjárművek 12 ezer darab utas- és vezetőülésének javítására kiírt pályázat nyertese, a Nast Kft. - írta a szerdai Népszava.

Népszava: Gond van a 4-es metró biztonsági rendszerével

Népszava: Gond van a 4-es metró biztonsági rendszerével

Használja a Spotify-t? Önnek is készített egy személyes összefoglalót

Használja a Spotify-t? Önnek is készített egy személyes összefoglalót

A Brexit nem várt mellékhatása: vége a hosszú nyaralásoknak

A Brexit nem várt mellékhatása: vége a hosszú nyaralásoknak