szerző:
MTI

Összesen több mint 1,9 milliárd forintos bírságot szabott ki kartellezés miatt a magyarországi bankkártyapiac két szereplőjére, a Visára és a Mastercardra, illetve számos hazai pénzintézetre a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).

A GVH döntését azzal magyarázta, hogy a pénzintézetek egységesen és közösen rögzítették a Visa és a Mastercard kártyatársaságok jutalékát, amivel torzult a kártyatársaságok és a bankok közötti verseny is. A versenyhatóság az említett két nemzetközi kártyatársaságra vetette ki a legnagyobb büntetést, mivel megítélésük szerint e társaságok biztosítottak keretet a Merkantil Bank kivételével szinte minden magyar bankot érintő versenykorlátozó megállapodásnak.

A pénzintézetek összesen 968 millió forintos bírságot kaptak, a versenyhatóság az OTP Bankot 281 millió, a Budapest Bankot 188 millió, az MKB Bankot 84 millió, a K&H Bankot 127 millió, a CIB Bankot 91 millió, az Erste Bankot 107 millió, az ING magyarországi fióktelepét 90 millió forint megfizetésére kötelezte. A két magyarországi kártyatársaság, a Visa és a Mastercard egyenként 477 millió forintos büntetést kapott.

További részletek
A banki kartell hátteréről a legfrissebb HVG  Rossz húzás című cikkében olvashat.
A kártyás fizetési rendszerek piacára később belépő, a kártyatársaságok és bankok közötti versenykorlátozó megállapodáshoz utólag csatlakozó bankok esetében csak jogsértést állapított meg a hatóság.

A Visa és a Mastercard bűnösségét a versenyhatóság elsősorban abban látja bizonyítottnak, hogy a két vállalkozás szabályzata lehetőséget adott arra, hogy a magyar bankok közösen, mindkét kártyatársaságra azonos díjakat állapíthassanak meg, valamint a bankok elismerték, hogy kezdetben e két társaság kifejezetten segítette őket egyezségre jutni.

A versenyjogi büntetésben részesített bankok még 1996-ban állapították meg az egységes bankközi jutalék mértékét, ami nem biztosított esélyt arra, hogy a Visa és a Mastercard közötti verseny éreztesse hatását. A pénzintézetek ugyanis közvetetten befolyásolták a kereskedői díj - vagyis a kereskedő által a kártyás fizetést elfogadó banknak fizetett jutalék - szintjét, ami eredetileg a bankok közötti verseny egyik legfontosabb tényezőjének kellett volna lennie.

A GVH szerint a verseny feltételei adottak lettek volna, hiszen részben más bankok voltak tagjai a Visa és a Mastercard rendszerének, e két társaság ráadásul eltérő díjakat határozott meg a nemzetközi bankkártyás tranzakciókra. A kártyatársaságok 1996 előtt eltérő díjakat alkalmaztak, míg a megállapodás 2008-as felmondását követően szintén eltérő jutalékok érvényesültek.

A versenyhatóság a 2004-2007 közötti időszakban befolyt bankközi jutalékot vette a bírság alapjául, míg jelentős enyhítő körülményként értékelte, hogy az eljárás alá vontak maguk is felismerték, hogy a bankközi jutalék mértékén változtatni kell, és az eljárás során együttműködő magatartást tanúsítottak. További enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy az eljárás egyes elemeiről a Magyar Nemzeti Bank, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete és a GVH is tudomást szerzett, illetve az Európai Bizottság még nem sújtott bírsággal részben hasonló megoldásokat.

A kartellezés miatt büntetett társaságoknak a GVH határozatának kézhezvételétől számított 30 napon belül kell kifizetniük a bírságot, illetve ugyanennyi idejük van a fellebbezésre is.A GVH jogsértőnek találta, hogy a hazai bankok 1996-ban megállapodtak arról, hogy a Visa és Mastercard kártyákra azonos mértékű bankközi jutalékot állapítanak meg. Emiatt a két kártyatársaság közötti verseny, továbbá az elfogadó bankok közötti verseny torzult a hivatal szerint.

