szerző:
MTI

A jelenlegi negyedévben valószínűleg véget ért a brit recesszió, de belátható ideig igen vérszegény növekedésre lehet csak számítani, és a brit államháztartási hiány a következő két pénzügyi évben meghaladja a hazai össztermék (GDP) 12 százalékát – áll a Brit Iparszövetség (CBI) szerdán nyilvánosságra hozott új előrejelzésében.

A brit ipari szektor legnagyobb érdekképviseleti szervezetének prognózisa szerint a brit gazdaság összkibocsátása a harmadik negyedévben 0,3 százalékkal növekszik az előző három hónapról, a negyedik negyedévben pedig már 0,4 százalékos negyedéves növekedés várható. A CBI szakértői úgy vélik azonban, hogy az idei utolsó három havi gyorsulást elsősorban az előrehozott vásárlások hajtják majd, tekintettel a januári áfaemelésre.

A brit kormány, válaszul a recesszióra, tavaly december 1-jével 2,5 százalékpontos áfacsökkentést léptetett életbe. Ezzel a brit forgalmi adó az EU által engedélyezett alapszintre, 15 százalékra süllyedt, januártól azonban visszaáll az eredeti, 17,5 százalékos áfa.

A CBI szerdai prognózisa szerint ezután ismét rendkívül gyenge növekedési ütemek várhatók. Az iparszövetség azzal számol, hogy 2010 első negyedében csak 0,1 százalékos lesz a negyedéves összevetésben számolt brit GDP-növekedés, és a második negyedévben sem haladja meg a 0,3 százalékot.

A szervezet 2010 egészére is mindössze 0,9 százalékos növekedést valószínűsít a brit gazdaságban az idei naptári évre becsült 4,3 százalékos visszaesés után. A CBI becslése szerint a brit hazai össztermék-érték a recesszió öt negyedéve alatt összesen 5,5 százalékkal esett.

Az iparszövetség az elemzésben "igen rossznak" minősítette a brit közfinanszírozás állapotát. A CBI előrejelzése az, hogy a brit államháztartás nettó hiteligénye a 2009-2010-es pénzügyi évben 176,2 milliárd font, 2010-2011-ben 181,8 milliárd font lesz; ez mindkét évben egyaránt 12,6 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánynak felelne meg.

Nagy-Britannia államháztartási deficitje az idei pénzügyi évben a költségvetésbe beállított előrejelzés szerint 175 milliárd font (54 ezer milliárd forint) lesz, ami a hazai össztermék becsült értékének 12,4 százalékát tenné ki. Ez az arány is a modern brit gazdaságtörténet eddigi legnagyobb központi deficitje lenne.

A múlt héten kiadott legfrissebb statisztikai adatok szerint azonban csak augusztusban 16,1 milliárd fontos havi rekordhiánnyal zárt a brit államháztartás, és független londoni elemzők a költségvetésben szereplő egész évi hiányprognózist is túl derűlátónak tartják, a recesszió okozta meredek adóbevétel-kiesések és a hatalmas gazdaságélénkítő kiadások miatt.

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) nevű vezető londoni gazdaságelemző cég legújabb előrejelzése szerint a jelenlegi pénzügyi évben a hivatalosan előirányzottnál legalább tízmilliárd fonttal nagyobb lesz a deficit, de vannak olyan becslések, amelyek szerint idén 50 milliárd fontos hiánytúllépés is lehetséges.

A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő nemrég – hatalmas globális piaci visszhangot kiváltó lépéssel – stabilról leminősítés lehetőségére utaló negatívra változtatta Nagy-Britannia lehető legjobb, "AAA" szintű szuverén adóskockázati besorolásának kilátását, arra a véleményére hivatkozva, hogy a mostani költségvetési folyamatok mellett a brit nettó államadósság középtávon elérheti a GDP-érték 100 százalékát.

A brit osztályzati kilátás rontása komoly megrettenést okozott a piacon. Felmerült ugyanis annak a rémképe, hogy ha Nagy-Britannia elveszítheti "AAA" besorolását, akkor a hasonló költségvetési és államadósság-gondokkal küszködő Egyesült Államok ugyanilyen szintű adósosztályzata sincs biztonságban, márpedig az amerikai "AAA" a piaci kockázatmegítélés globális alapmércéje. A nemzetközi hitelminősítők mindazonáltal már jelezték, hogy az Egyesült Államok leminősítése nincs napirenden.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Brit Iparszövetség: csak jövőre kezdődhet a növekedés

Megkezdődött a brit gazdaság stabilizációja, az ország a legrosszabb recessziós negyedéven már túljutott, de a növekedés visszatértére a jövő év elejéig várni kell, jósolta hétfőn kiadott friss – a kormányénál borúlátóbb – előrejelzésében a Brit Iparszövetség (CBI).

Kiszámolták, mennyi pénzt lehetne a Mortal Kombat 11-ben elkölteni – és igen nagyokat pislogunk

Kiszámolták, mennyi pénzt lehetne a Mortal Kombat 11-ben elkölteni – és igen nagyokat pislogunk

Több baleset történt, beállt az M0-s

Több baleset történt, beállt az M0-s

Ezért babonázza meg a vörös rúzs a férfiakat

Ezért babonázza meg a vörös rúzs a férfiakat

Mától tíz vadiúj motorvonat jár Nyugat-Magyarországon

Mától tíz vadiúj motorvonat jár Nyugat-Magyarországon

Rengeteg fotónk van, de hány igazi emlékünk?

Rengeteg fotónk van, de hány igazi emlékünk?

Jakus Ibolya: Itt a plakát, hol a plakát

Jakus Ibolya: Itt a plakát, hol a plakát