szerző:
MTI

A kiskereskedelmi eladások volumene 2009 júliusában – szezonálisan és naptárhatástól megtisztítva –,3 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A kiskereskedelmi forgalom volumene – naptárhatástól megtisztított adatok alapján –009 első hét hónapjában 3,7 százalékkal, júliusban pedig 6,6 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától. int ismert, az áfa-törvény módosításával 2009. július elsejétől 20-ról 25 százalékra emelkedett az áfa mértéke.

A kiskereskedelmi forgalom volumene 2009 júniusban 0,4 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz képest, ugyanakkor 2,2 százalékkal mérséklődött 2008 júniusához viszonyítva. Az év első felében a kiskereskedelmi forgalom 3,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Az Európai Unióban is folyamatos a kiskereskedelmi forgalom csökkenése, a 27 tagállam átlagában a júliusi 0,9 százalékos egyhavi visszaesése jóval mérsékeltebb volt a magyarországi 2,3 százalékos csökkenéshez képest.

A kiskereskedelmi forgalom értéke júliusban 645,173 milliárd forint (jelenlegi árfolyamon 2,38 milliárd euró) volt, az első hét hónapban pedig elérte a 4.001 milliárd forintot.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kereskedések forgalma 0,7 százalékkal csökkent júliusban egy hónap alatt, éves összehasonlításban pedig 4,7 százalékkal esett vissza. A nem élelmiszer kiskereskedelmi forgalom a júniusi 2,8 százalékos havi emelkedés után júliusban 5,9 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest, és 11,6 százalékkal esett vissza a 2008 júiusi adatokhoz viszonyítva. Az üzemanyag-kereskedelem havi csökkenése 0,4 százalék volt júliusban, és 0,3 százalékkal maradt el az előző évihez képest.

Az év első hét hónapjában a kiskereskedelmi forgalom 46 százalékát adó élelmiszer- és élelmiszer jellegű kiskereskedelem forgalom 2,9 százalékkal, a nem élelmiszerforgalom 6,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, míg a 14 százalékos súlyt képviselő üzemanyagok forgalma az év elő hét hónapjában 0,7 százalékkal bővült.

A KSH megjegyzi, hogy folytatódott az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelmi forgalomba nem számító gépjármű- és járműalkatrész eladások csökkenése Magyarországon: az év első hét hónapjában 34, csak júliusban pedig 46,9 százalékkal esett vissza az előző év hasonló időszakával összehasonlítva.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

KSH: tovább szűkült a kiskereskedelem

A kiskereskedelmi forgalom volumene - a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - 2009 első öt hónapjában 3,6 százalékkal, májusban 4,2 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

MTI Gazdaság

Gfk: 2013-ra szerzik vissza piaci pozíciójukat a hipermarketek

Másfél éve átmenetileg csökkent a hipermarketek piaci részesedése a napi fogyasztási cikkekben elért forgalom értékének alapján, de 2013-ban a becslések szerint ismét 25 százalék lesz a részesedésük – írja a GfK Hungária piackutató intézet a legfrissebb jelentésében.

MTI Gazdaság

CBRE: Budapesten jelen van a kereskedelmi láncok 26 százaléka

A világ vezető kiskereskedelmi cégeinek 26 százaléka van jelen Budapesten, ezzel a magyar főváros az 56. helyet foglalja el a CB Richard Ellis (CBRE) ingatlan-tanácsadó cég 163 városból álló listáján, amely aszerint rangsorolja a városokat, hogy mennyire kedvelik azokat a nemzetközi kiskereskedelmi láncok.

MTI Gazdaság

A válság ellenére újabb kiskereskedelmi egységeket adnak át

A kereslet visszaesése ellenére az első félévben 83 ezer négyzetméterrel 1,77 millió négyzetméterre nőtt a modern kiskereskedelmi egységek területe Magyarországon, a beruházások többsége ugyanis a válság kezdetén már olyan szakaszban volt, hogy nagyobb veszteséget okozott volna leállításuk, mint befejezésük – derül ki a DTZ ingatlan-tanácsadó cég legfrissebb összesítéséből.

MTI Gazdaság

GfK: nőtt az olcsóbb gyártói márkás termékek iránti kereslet

Csaknem 3 százalékkal nőtt a kevésbé reklámozott, általában olcsóbb gyártói márkák iránti kereslet 2009 első négy hónapjában, miközben a sajátmárkás termékek értékbeli forgalma 1,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest - derül ki a GfK Hungária legfrissebb felméréséből.

Metróhoz ragasztották magukat és hidakat blokkolnak a környezetvédők Londonban

Metróhoz ragasztották magukat és hidakat blokkolnak a környezetvédők Londonban

Meghosszabbítaná az ügyészség a terrorizmussal gyanúsított szír férfi letartóztatását

Meghosszabbítaná az ügyészség a terrorizmussal gyanúsított szír férfi letartóztatását

Hatalmas, meserészleteket ábrázoló festmény került egy józsefvárosi panelházra

Hatalmas, meserészleteket ábrázoló festmény került egy józsefvárosi panelházra

Három buliból hazatérő lány elvitt egy csuklós buszt

Három buliból hazatérő lány elvitt egy csuklós buszt

A Notre-Dame székesegyházról tett közzé 360 fokban mozgatható videót a BBC

A Notre-Dame székesegyházról tett közzé 360 fokban mozgatható videót a BBC

Sárba írt üzenettel menekültek meg a krokodilok torkából

Sárba írt üzenettel menekültek meg a krokodilok torkából