szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A pénzügyi válság egyik – nem feltétlenül bekövetkező, de valószínű – hosszú távú következménye lesz Európa gyorsuló gazdasági hanyatlása, áll a Financial Times hétfőn közölt elemzésében, amely szerint a kelet-európai EU-tagállamok a könnyítést célzó szakértői javaslatok ellenére sem számíthatnak az euróövezeti csatlakozási feltételek rugalmasabbá tételére.

A londoni gazdasági-politikai napilap egyik vezető szemleírója, Wolfgang Münchau kifejti: az európai hanyatlás alatt az életszínvonal várható hanyatlását érti. A pénzügyi válság miatt az egész észak-atlanti térségben csökkent a potenciális növekedési ütem, az Egyesült Államok és Európa egyaránt kiigazítási időszakon megy át, amelynek során alacsonyabb lesz a növekedés.

Először Amerika fog kilábalni: gazdasága dinamikusabb, makrogazdasági politikája összefogottabb, és „az EU-val ellentétben” valós belső piaca van, amely nem készül felbomlani.

A Financial Times idéz a tekintélyes brüsszeli elemző központ, a Bruegel minapi javaslatcsomagjából. Ebben egyebek mellett az állt, hogy szakítani kellene az euróövezet stabilitási és növekedési paktumának „mechanikus, jogászkodó” értelmezésével, és az, hogy az euróövezet makrogazdaság-politikáját jobban össze kell hangolni, különösen a válságkezelésben és a válság utáni helyzet kezelésében.

A Bruegel-jelentés javasolja a közép- és kelet-európai országok euróövezeti csatlakozásának felgyorsítását is, kiemelve: az inflációs kritériumot jelenleg mindenki teljesíti, az államháztartási deficitelőírást azonban senki. A feltételrendszer bürokratikus alkalmazása „nem érett módja” az euróövezeti bővítés kezelésének, idézi a londoni napilap a brüsszeli javaslatcsomagot, amelyben szerepel az is, hogy az euróövezetnek lépéseket kellene tennie a közös külső képviselet megteremtése felé.

A Financial Times szemleírója szerint azonban „sajnálatos módon” e javaslatok legtöbbjének „semmi esélye a megvalósulásra”, mivel mindez olyan politikai vezetői minőséget igényelne, amely „az uniós vezetőkből hiányzik ... José Manuel Barroso EU-bizottsági elnök öt évre szóló cselekvési terve sokkoló mértékben híján van az elképzeléseknek és az ambíciónak”.

Münchau szerint a cselekvés teljes elmaradása esetén jó esélye lenne annak, hogy Portugália – Barroso hazája – még a bizottsági elnök hivatali idejében visszatér az escudo (az euró bevezetése előtti portugál valuta) használatához. A szerző mindazonáltal nem várja, hogy ez bekövetkezik, mert szerinte „a teljes katasztrófa elkerüléséhez szükséges minimális lépéseket” az EU megteszi.

Az uniós bizottság azonban „kétségbeesetten kapaszkodik majd” a stabilitási paktumba, és ódzkodni fog minden olyan kijelentéstől, amely a szabályok rugalmasabb, stratégiai jellegű alkalmazására utalna, a Bruegel-jelentés két utolsó pontját – a közös külső képviseletet és az euróövezeti csatlakozás felgyorsítását – pedig „el lehet felejteni”.

Az euróövezeti tagságra váró országok csak akkor léphetnek be a valutaunióba, ha teljesítették azokat az előírásokat, amelyeknek „jelenleg egyetlen euróövezeti tagállam sem felelne meg”.

Az írás szerint az euróövezet valószínűleg fennmarad, ám „sorvadásnak indulhat” a növekedési potenciál és az életszínvonal csökkenése nyomán.

Mindig fennállt a veszélye annak, hogy Európa „jelentéktelen, de kellemes életfeltételeket nyújtó” hellyé válik, most azonban már ez utóbbi sem tűnik biztosítottnak – fejeződik be Wolfgang Münchau írása a hétfői Financial Timesban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

FT: az EKB szerint sok az euróbankjegy Kelet-Európában

Példátlan mértékben emelkedik az euróövezeten kívül – főleg Kelet-Európában – forgalomban lévő euróbankjegyek mennyisége a valutauniós jegybank (EKB) felmérése szerint. Erről a csütörtöki Financial Times számolt be.

MTI Gazdaság

FT: Magyarország "a világválság mikrokozmosza"

A kibontakozó magyarországi válság "mikrokozmoszként" tükrözi a világválság egészét, áll a Financial Times keddi írásában, amely szerint a pénzügyi összeomlás veszélye elmúlt, de a politikai következmények már kezdenek látszani.

MTI Gazdaság

FT: Szlovákia „már nem Közép-Európa tigrise”

Szlovákia már nem Közép-Európa gazdasági tigrise, sőt, visszatért abba a szerepbe, amelyről úgy gondolta, hogy már maga mögött tudhatja: a térség egyik sereghajtójává vált, írta a szerdai Financial Times, amely szerint a szlovák-magyar viszony a legrosszabb az EU-n belül.