szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Novemberben indul a földgáztőzsde Bécsben - jelentette be szerdán az osztrák olaj- és gázipari konszern egy sajtótájékoztatón.

A Közép-Európai Gáztározó (Central European Gas Hub, CEGH) révén Ausztria jelenleg is az orosz földgáz egyik elosztópontja, a kereskedelmi platformot most továbbfejlesztik tőzsdévé - nyilatkozta sajtóbeszámolók szerint újságíróknak Werner Auli, az OMV földgáz üzletágának vezetője az Alpbachi Fórum keretében. A tervek szerint először csak azonnali ügyleteket lehet majd kötni a tőzsdén, majd néhány hónappal később határidős ügyleteket is.

Az OMV, a Gazprom és a bécsi tőzsdét működtető Wiener Börse tavaly novemberben írt alá megállapodást a baumgarteni CEGH közép-európai gáztőzsdévé fejlesztéséről és bővítéséről.

Walter Boltz, az osztrák állami energiafelügyelet aggályosnak tartja, hogy a leendő tőzsdén monopolisztikus lesz a kínálat. "Ha a földgáz nyolcvan százaléka Oroszországból érkezik, a Gazprom célzott túl- és alulkínálattal befolyásolhatja az árakat" - mondta. Werner Auli erre azzal válaszolt: a tőzsde működőképességét a vásárlók fogják megítélni.

Az üzletágvezető a sajtótájékoztatón kitért arra is, hogy nem tart valószínűnek egy újabb orosz-ukrán gázvitát. Az OMV szerint a legutóbbi, januári gázválság megmutatta, hogy a földgázipar maga is meg tudja oldani a problémát.

Boltz szerint a gázvita egyik tanulsága az, hogy a vezetékeket technikailag alkalmassá kell tenni arra, hogy szükség esetén a jelenlegi szállítási iránnyal ellentétes irányban is szállíthassanak bennük földgázt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!