szerző:
MTI

A recesszió következtében átlagosan tíz százalékponttal növekszik a közép-európai hármak – Magyarország, Csehország és Lengyelország – GDP-arányos államadósság-rátája 2010 végéig a tavaly év végi szintekről – áll a Fitch Ratings hétfőn Londonban kiadott elemzésében, amely ugyanakkor reálisnak nevezi a magyar államháztartási deficitcsökkentési célt, és elsősorban a két másik ország költségvetési folyamatait minősíti kockázatosnak.

A három országról adott, tízoldalas összehasonlító értékelésében a legnagyobb európai hitelminősítő azt jósolta, hogy a világgazdaság egészének teljesítménye az idén 3,3 százalékkal esik reálértéken a tavaly mért 1,8 százalékos globális reálnövekedés után. Ebben a helyzetben a Fitch Ratings azzal számol, hogy az általa besorolással ellátott szuverén adósok „hatalmas többségének” költségvetési helyzete romlani fog az idén a tavalyihoz képest.

A hitelminősítő szerint az idén a 27 tagú Európai Unió egészében, súlyozás nélküli átlagot számolva 4,1 százalékponttal növekszik a GDP-arányos államháztartási hiány, amely átlagosan 5,7 százalék lesz.

A Fitch Magyarországon 6,7 százalékos, Csehországban 4,5 százalékos gazdasági visszaesést jósol reálértéken 2009-ben. Lengyelországban viszont 0,8 százalékos növekedést vár. A hitelminősítő hétfői előrejelzésében 2010-re 1,0 százalékos cseh és 1,5 százalékos lengyel növekedést, Magyarországon 0,4 százalékos GDP-csökkenést valószínűsít. Mindazonáltal már nem minden nagy citybeli ház ért egyet azzal, hogy a magyar gazdaság jövőre is recesszióban lesz.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői a második negyedévi magyar GDP-adatokról két hete kiadott részletes összesítés után azt írták: a számsor arra utal, hogy a magyarországi recesszió valószínűleg már elérte mélypontját. Ennek alapján a ház a 2010 egészére szóló magyarországi GDP-prognózisát 0,5 százalékos növekedésre javította az addig érvényben volt, 0,5 százalékos visszaesést valószínűsítő előrejelzésről.

A Bank of America-Merrill Lynch (BoA-ML) londoni befektetési részlegének nemrég kiadott új negyedéves feltörekvő piaci prognózisában szintén az állt, hogy a magyar gazdaság már túljutott a legnehezebb időszakon, és 2010 elején jó eséllyel megindul a növekedés.

Magyarországon e cég új forgatókönyve szerint is növekedés lesz 2010 egészében, összesen 0,2 százalékos, a BoA-ML által az idei évre várt 6,6 százalékos visszaesés után.

Kockázatos választások (Oldaltörés)


A Fitch Ratings hétfői londoni elemzése szerint a magyar kormány jövő évi, 3,8 százalékos GDP-arányos államháztartási deficitcélja reális. A bizonytalan gazdasági kilátások miatt ugyanakkor változatlanul vannak költségvetési kockázatok, és (a konszolidációs program) végrehajtási kockázata „sem elhanyagolható”, tekintettel a jövő tavaszi választások közeledtére.

A jelenlegi közvélemény-kutatási adatok alapján a választásokat valószínűleg a Fidesz-KDNP pártszövetség nyeri, amely azonban még „nem fejtette ki egyértelműen” költségvetés-politikai prioritásait és céljait – áll a Fitch elemzésében.

A hitelminősítő előrejelzése szerint a GDP-arányos magyar államadósság-ráta 2008 vége és 2010 vége között tíz százalékponttal 82,5 százalékra növekszik, a nemzetközi pénzügyi szervezetek és az EU finanszírozási kereteinek lehívása nyomán, és a gyenge gazdasági teljesítményhez kapcsolódó negatív adósságdinamikák miatt. Ilyen magas adósságszinttel Magyarországnak nincs sok lehetősége gazdaságpolitikai „elcsúszásokra”, vagy további negatív sokkok feldolgozására – áll a Fitch Ratings hétfői londoni elemzésében.

A cég előrejelzése szerint cseh államadósság-ráta a 2008 végétől számított két évben 10,9 százalékponttal 40,8 százalékra, a lengyel adósságráta 9,1 százalékponttal 56,3 százalékra emelkedik.

