szerző:
MTI

"Viszonylag gyorsan" fel kell felvázolniuk a költségvetési forrásokból finanszírozott gazdaságösztönzés felszámolásának hiteles módját – vagyis az exitstratégiát – világ legjobb adósbesorolású kormányainak ahhoz, hogy megszolgálják a középtávú költségvetési konszolidációs elkötelezettségükbe vetett bizalmat – áll a Fitch Ratings csütörtökön Londonban kiadott figyelmeztetésében.

A legnagyobb európai hitelminősítő alig burkolt utalást tett arra, hogy bizonytalanná is válhat a vezető világgazdasági erőcentrumok "AAA" osztályzatainak jövője. A Fitch megfogalmazása szerint ugyanis az államháztartási exitstratégia döntő szerepet játszik majd az "AAA" osztályzatú gazdaságok, köztük az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Spanyolország vagy Németország szuverén hitelképességi kilátásainak megítélésében. E kilátások megítélése máris romlott más nagy hitelminősítőknél.

A Standard & Poor's nemrég – hatalmas globális piaci visszhangot kiváltó lépéssel – stabilról leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Nagy-Britannia "AAA" szintű szuverén adóskockázati besorolásának kilátását, arra a véleményére hivatkozva, hogy a jelenlegi költségvetési folyamatok mellett a brit nettó államadósság középtávon elérheti a GDP-érték 100 százalékát.

A brit osztályzati kilátás rontása komoly megrettenést okozott a piacon. Felmerült ugyanis annak a rémképe, hogy ha Nagy-Britannia elveszítheti "AAA" besorolását, akkor a hasonló költségvetési és államadósság-gondokkal küszködő Egyesült Államok ugyanilyen szintű adósosztályzata sincs biztonságban, márpedig az amerikai "AAA" a piaci kockázatmegítélés globális alapmércéje. A nemzetközi hitelminősítők mindazonáltal már jelezték, hogy az Egyesült Államok leminősítése nincs napirenden.

A Fitch Ratings a csütörtöki elemzésben ugyanakkor azt írta: a középtávú konszolidációs tervek mihamarabbi kidolgozásának szükségszerűségét jelzi az egyes államháztartási mérleghelyzetek romlásának puszta mértéke.

A hitelminősítő szerint a gazdasági fellendülés és a költségvetési ösztönző programok kifutása önmagában nem lesz elégséges a közadósság-terhek stabilizálásához és csökkentéséhez középtávon.

A fejlett ipari térség kormányai mindezidáig legfeljebb annyit tettek, hogy vázolták azokat a hiánycsökkentési pályákat, amelyekkel az évtized közepéig stabilizálni lehet a közadósság-rátákat. Az állandósuló, nagyon magas közadósság-ráták azonban sebezhetővé teszik a költségvetési szférákat a jövőbeni sokkoktól – például a társadalom elöregedésének közfinanszírozási hatásaitól –, és szűkítik a kormányok költségvetési mozgásterét olyan anticiklikus gazdaságpolitikai válaszintézkedésekre, amelyekkel a jelenleg válság során is éltek – áll a Fitch Ratings csütörtök londoni elemzésében.

A cég elismeri, hogy a továbbra is törékeny gazdasági kilábalás miatt 2010-ben még idő előtti lenne agresszív költségvetési konszolidációs programok elindítása. A Fitch szerint azonban ha az érintett országok már most "kidolgoznák a terveket annak bemutatására", hogy 2010 után miként akarják csökkenteni a hiányt és az adósságot, az jót tenne a közadósság középtávú fenntarthatóságába vetett bizalomnak, valamint a szuverén hitelképesség kilátásának.

Az elit "AAA" szuverén besorolással ellátott vezető ipari hatalmak közül Nagy-Britannia közfinanszírozási állapota a legrosszabb, a recesszió okozta meredek adóbevétel-kiesések és a hatalmas gazdaságélénkítő kiadások miatt.

A brit államháztartási deficit az idei pénzügyi évben a költségvetésbe beállított előrejelzés szerint 175 milliárd font (54 ezer milliárd forint) lesz, ami a hazai össztermék becsült értékének 12,4 százalékát tenné ki. Ez az arány a modern brit gazdaságtörténet eddigi legnagyobb központi deficitje lenne.

A múlt héten kiadott legfrissebb statisztikai adatok szerint azonban csak augusztusban 16,1 milliárd fontos (csaknem ötezer milliárd forintos) havi rekordhiánnyal zárt a brit államháztartás, és független londoni elemzők a költségvetésben szereplő egész évi hiányprognózist is túl derűlátónak tartják.

A Brit Iparszövetség (CBI) éppen e héten ismertetett új előrejelzése az, hogy a brit államháztartás nettó hiteligénye a 2009-2010-es pénzügyi évben 176,2 milliárd font, 2010-2011-ben 181,8 milliárd font lesz; ez mindkét évben egyaránt 12,6 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánynak felelne meg.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Fitch: tíz százalékponttal növekszik az államadósság-rátánk

A recesszió következtében átlagosan tíz százalékponttal növekszik a közép-európai hármak – Magyarország, Csehország és Lengyelország – GDP-arányos államadósság-rátája 2010 végéig a tavaly év végi szintekről – áll a Fitch Ratings hétfőn Londonban kiadott elemzésében, amely ugyanakkor reálisnak nevezi a magyar államháztartási deficitcsökkentési célt, és elsősorban a két másik ország költségvetési folyamatait minősíti kockázatosnak.

MTI Gazdaság

A Fitch megerősíti a brit „AAA”-t, stabil kilátással

Stabil kilátással megerősítette Nagy-Britannia lehető legjobb, „AAA” szintű szuverén adósbesorolását pénteken a Fitch Ratings, amely szerint ennek az elit osztályzatnak a fenntartását igazolja a magas hozzáadottérték-tartalmat előállító, sok lábon álló gazdaság, a font tartalékvaluta-státusa és a „kivételes finanszírozási rugalmasság”.

Idegenben nyert a címvédő Manchester City

Idegenben nyert a címvédő Manchester City

Ők a világ legjobban fizetett színésznői

Ők a világ legjobban fizetett színésznői

Hétvégén eldőlhet, meg lehet-e fékezni Trumpot

Hétvégén eldőlhet, meg lehet-e fékezni Trumpot

Valter Attila szakaszt nyert a fiatalok Tourján

Valter Attila szakaszt nyert a fiatalok Tourján

Űrbűncselekménnyel gyanúsítanak egy amerikai asztronautát

Űrbűncselekménnyel gyanúsítanak egy amerikai asztronautát

Az új filmkormánybiztos új munkakört is kap

Az új filmkormánybiztos új munkakört is kap