szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elsősorban élőhelyek megőrzésére, illetve infrastrukturális fejlesztésekre kapott 6,8 milliárd forintos európai uniós támogatást a közelmúltban 9 magyarországi nemzeti park 23 pályázata - jelentette be Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter csütörtökön.

Szabó Imre kiemelte: "szinte nincsen olyan zuga az országnak, amelyre ne jutott volna figyelem". Az Új Magyarország Fejlesztési Tervben (ÚMFT) odaítélt támogatások egyebek mellett érintik Zirc, Tihany, a Körös-völgy, a Dél-Bükk, a Mátra, a Hanság, a Hortobágy és Szentgotthárd térségét is - fejtette ki a miniszter. Hozzátette: sor kerül az aggteleki barlangok élővilágának rehabilitációja, program indul a Káli-medencében képződött egyedi geológiai formációk fenntartására, és megvalósul a zirci, valamint az alcsúti arborétum és kastélypark élőhelyeinek helyreállítása is.

Az összes nemzeti park egy éves költségvetési támogatásával egyenlő támogatásból további élőhely-rekonstrukciók, elektromos vezetékek természetbarát átalakítása, gyűjteményes növénykertek és védett történeti kertek, valamint erdei iskolák infrastrukturális fejlesztése valósul meg - húzta alá a miniszter.

A tárcavezető rámutatott: a magyarországi nemzeti parkokat mintegy 2,5 millióan keresték fel 2008-ban, a látogatók közül 1,5 millióan - a korábbi évhez képest 300 ezerrel többen - vettek igénybe fizetős szolgáltatásokat is. A természetvédelem pedig mintegy 33-37 milliárd forinttal gazdálkodik az ÚMFT 2007-2013. közötti időszakában. A Szabó Imre által bejelentett támogatások kizárólag a Duna-Dráva Nemzeti Parkot nem érintik a tíz magyarországi nemzeti parkból.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
60 éve tudjuk a posztmodern irodalomtól, hogy a valóság nem létezik

60 éve tudjuk a posztmodern irodalomtól, hogy a valóság nem létezik

Azt hitte, elrakhatja a bankautomatában felejtett egymillió forintot

Azt hitte, elrakhatja a bankautomatában felejtett egymillió forintot

Donald Tusk: A Fidesz nem illik közénk

Donald Tusk: A Fidesz nem illik közénk