A Fitch londoni elemzői kiemelik ugyanakkor, hogy miközben a magyar államháztartási hiány várhatóan 0,1 százalékponttal csökken jövőre, a cseh és a lengyel deficit a ház prognózisa szerint 0,3, illetve 0,8 százalékponttal egyaránt 6 százalék fölé duzzad 2010-ben. A cég kiemelte Csehországot, ahol az elemzés szerint jelentős a politikai kockázat, és „erősen bizonytalanok” a 2010-es költségvetés kilátásai.

A Fitch azzal számol, hogy a jövő évi cseh költségvetés tartalmaz majd „bizonyos mértékű” kiadáscsökkentési intézkedéseket. Ezek elmaradása esetén azonban Csehország államháztartási hiánya 2010-ben meghaladhatja a hazai össztermék 7 százalékát is.

A hitelminősítő szerint Csehország hosszabb ideig nem tud a térségbeli partnereinél jóval nagyobb központi hiányokat halmozni, mivel adósságdinamikái előbb-utóbb már nem fognak megfelelni jelenlegi – egyébként elsőrendű, „A plusz” – szuverén adósbesorolásának. Ha a választások után nem alakul erős parlamenti támogatással bíró kormány, kérdésessé válhat, hogy Csehország képes lesz-e középtávon csökkenteni költségvetési deficitjét, és ez „negatív nyomást” gyakorolhat a cseh adósbesorolásra – áll a Fitch elemzésében. A hitelminősítő Magyarországra „BBB”, Lengyelországra „A mínusz” adósosztályzatot tart érvényben.

A cég szerint az általa 6,3 százalékosra jósolt jövő évi lengyel államháztartási hiány valószínűsíti, hogy Lengyelország euróövezeti csatlakozása késni fog a Fitch korábbi előrejelzéseiben szereplő 2013-hoz képest. Más nagy londoni házak azt jósolják, hogy a hármak közül Magyarország lép be elsőként az euróövezetbe, mert itt van a legjobb esély arra, hogy az államháztartási hiány belátható időn belül a felső tűréshatárra süllyed. A JP Morgan londoni elemzőinek legutóbbi prognózisa szerint 2014-2016 között várható az országcsoport valutauniós belépése, de Magyarország a másik két térségi országot egy évvel megelőzve bevezetheti az eurót.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

A Fitch megerősíti a brit „AAA”-t, stabil kilátással

Stabil kilátással megerősítette Nagy-Britannia lehető legjobb, „AAA” szintű szuverén adósbesorolását pénteken a Fitch Ratings, amely szerint ennek az elit osztályzatnak a fenntartását igazolja a magas hozzáadottérték-tartalmat előállító, sok lábon álló gazdaság, a font tartalékvaluta-státusa és a „kivételes finanszírozási rugalmasság”.

MTI Gazdaság

Több mint 300 milliárd dollárnyi devizaadósságot kell idén törleszteni

Több mint 300 milliárd dollárnyi devizaadósság törlesztése válik esedékessé az idén Közép- és Kelet-Európa országaiban, ennek jelentős hányada a külföldi tulajdonos bankokkal és anyavállalatokkal szemben fennálló hitel - áll a Fitch Ratings csütörtökön Londonban kiadott átfogó térségi elemzésében, amely Magyarországot a közepes külső finanszírozási kockázatúak közé sorolja.

MTI Gazdaság

Mindhárom balti köztársaságot leminősítette a Fitch

Mindhárom balti köztársaság szuverén adósosztályzatát rontotta szerdán a Fitch Ratings, amely Észtországtól megvonta az elsőrendű adósi minősítést, Lettországot pedig a befektetésre ajánlott sáv alá, a spekulatív kategóriába sorolta át.

MTI Gazdaság

A csehek jobban állnak, jobban fekszenek

A cseh gazdaság – jóllehet szintén recesszióban lesz az idén – így is számottevően jobb állapotban van, mint a többi térségi ország a Fitch Ratings keddi londoni elemzése szerint.

Gyönyörű dalt énekel a Trónok harcához Florence

Gyönyörű dalt énekel a Trónok harcához Florence

Hajdú Péter kórházba került Cipruson

Hajdú Péter kórházba került Cipruson

Lecsuktak három férfit, mert évekig kutyákkal, lovakkal és kecskékkel közösültek

Lecsuktak három férfit, mert évekig kutyákkal, lovakkal és kecskékkel közösültek

Dohányoztak a Notre-Dame-on dolgozó munkások, ismerte el a felújítást végző cég

Dohányoztak a Notre-Dame-on dolgozó munkások, ismerte el a felújítást végző cég

Az angol királynő vendége lesz nyáron Trump

Az angol királynő vendége lesz nyáron Trump

Elvágta a torkát egy rab, a börtönőrök mentették meg

Elvágta a torkát egy rab, a börtönőrök mentették meg