szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Fővárosi Önkormányzat nem járt el megfelelő gondossággal a távhőszolgáltatás, a vízszolgáltatás, a szennyvízelvezetés, a szilárd- és folyékonyhulladék-kezelés, a kegyeleti közszolgáltatások és a kéményseprő-ipari közszolgáltatások hatóságai díjainak megállapításánál - olvasható az Állami Számvevőszék vizsgálatából.

Az ellenőrzés megállapításai alapján az ÁSZ javasolta a főpolgármesternek többek között díjkoncepció készítését, a díjhátralékkal rendelkezők támogatási rendszerének átalakítását. A számvevőszék javasolta emellett, hogy a tervezett fejlesztések fedezetéül a fejlesztési hányad helyett a nyereséget (illetve egyéb forrásokat) alkalmazzák, és azt, hogy egészítsék ki a vízdíjjal összefüggésben a szindikátusi és menedzsment szerződést, a csatornahasználati díjjal kapcsolatban a részvényesi szerződést, illetve a közüzemi közszolgáltatási szerződés.

A számvevőszék szerint a Fővárosi Önkormányzatnak mint árhatóságnak nem volt díjkoncepciója, ennek hiányában pedig nem határozta meg a közszolgáltatások hatóságidíj-képzésének általános, valamint az egyes közszolgáltatásokra vonatkozó közép- és hosszú távon érvényesítendő elveit.

A vízdíj vonatkozásában a szindikátusi és menedzsmentszerződés, a csatornahasználati díj esetében a részvényesi szerződés, illetve a közüzemi szolgáltatási szerződés nem tartalmazta a díjképlet alapjául szolgáló adatok időszakos felülvizsgálatának a kötelezettségét.

A számvevőszék megállapította: a Fővárosi Önkormányzat a közszolgáltatás ellátására kötött szerződésekben, együttműködési megállapodásban nem adott útmutatást a közszolgáltató társaságoknak az önköltségszámítás kialakításához.

A hatósági díjak a vízszolgáltatás, a szennyvízelvezetés, a szilárdhulladék-kezelés, a kegyeleti közszolgáltatások közül a szórás, a sírásás, valamint a ravatalozás esetében fedezetet nyújtottak a közszolgáltatások ráfordításaira. Ez azonban nem volt megítélhető a távhőszolgáltatás és a kéményseprő-ipari közszolgáltatás esetében, mivel a közszolgáltatás költségeit nem különítették el számvitelileg. A folyékonyhulladék-kezelésnél azért nem tudták megítélni, mert megalapozatlan volt a díjkalkuláció. Emellett 2007-ben a hatósági díj nem nyújtott fedezetet a köztemetők fenntartása, a halotthűtés és a temetőn belüli szállítás költségeire.

Az ÁSZ emlékeztetett rá: a Főtáv Zrt., a Vízművek Zrt., a Csatornázási Művek Zrt., valamint az FKF Zrt. évente a fővárosi közgyűlés által meghatározott összeget fizetett be a magánszemélyek által létrehozott Hálózat Alapítványba. Az alapítvány támogatást nyújt a távhő-, a vízszolgáltatás, a szennyvízelvezetés, valamint a szilárd-hulladékkezelés díjtartozásának kiegyenlítésében, a lakossági fogyasztók fizetőképességének fenntartása érdekében.

A négy közszolgáltató 2007-re összesen 2,012 milliárd forintot, 2008-ra 1,846 milliárd forintot utaltak át az alapítványnak. A közszolgáltatók az alapítványnak befizetendő összeget beépítették a hatósági díjba.

Az ÁSZ szerint a Fővárosi Önkormányzat az alapítványnak átutalandó összeg meghatározásakor nem érvényesítette a fogyasztók érdekeit, "mivel a lakossági fogyasztók fizetőképessége fenntartásának teljes terhét - a közszolgáltatók, a Fővárosi Önkormányzat, és a fogyasztók közötti megosztás helyett - a fizető fogyasztókra hárította".

Nem érvényesítette a fogyasztók érdekeit azáltal sem, hogy "nem tette átláthatóvá a lakossági fogyasztók fizetőképessége fenntartásának áthárított terhét, mivel a közszolgáltatás számláján a közszolgáltató társaságok ennek mértékét nem jelenítették meg, valamint nem ellenőrizhető módon szervezte meg az egyes közszolgáltatók által a Hálózat Alapítvány részére átutalt összegnek az adott közszolgáltatás díjhátralékosai segítésére történő felhasználását".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!