szerző:
HVG

Rossz évre számítanak a szállodások, és ez jól jöhet az utazóknak: egy kis utánjárással kedvező árakat foghatnak ki. A legjobb ajánlatot az interneten lehet megtalálni, különösen akkor, ha valaki nem ragaszkodik az utazás eltervezett időpontjához.

Pangó repterek, üres szállodák, zuhanó árak
Most lehet olcsón utazni: a gazdasági válság miatti keresletcsökkenéstől tartva a szállodák egyre-másra hirdetik meg az árengedményes akciókat. „Ilyenkor kell elkölteni az üdülési csekkeket” – ajánlja Kopócsy Andrea, a Magyar Szállodaszövetség elnöke is, hozzátéve: nagyon erős árverseny kezdődött a hotelek közt.

Nincsenek már kőbe vésett árak, bárkivel lehet alkudni – érzékeltették a HVG munkatársával amatőr utazásszervezők, milyen hozzáállással kell mostanság szobát keresni. Elsőre ugyanis a szállodák sohasem a végső árat mondják. Egy friss példa: amikor valaki egy négycsillagos szállodával tárgyalva a 95 eurós szobaár hallatán is kitartott amellett, hogy 65 eurónál többet nem szán egy éjszakára, rövid gondolkodás után megkapta a szobát. Mással egy háromcsillagos Balatonparti szállóban esett meg, hogy e-mailes ajánlatkérés után, négy-öt telefonnal 11 800-ról 6700 forintra tudta lealkudni az árat. Igaz, ehhez az is kellett, hogy bővüljön a létszám, kettő helyett három napig tartson a pihenés, és hogy visszatérő vendégekről legyen szó.

Az alku még nem működik – állítja viszont Szabó József, a Hunguest Hotels Zrt. értékesítési igazgatója, aki szerint elsősorban a szállodák saját honlapjait érdemes figyelni. Minden szállodai hírlevélre fel kell iratkozni – tanácsolják mások. Ma már nem divat az éves katalógus, magyarázza Szabó, az interneten viszont a vendéglátók gyorsan tudnak reagálni a foglalások állására: „a gyenge időszakokon lehet némit javítani, ha kedvezőbb árat kínálnak”.

Az online foglalást ajánlja Habóczki Zsolt is, a hurra-nyaralunk.hu online utazási központ vezetője. Sokszor érdemes kivárni, tanácsolja, mert az utolsó szobákat nagy engedményekkel lehet megcsípni, ha azonban valahol az 50 százalékot is meghaladja az engedmény, az szerinte már „több mint gyanús”. És persze arra is ügyelni kell, mi van benne az árban: például a reggelit vagy az adókat nem külön számítják-e fel. Mindig konkrét időpontra kell keresni, mert sokszor csalóka a jó ár, csak bizonyos időszakokra érvényes – figyelmeztet Simon András, a Chemol Travel Utazási Iroda Kft. ügyvezetője, aki szerint a gondtalan nyaralás érdekében nem árt internetes blogokat böngészve is „lenyomozni” a kiszemelt szállodát.

A legkedvezőbb ajánlatra annak van esélye, aki a legjobb felelősségbiztosítási feltételeket kimazsolázó biztosítási brókerekhez hasonlóan működő online ajánlatösszesítőkön keresztül keres – teszi hozzá Simon. Ezek valóban összehasonlítható árakat adnak a legfontosabb paraméterek – például az érkezés és az elutazás napja, a minőségi kategória vagy a szálloda elhelyezkedése – alapján. De érdemes az ilyen online foglalási rendszereket egymással is összevetni; akár 10-15 százalékos különbség is lehet az áraik között.

Néhány divatos magyarországi wellnesshotelben Simon szerint utazási irodán keresztül olcsóbban lehet szobát kapni, mint ha maga keresi meg őket a vendég. „Általában a kereslet és kínálat szerint folyamatosan módosuló szerződött árak a legkedvezőbbek” – ért egyet Boros József, a Tensi Kft. tulajdonos-ügyvezetője. Szerinte is most érdemes utazni, mert minőségi szolgáltatást is nagyon jó, a reálisnál 15-30 százalékkal is alacsonyabb áron lehet kapni.

