szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szlovák ipari termelés júliusban éves bázison 21,6 százalékkal esett vissza – közölte kedden az ország statisztikai hivatala. A Reuters hírügynökség által előzetesen megkérdezett szakértők átlagosan 17,4 százalékos visszaesést vártak.

A gépipari termelés – az indexben legnagyobb súlyozással szereplő mutató – 23,7 százalékkal esett vissza júliusban az előző év júliusához képest. A gépipari termelésen belül az autóipar termelése 42,5 százalékkal csökkent éves bázison júliusban, a júniusi 31,2 százalékos visszaesés után.

Az elektronikai és optikai termékek gyártása ugyanakkor 72,2 százalékkal szökött fel a júniusi 13,2 százalékos növekedés után.

Szlovákia ipari termelése sorban a tizedik egymást követő hónapban csökkent. Az ország erősen exportorientált gazdaságát súlyosan érintette a globális pénzügyi és gazdasági válság, vezető termékei, elsősorban az autók és az elektronikai cikkek iránt lecsökkent kereslet miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

"Rosszkor vezettük be az eurót"

"Rosszkor vezettük be az eurót", mondják a szlovák idegenforgalom és a kiskereskedelem szereplői. Az erős euró ugyanis elriasztotta a cseh, a lengyel, a magyar és az orosz turistákat, írta az Új Szó című szlovákiai magyar napilap kedden.

MTI Gazdaság

Jelentős hiány az első négy hónapban a szlovák költségvetésben

A szlovák állami költségvetés bevételei az idei első négy hónapban éves szinten 11,7 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint tavaly ilyenkor. A kiadások mérsékelten emelkedtek, így április végén 347,4 millió euró volt az állami költségvetés hiánya – közölte hétfőn a szlovák pénzügyminisztérium.