szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Augusztusban 14 havi csúcsra emelkedett az euróövezetben a feldolgozóipar beszerzési menedzser indexe (PMI).

A Markit kutató intézet által összeállított mutató az elemzők előrejelzéseit meghaladó mértékben emelkedett augusztusban, 48,2 pontra ugrott a júliusi 46,3 pontról. Júniusban 42,6 pont volt, májusban még csak 40,7 pont.

Az ágazati várakozásokat kifejező index tavaly február óta a legmagasabbra emelkedett, de még így is elmarad a növekedés és a zsugorodás közötti határt jelző 50 ponttól.

Ugyanakkor a rendelésállomány alakulását tükröző - egyben a termelés jövőben várható tendenciáját valószínűsítő - almutató 51,1 pontra emelkedett a júliusi 49,8 pontról. Az almutató most először lépett át a hanyatlás térfeléről a fellendülés oldalára 2008 márciusa óta.

Az index javulása arra utal, hogy már a mostani negyedévben újra beindulhat a növekedés a 16 országból álló övezet feldolgozó iparában. A Markit azonban jelentős különbségeket mutatott ki az euróövezet országai között. A "két nagy", Németország és Franciaország eredményei jóval felülmúlják a várakozásokat, Spanyolországban, Olaszországban és Írországban viszont továbbra is válságjeleket mutat a feldolgozó ipar a 3 ezer vállalkozás beszerzési menedzsereinek megkérdezése alapján készült felmérés szerint.

A kibontakozást leginkább a munkanélküliség növekedése és a termelői árak zuhanása hátráltathatja a Markit szerint. A feldolgozó ipari PMI foglalkoztatási almutatója augusztusban már a 15. hónapja romlott, de tavaly október óta a legkisebb mértékben, ami ugyancsak a válság enyhülésére utal. A felmérés szerint augusztusban sem szakadt meg az árcsökkenés 10. hónapja zajló folyamata, ugyanakkor augusztusban regisztrálták a legcsekélyebb csökkenést a mostani deflációs sorozatban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Feldolgozóipar: a magyar BMI még mindig esik

Magyarországon emelkedett a beszerzési menedzser index (BMI), de a javuló mutató még mindig a feldolgozóipar csökkenését jelzi. Jelentősen lassult a visszaesés az euróövezeti feldolgozóiparban júliusban. Csehországban az iparág kijjebb jött a gödörből, a Lengyelországban és Oroszországban szintén lassult a visszaesés. Kínában és Indiában növekett a beszerzőmenedzser-mutató index.

MTI Gazdaság

Kopint-Tárki: javulhat a feldolgozóipar teljesítménye

Az első negyedévvel összevetve akár javulhat is a feldolgozóipar teljesítménye 2009 második és harmadik negyedévében, a tényleges tendencia és tempó azonban elsősorban attól függ, hogy Magyarország nyugat-európai piacain mikor indul meg a kilábalás a válságból – derül ki a Kopint-Tárki kutatóintézet konjunktúratesztjéből.