szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Még nem lehet elkezdeni a gazdaságélénkítő költségvetési és pénzügypolitikai intézkedések visszavonását a világgazdasági helyzet javulására utaló kétségtelen jelek ellenére sem - mondta szombaton a brit kormányfő.

Gordon Brown a húsz legnagyobb ipari és felzárkózó ország (G20) londoni pénzügyminiszteri értekezletének hivatalos munkanapját megnyitva kijelentette: "súlyos hiba lenne" azt gondolni, hogy már eljött az ideje a válság nyomán meghozott "kivételes" gazdaságösztönző intézkedések felülvizsgálatának vagy éppen visszafordításának.

A Húszak által eddig megtett, illetve vállalt recesszióellenes intézkedések nyomán 2010 végéig összesen ötezer milliárd dollár fordítható a világgazdaság újjáélesztésére. Az áprilisban megtartott londoni G20-csúcsértekezlet záróközleménye ezt "példa nélküli összehangolt költségvetési expanziónak" nevezte. 

Brown azonban az újabb, e hónap végén esedékes pittsburghi G20-csúcsot előkészítő szombati londoni énzügyminiszteri értekezleten kijelentette: ennek az összegnek több mint a fele még felhasználásra vár. A csoport másik két legnagyobb európai gazdaságában, Németországban és Franciaországban hivatalosan már véget ért a recesszió. Nagy-Britanniában azonban még tart, és ez érzékelhető feszültséget okoz annak megítélésében, hogy mikor kell elkezdeni az úgynevezett exitstratégiát, vagyis a központi költségvetéseket súlyosan megterhelő, államadósság-növelő válságellenes intézkedések lebontását.

Nem hivatalos értesülések szerint Németország és Franciaország azt szeretné, ha az amerikai nagyvárosban a G20-vezetők már az exitstratégiáról tárgyalnának, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok azonban ezt még korainak tartja.

A gazdaságélénkítő célú központi kiadások a brit és az amerikai költségvetést terhelik a legsúlyosabb mértékben a fejlett ipari térségen belül. Nagy-Britannia államháztartási hiánya az idei pénzügyi évben a költségvetésbe beállított előrejelzés szerint is meghaladja a hazai össztermék (GDP) 12 százalékát, és az Egyesült Államokban is hasonló központi deficitet várnak.

A Standard and Poor's nemzetközi hitelminősítő nemrég - hatalmas globális piaci visszhangot kiváltó lépéssel - stabilról leminősítés lehetőségére utaló negatívra változtatta Nagy-Britannia lehető legjobb, "AAA" szintű szuverén adóskockázati besorolásának kilátását, arra a véleményére hivatkozva, hogy a jelenlegi költségvetési folyamatok mellett a brit nettó államadósság középtávon elérheti a GDP-érték 100 százalékát.

A brit osztályzati kilátás rontása komoly megrettenést okozott a piacon. Felmerült ugyanis annak rémképe, hogy ha Nagy-Britannia elveszítheti "AAA" besorolását, akkor a hasonló költségvetési és államadósság-gondokkal küszködő Egyesült Államok ugyanilyen szintű adósosztályzata sincs biztonságban, márpedig az amerikai "AAA" a piaci kockázatmegítélés globális alapmércéje. A nemzetközi hitelminősítők mindazonáltal már jelezték, hogy az Egyesült Államok leminősítése nincs napirenden.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

G20: az amerikai sajtó fanyalog

A Húszak (G20) londoni csúcstalálkozója a globális gazdasági válság leküzdését célzó több eredmény mellett elszalasztott egy lehetőséget: a válságmenedzselés amerikai útja, vagyis a további pénzügyi ösztönzés melletti elköteleződést - írta a pénteki The Washington Post.