szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az agrártárca a szorult helyzetben lévő tejtermelők megsegítésére a jövő évben mintegy 14-15 forint literenkénti támogatást kíván adni nemzeti forrásból - közölte Máhr András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) szakállamtitkára szerdán Budapesten újságíróknak.

Az FVM-ben elmondásuk szerint azért döntöttek így, mert az unió bizottsága lényegében nemzeti hatáskörbe utalta a tejpiaci problémák megoldását. A magyar agrárkormányzat ezért úgy döntött, hogy még ez év őszén kifizeti a termelőknek - nemzeti forrásból - a tej top-up-ot. Ez 16 milliárd forint többletforrást jelent még az idén a súlyos gondokkal küszködő ágazatnak - húzta alá Máhr András.

Emellett jövőre be kívánják vezetni az állatjóléti támogatást, valamint az uniós források átcsoportosításával még további pénzeket szeretnének az ágazatnak jutatni. Erre lehetőség adódik, ugyanis az uniós pénzek 10 százalékát nemzeti hatáskörben át lehet csoportosítani. Ebből a 10 százalékból 3,5 százalékot, vagyis az így rendelkezésre álló összes pénz 35 százalékát szeretnék a tejágazatnak adni.

Máhr András aláhúzta: a jelenlegi és a tervezett többlet támogatással együtt így jövőre literenként mintegy 22-23 forint támogatáshoz juthatnak a tejtermelők.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!