szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Oszkó Péter pénzügyminiszter a Dow Jones-nak nyilatkozva elmondta: az ország javuló pénzügyi helyzete lehetővé teszi, hogy az IMF jelenlegi kölcsönének jövő októberi lejárta után ne kelljen újabb hiteleket felvenni a szervezettől. A magyar fiskális és monetáris politikáról szóló fejtegetéseit a mai Wall Street Journal idézi.


Oszkó azt állította, hogy a jelenlegi hitel feltételeit nem az IMF kényszerítette Magyarországra, hanem az magyar kezdeményezés volt, amit az IMF és az EU üdvözölt és támogatott. Oszkó elárulta, az IMF-kölcsön hathónapos meghosszabbításával elérik, hogy a futamidő átnyúljon a politikai cikluson, vagyis garantálja a jelenlegi költségvetési politika folytatását. (Ez közvetve annak elismerése, hogy a várhatóan hatalomra kerülő Fidesz-kormány mozgásterét ezzel lényegében szűkítették. A szerk.)

Oszkó Péter
© Stiller Ákos
Mint a pénzügyminiszter elmondta, pillanatnyilag nincs szükség az IMF pénzére, de biztonsági tartalékként szolgál, még arra az esetre is, ha „politikai változások” következnek be. A kormány bevételi többletet vár az idei negyedik negyedévre, és nincs szükség a májusi előirányzat módosítására – tette hozzá. Ami a jövő évi költségvetést illeti, Magyarország még a legnehezebb gazdasági feltételek között is képes lesz csökkenteni az államadósságot. „A kiadások visszafogásával teljes mértékben ellensúlyozhatjuk a bevételek várható csökkenését” – mondta. A miniszter szerint a jövő évi költségvetés fegyelmezettségével hozzájárulhat a pénzügyi stabilitáshoz, és megteremti a gazdasági növekedés feltételeit. Amennyiben nem teljesülnek a 2009-es költségvetés bevételi előirányzatai, még akkor sem kell változtatni a jövő évi büdzsé számain, jelentette ki.

A miniszter szólt az önkormányzatokra lőcsölt újabb feladatokról, és mint mondta, erre való tekintettel az önkormányzatok jövő évi költségvetésében 190 milliárd forint deficitet terveznek, szemben az idei 74 milliárddal. Szigorú és örömtelen lesz a jövő évi költségvetés – ismerte el. A szocialisták és a liberálisok tisztában vannak a helyzettel. „Hajlandó vagyok a részletekről vitába bocsátkozni, de a sarokszámokból nem engedek. Tudatában vagyok a túlköltekezés kockázatával, ezért lépéseket teszünk ennek megakadályozására, például a minisztériumokhoz kincstárnokokat nevezünk ki, akik ellenőrzik a nagyobb kiadási tételeket” – mutatott rá Oszkó Péter.

A továbbiakban elmondta, „a fegyelmezett fiskális politika nagyobb mozgásteret enged a monetáris politikának. Tudomásom van arról, hogy az elemzők újabb kamatvágást várnak. (…) A helyzet javulásával ismét elkezdhetünk gondolkodni az euró bevezetésének dátumáról”.

Idén már nem tervezi a kormány újabb devizakötvény kibocsátását, a költségvetési hiány finanszírozása ebben az évben megoldható forintkötvények eladásával, főként amiatt, hogy a finanszírozási igény csak az utolsó negyedévben lép fel – húzta alá a pénzügyminiszter. Mindez nem zárja ki, hogy Magyarország a jövő év első felében, a jelenlegi kölcsönök lejártával, nem fog újabb devizakötvénnyel kijönni a tőkepiacra – tette hozzá. Az ország az IMF-kölcsön miatt nem tudja rövid távon csökkenteni az árfolyamkockázatot, de már az is eredmény, hogy a kockázat nem növekszik – idézi a Dow Jones a magyar minisztert.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
hvg.hu Gazdaság

Csaba László az utálatos kamatról és a jövő önfelemésztő politikájáról

Ami az IMF-et érdekli, rendben van, viszont ami minket kellene, hogy érdekeljen, az nincs - mondta a hvg.hu-nak Csaba László akadémikus a magyar gazdaság helyzetét jellemezve. A Közép-európai Egyetem (CEU) közgazdász professzorát a kamatcsökkentés lehetőségéről, a költségvetési szigor értelméről, az euró mielőbbi bevezetésének esélyeiről, illetve a várható világgazdasági tendenciákról kérdeztük.

MTI Gazdaság

IMF: folytatódik a gazdasági válság

A gazdasági válságnak nincs még vége, ezért további lépéseket kell tenni a pénzügyi piacok szabályozása érdekében - nyilatkozta Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója a Der Spiegelnek.

MTI Gazdaság

Oszkó: az IMF meghosszabbította a hitelkeret lehívási határidejét

Az eredeti, 2010 márciusi határidő helyett októberig hívhatja le Magyarország az IMF-EU-Világbank készenléti hitelének fel nem használt részleteit, miután a hitelkeretet nyújtó nemzetközi szervezetek jóvá hagyták a magyar fél kérését – közölte Oszkó Péter pénzügyminiszter.

MTI Gazdaság

Orbánék hívhatják le az IMF-hitel következő részleteit

A kormány jelenleg arról tárgyal a Nemzetközi Valutalappal (IMF), hogy ne az eredeti határidőben kelljen lehívni a készenléti hitelkeret következő összegeit, hanem későbbi időszakban lehessen ugyanezt megtenni - erről Oszkó Péter pénzügyminiszter beszélt a Magyar Televízió Az Este című műsorában kedden.

MTI Gazdaság

Oszkó: jövőre derül ki, kell-e még IMF-hitel

Oly jelentősen javult Magyarország hitelessége az elmúlt hónapokban, hogy jövőre el lehet majd dönteni, szükséges-e még a Nemzetközi Valutaalap (IMF) támogatása - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter kedden a Dow Jones hírügynökségnek. Azt is elmondta, nem látja szükségét újabb külföldi kötvénykibocsátásnak idén, ugyanakkor érdemes újra elgondolkodni a belépésen az európai árfolyam-mechanizmusba.

A TV2 székházába jegyezték be a Pesti Srácok tévécsatornáját

A TV2 székházába jegyezték be a Pesti Srácok tévécsatornáját

A Ferrari FF sem szeret a vízen úszni, a sofőr mégis megpróbált vele - videó

A Ferrari FF sem szeret a vízen úszni, a sofőr mégis megpróbált vele - videó

Óbuda nem akar "kis-Manhattant" a Hajógyári-szigetből

Óbuda nem akar "kis-Manhattant" a Hajógyári-szigetből