szerző:
hvg.hu

Dollármilliárdokban mérhető üzleti korrupció lassítja világszerte a válságból való kilábalást, állapítja meg a Transparency International idei Globális Korrupciós Jelentése. A riport korrupció-ellenes módszerek vállalati bevezetését sürgeti az üzleti korrupció megfékezése érdekében.

Vesztegetés, piaci árkartellezés, befolyásolás: néhány jellemző példa azokból az etikátlan módszerekből, melyeket piaci szereplők, globális és helyi vállalatok egyre gyakrabban alkalmaztak az elmúlt évben üzleti céljaik elérése érdekében. A Transparency International (TI) által szerdán megjelentetett Globális Korrupciós Jelentés szerint nemcsak a korrupcióra, hanem korrupcióval kapcsolatos eljárások eredményeként kiszabott bírságra is nagyságrendekkel többet kellett költeniük világszerte a vállalatoknak. A jelentés szerint a romló tendencia okai között található az alkalmazottak romló közhangulata, illetve a fogyasztók és lehetséges üzleti partnerek közötti bizalomvesztés.

Az etikus vállalati magatartás elengedhetetlen feltétele a befektetés-biztonság, a kereskedelmi fellendülés és az üzleti stabilitás megteremtésének szegény és gazdag országokban egyaránt – különösen most, amikor történelmi jelentőségű válságból próbálunk kilábalni” - mondta a jelentés megjelenése kapcsán Huguette Labelle, a Transparency International elnöke. A Globális Korrupciós Jelentés készítésekor megkérdezett nemzetközi üzleti vezetők fele úgy véli, hogy az üzleti korrupció legalább 10 százalékkal növelte vállalatának költségvetését, ám a tanulmány kiemeli: a korrupció legnagyobb vesztesei maguk a fogyasztók. A Transparency International 1990 és 2005 közötti időszakot érintő kutatása szerint a 300 napvilágot látott nemzetközi kartell összesen több mint 300 millárd dollárt vett ki jogtalanul a fogyasztók zsebéből.

Átláthatatlan lobbizás

A Globális Korrupciós Jelentés által megjelölt másik „veszélyzóna” a vállalati és közszféra kapcsolatából, a piaci lobbizásból fakad. A jelentés szerint a lobbizás átlátható feltételeinek hiánya, a felügyelet gyengesége és hiányossága miatt bizonyos vállalatok és üzleti szektorok aránytalan és jogtalan befolyást nyernek az államigazgatás felett. A Standard&Poor 100-as toplistáján szereplő

globális vezető vállalatok legalább harmada felügyelői bizottsági eljárást indított politika-közeli költéseinek kivizsgálására 2008-ban.

A korrupció ellenes vállalati program megtérül

A borúlátó jelentésből egyúttal az is kiderül, hogy az etikus piaci magatartást követő – azaz korrupció-ellenes programot alkalmazó – vállalatok képesek a visszaélések jelentős visszaszorítására. A jelentés szerint többféle korrupció-ellenes üzleti alkalmazást ismernek világszerte, ezek bevezetése a menedzsment stratégiai döntésén múlik.

A Transparency International Magyarország a Jelentés főbb üzeneteit tegnap este mutatta be vezető üzletembereknek. A rendezvényen Varga István gazdasági miniszter mondott beszédet, melynek során hangsúlyozta a szemléletváltás szükségességét, valamint a bürokrácia csökkentését, az ellenőrzések növelésével együtt járó korrupció ellenes intézkedések bevezetését.

Alexa Noémi, Transparency International Magyarország ügyvezetője az eseményen kiemelte, hogy az üzleti szektor korrupciós kockázatainak megfékezésére szerencsére ma már rengeteg jól bevált eszköz áll rendelkezésre. Az, hogy a cégek élnek-e a korszerű rendszerek bevezetésével, nem csak pénz, hanem sokkal inkább szemlélet kérdése. Azok a vállalatok, amelyek hosszú távú stratégiákban gondolkodnak, hamar belátják, hogy a korrupciós kockázatok kiszűrése elemi üzleti érdekük.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Vélemény

A magyar államot szétmarta a korrupció - nyilatkozta Nádas Péter

Nádas Péter magyar író a Kölner-Stadt-Anzeiger című német lapnak adott keddi interjúban kifejtette: a korrupció szétmarta a magyar államot, s a romló közállapotok itt-ott már a társadalom alapstruktúráit kezdik ki. Az "A magyar állam immár nem létezik" címmel megjelent interjúban az író kemény látleletet ad a helyzetről.

Vélemény

Helyi érdekű korrupcióbűz – országos tanulságokkal

Fizikai tettlegességben végződő szóváltás, korrupciószagtól bűzlő hangfelvétel, gyanú árnyaitól övezett politikusok – Fót önkormányzatának heti krónikáját ígyen foglalhatjuk össze. Publicistánk, Papp László Tamás írását olvashatják.

MTI Itthon

Súlyos korrupciós eset az ügyészség kebelében

A rendszerváltás óta nem történt olyan súlyos igazságszolgáltatás elleni bűncselekmény, mint amelynek eltitkolásával próbálkozott az ügyészség. Kétmillió forintot kért ugyanis a gyanú szerint egy vádlottól egy ügyész, hogy enyhébb büntetést indítványozzon a bíróságon – tudta meg a Népszava.

Itthon

Parkolási korrupció a Terézvárosban

Eddig három gyanúsítottja van a Centrum Parkoló Kft. és a VI. kerületi közterület-felügyelők kerékbilincseléssel kapcsolatos vesztegetési ügyének, amely milliárdos üzleti érdekeket érinthet. Az ügyben számos megválaszolatlan kérdés van. Például nem tudni, miért vártak az ügyészek egy hetet az első centrumos gyanúsítással, a megvesztegetett közterületist pedig miért az utcán és nem a Centrum irodájában vették őrizetbe.

14 milliárd helyett 101 milliárdot költött egyetlen év alatt a Nemzeti Sportközpontok

14 milliárd helyett 101 milliárdot költött egyetlen év alatt a Nemzeti Sportközpontok

Bolsonaro: Brazíliának nincs pénze az erdőtüzek ellen harcolni

Bolsonaro: Brazíliának nincs pénze az erdőtüzek ellen harcolni

Ezek a legveszélyesebb munkahelyek ma Magyarországon

Ezek a legveszélyesebb munkahelyek ma Magyarországon

Holtan találták az egyik eltűnt barlangászt a lengyel Tátrában

Holtan találták az egyik eltűnt barlangászt a lengyel Tátrában

A szakszervezet felmérése szerint a tűzoltók háromnegyede fontolgatja a pálya elhagyását

A szakszervezet felmérése szerint a tűzoltók háromnegyede fontolgatja a pálya elhagyását

Ha a gyereke azt mondja, semmi izgalmas nem volt az iskolában, és így néz ki, ne higgyen neki

Ha a gyereke azt mondja, semmi izgalmas nem volt az iskolában, és így néz ki, ne higgyen neki