Megéri csomagban gondolkodni és a hűségakcióban is részt venni. „Ha több napig marad a vendég, és extra szolgáltatásokat is vásárol, arányosan kevesebbet fizet, mint egy szobáért reggelivel” – magyarázza a Hunguest Hotels értékesítési igazgatója. És egyre több szálláshelyen érdemes pontot gyűjteni: az elköltött forintokért járó pontok akár már a következő utazáskor pénzre válthatók. Még mindig sokat – akár 25 százalékot is – lehet spórolni az előfoglalással, vagyis ha valaki például már februárban kifizeti a júniusi üdülés árát. Szabó receptje szerint a legolcsóbban az nyaralhat, aki jó előre lefoglalja és kifizeti a szobáját, mindenképpen csomagot vásárol, és az adott szálló hűségakciójának is tagja.

A legrosszabb megoldás Magyarországon beesni egy szállodába. Ilyenkor általában csak a portán kiírt áron lehet megkapni a szobát, ez pedig 25–30 százalékkal is drágább lehet az előre lefoglaltnál.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Shake

Praktikus luxusszálloda, avagy mi kell a pénzembereknek?

Sokunk számára a rendszerváltás utáni évek egyik fontos épülete volt a Kempinski Corvinus, pedig elvileg nem sokban különbözött a már meglévő luxushotelektől. Most megnéztük közelebbről, mennyit változott, miért olyan népszerű még mindig.

MTI Shake

Az utazás legjobbjai 2008-ban

A legtöbbet nyilván azok tudnak egy üzletágról, aki professzionális módon űzik azt, ezért mi hiszünk a Business Traveller Magazine-nak, amikor azt állítják, ők tudják, kik voltak a legjobbak tavaly, ha utazásról volt szó.

hvg.hu Tech

Időutazás, Marsnézés, túra a tengerfenéken

Lesüllyedhetünk a tengerfenékre a Google Earth legújabb verziójával, de megnézhetjük a Mars legújabb térképeit, valamint "visszautazhatunk az időben" és megnézhetjük, hogyan nézett ki a Föld egy adott pontja évtizedekkel ezelőtt.

hvg.hu Shake

25 méteres szállodai akvárium, alpinista az algaszedő - videó

Berlin egyik legszebb luxusszállodájának, a Radissonnak előcsarnokában található a világ legnagyobb épített akváriuma. A 25 méter magas, 900 ezer liter tengervízzel feltöltött lenyűgöző építmény 2600 hal mesterséges élőhelye, 56 különleges faj is megtalálható köztük, mint a páratlan szépségű Napóleon hal. Megmutatjuk a különleges építményt!

Engedély nélkül üzemeltettek széfeket, megint lecsapott az MNB

Engedély nélkül üzemeltettek széfeket, megint lecsapott az MNB

Lökdösték őket, megpróbálták megakadályozni, hogy az MSZP-sek a Suzuki-gyárnál tüntessenek

Lökdösték őket, megpróbálták megakadályozni, hogy az MSZP-sek a Suzuki-gyárnál tüntessenek

Nem érkezett meg a thaiföldi vb helyszínére az egyik magyar súlyemelő

Nem érkezett meg a thaiföldi vb helyszínére az egyik magyar súlyemelő

Tarthatatlan a munkaerőhiány, bértárgyalást kezdeményeznek a kormánnyal a vasutas és a volános szakszervezetek

Tarthatatlan a munkaerőhiány, bértárgyalást kezdeményeznek a kormánnyal a vasutas és a volános szakszervezetek

Szakadékba zuhant egy ember Salgótarjánban

Szakadékba zuhant egy ember Salgótarjánban

Több mint 2000 dolgozóját küldi el a német Commerzbank

Több mint 2000 dolgozóját küldi el a német Commerzbank