A kartellezés miatt büntetett társaságoknak a GVH határozatának kézhezvételétől számított 30 napon belül kell kifizetni a bírságot, illetve ugyanennyi idejük van fellebbezésre.

Tóth Tihamér, a GVH versenytanácsának elnöke az ítéletet követő sajtótájékoztatón elmondta: a hatóság európai jelentőségű döntést hozott, ugyanakkor a magyarországi rekordbüntetést továbbra is egy korábbi autópálya-kartell ellen hozott, 7 milliárd forintos bírság tartja, míg a legnagyobb egyéni büntetésnek a szerdán jogerőssé váló, Allianz Hungáriával szembeni 5,3 milliárd forintos elmarasztalás számít.

Az OTP és a Mastercard nem ért egyet

A Mastercard sajnálattal vette tudomásul a versenyhivatalnak a társaságot is elmarasztaló döntését, részletes véleményüket a határozat kézhezvétele után fejtik ki - mondta Gauder Milan, a Mastercard Europe Magyarországért, Horvátországért és Szlovéniáért felelős igazgatója csütörtökön Budapesten, az OTP-vel közösen tartott sajtótájékoztatón. A Visa és a Mastercard egyenként 477 millió forintos büntetést kapott.

Az OTP sem ért egyet a GVH döntésével, de a bírságot befizeti - mondta Kovács Antal, a bank vezérigazgató-helyettese a Mastercarddal közösen tartott sajtótájékoztatón. A pénzintézetek összesen 968 millió forintos bírságot kaptak, közöttük az OTP-t 281 millió forintra büntették.
Kovács Antal szerint a versenyhivatal indokai nem állják meg a helyüket. A bírságot befizetik, de megteszik a szükséges jogi lépéseket.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Nem bünteti meg Brüsszel a Mastercardot

Úgy döntött szerdán az Európai Bizottság, hogy nem bünteti meg a MasterCard céget a túlságosan magas bankközi jutalékok, azaz a tranzakciós alapdíjak miatt, miután a bankkártya-cég időközben a tarifák csökkentése mellett döntött.

MTI Itthon

Túlszámláz bankkártyás vevőinek a Deichmann

Esetenként száz-kétszáz forinttal többet számláz a cipő fogyasztói áránál a német Deichmann üzletek terminálja a magyarországi bankkártyás ügyfeleknek: a cég banki hibára hivatkozik, de vállalja a vásárlók kárpótlását - írta a keddi Magyar Nemzet.

MTI Gazdaság

Megszűnteti a nullaszázalékos bankközi jutalékot a MasterCard

Augusztus elsejétől szinte bizonyos, hogy nem nullaszázalékos lesz a MasterCard-családba tartozó plasztikok esetében a belföldi bankkártyás fizetések után a banknak járó jutalék, az úgynevezett interchange-díj mértéke – mondta a Napi Gazdaságnak Gauder Milán, a kártyacég ügyfélkapcsolati igazgatója.

Gyerekotthonból tűnt el egy 13 éves lány

Gyerekotthonból tűnt el egy 13 éves lány

Feljelentést tett a polgármester a félbehagyott balmazújvárosi uszoda ügyében

Feljelentést tett a polgármester a félbehagyott balmazújvárosi uszoda ügyében

Logót vált a Volkswagen

Logót vált a Volkswagen

Fél éve csúszik két körforgalom átadása Budafokon

Fél éve csúszik két körforgalom átadása Budafokon

Az amerikaiak 62 százalékának nem tetszik, amit Trump művel

Az amerikaiak 62 százalékának nem tetszik, amit Trump művel

Az Alapvető Jogok Biztosához fordul A Város Mindenkié a kilakoltatott budafoki idős férfi miatt

Az Alapvető Jogok Biztosához fordul A Város Mindenkié a kilakoltatott budafoki idős férfi miatt