szerző:
MTI

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) azt javasolja a kormányzati szerveknek, hogy készítsenek elő önálló, a zöldterület-gazdálkodást magába foglaló, az önkormányzat kötelező feladatait is tartalmazó kerettörvényt és végrehajtási rendeletet. Az ÁSZ csütörtökön tette közzé a települési önkormányzatok tulajdonában lévő zöldterületek fejlesztésének és fenntartásának ellenőrzéséről írt összefoglalót.

Az anyagban felidézik, hogy a környezet védelméről szóló törvény helyi környezetvédelmi program készítését írta elő a települési önkormányzatok számára. Ennek tartalmaznia kellett a zöldterület-gazdálkodás településre vonatkozó feladatait.

Az ÁSZ szerint ennek összeállításánál az ötven ellenőrzött önkormányzat 70 százaléka figyelembe vette a 2003-2008 közötti időszakra szóló Nemzeti Környezetvédelmi Program (NKP-II) előírásait, és az önkormányzatok mintegy felénél tartalmazta a zöldterület-gazdálkodás településre vonatkozó feladatait és előírásait.

Rámutatnak arra is, hogy a jogi szabályozás hiányosságai miatt az önkormányzatok eltérően értelmezték, szabályozták és teljesítették az önkormányzati zöldterületek fenntartásában, felújításában, fejlesztésében vállalt kötelező feladataikat.

Azok az önkormányzatok, amelyek a park területe alatt az önkormányzat összes zöldterületét értették, a zöldterület-gazdálkodást kötelező önkormányzati feladatnak tekintették. Azonban az ellenőrzött önkormányzatok 76 százaléka a zöldterület-gazdálkodást önként vállalt feladatai között szerepeltette.

Az összefoglaló szerint az ellenőrzött önkormányzatok zöldterület fenntartásának kiadása 2005-2008 között összesen 5,4 milliárd forint volt, ami az összes működési célú kiadásuk 1,7 százaléka.

Az ÁSZ megállapítja: az ellenőrzött önkormányzatok összességében hatékonyan végezték a zöldterület-fenntartási feladataikat, mert 2008-ban a fenntartási költségvetési forrásból 9,3 százalékkal több zöldterületet gondoztak, mint 2005-ben.

A vizsgált idő-szakban az ellenőrzött önkormányzatok harmada valósított meg zöldterület fejlesztést, amelynek közel 90 százaléka a zöldterületek minőségének javítására irányult.

Az ÁSZ a helyszíni vizsgálat tapasztalatai alapján azt javasolja egy önálló, a zöldterület-gazdálkodást magába foglaló, az önkormányzat kötelező önkormányzati feladatait is tartalmazó kerettörvény kidolgozását. Javasolja továbbá az ingatlanvagyon-kataszter felülvizsgálatát és módosítását, valamint az NKP-II végrehajtásáról készülő országgyűlési jelentésben az egy városi lakosra jutó közhasználatú zöldterület célkitűzés teljesítésének vizsgálatát is.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Élesen kritizálja az ÁSZ az MNV tevékenységét

Erősen kritizálja az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) 2008. évi működését az erről szóló, kedden publikált jelentésében; az MNV azonban vitatja a számvevők megállapításait.

MTI Gazdaság

Az állami vagyongazdálkodás sok hibájára rávilágított az ÁSZ ellenőrzése

A tavaly elfogadott vagyontörvény előhozta mindazokat a hibákat, amelyekre már az előző években is felhívta az ÁSZ a figyelmet, de a ezidáig rejtve maradtak. A mostani első "próbaellenőrzés" során sok problémára sikerült ugyan rámutatni, de ezek a hibák kijavíthatók és remélhetőleg tanulnak is belőle az érintettek - összegezte a parlamentnek benyújtott Állami Számvevőszéki ellenőrzést Kovács Árpád a szervezet elnöke.

MTI Gazdaság

ÁSZ: semmisnek tekinthető a sukorói földügylet

Semmisnek minősíti a Velencei-tó partjára tervezett King's City érdekében létrejött telekcsereügyletet az Állami Számvevőszék (ÁSZ) legfrissebb jelentéstervezete - írta a szerdai Népszabadság az általa megismert, még nem véglegesített anyagra hivatkozva.

hvg.hu Gazdaság

ÁSZ: több mint 1400 milliárd forintnyi lakossági tartozás nem behajtható

A korábbi évekhez képest technikai szempontból lényegesen javult a 2008. évi költségvetés végrehajtása, a központi költségvetés zárszámadási törvényjavaslatban szereplő pénzforgalmi adatai összességükben megbízhatóak - összegezte a parlamentnek benyújtott Állami Számvevőszék zárszámadási ellenőrzését Kovács Árpád a szervezet elnöke.

Trumpról nevezne el egy települést a Golán-fennsíkon Netanjahu

Trumpról nevezne el egy települést a Golán-fennsíkon Netanjahu

Elképesztő sorozata szakadt meg a Fradinak

Elképesztő sorozata szakadt meg a Fradinak

Fotók: Kerítéseken, bokrokon át hajtott a teraszra a kisteherautó

Fotók: Kerítéseken, bokrokon át hajtott a teraszra a kisteherautó

Autójukkal együtt rontottak be egy üzletbe a tolvajok, hogy ellopjanak egy ATM-et

Autójukkal együtt rontottak be egy üzletbe a tolvajok, hogy ellopjanak egy ATM-et

Visszakövetelik a műanyag szívószálakat a brit McDonald's-okban

Visszakövetelik a műanyag szívószálakat a brit McDonald's-okban

Jónak jó, de mennyire ellenálló? Nézze meg a Huawei P30 Pro tortúratesztjét

Jónak jó, de mennyire ellenálló? Nézze meg a Huawei P30 Pro tortúratesztjét