szerző:
MTI

Egyénileg mérlegelik a versenyhivatali eljárás alá vont bankok, hogy bírósághoz fordulnak-e jogorvoslatért. A megbírságolt hét bank közül hat közös nyilatkozatot adott ki, amelyben tudomásul veszik a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH) a bankkártyás fizetéseknél alkalmazott belföldi bankközi jutalékrendszerrel kapcsolatos csütörtöki határozatát, ugyanakkor annak kézhezvétele után mérlegelik, hogy bírósághoz fordulnak-e.

A versenyhivatal összesen több mint 1,9 milliárd forintos bírságot szabott ki a magyarországi bankkártya-piac két szereplőjére, a Visára és a Mastercardra, illetve számos hazai pénzintézetre, kartellezés miatt csütörtökön.

A Budapest Bank Nyrt., az Erste Bank Hungary Nyrt., az ING Bank N.V. Magyarországi Fióktelepe, K&H Bank Zrt., MKB Bank Zrt., OTP Bank Nyrt. közös közleményében hangsúlyozza: a bankok jóhiszeműen jártak el, együttműködésük mindvégig nyilvános volt, azt a Magyar Nemzeti Bank tudtával és közreműködésével végezték.

„A bankok együttműködésének kizárólagos célja a sokoldalú piacteremtő és szervező tevékenység volt, megteremtve és fejlesztve ezzel a hazai biztonságos bankkártya kibocsátás-elfogadás piacának egységes, átlátható feltételek melletti működését" – olvasható a közleményben. Hangsúlyozzák, hogy a GVH vizsgálatának tárgyát képező bankközi jutalék a bankkártyát kibocsátó, illetve az azt elfogadó bankoknak, valamint a kártyatársaságoknak a bankkártyás fizetéseknél felmerülő költségeit fedezi, és egyidejűleg biztosítja, hogy a vásárlás során a kártyahasználat a fogyasztó számára ingyenes legyen, ami egyértelműen a fogyasztók érdekeit szolgálta és szolgálja.

Ennek a jutaléknak az alkalmazása nemcsak Magyarországra jellemző, hanem a legtöbb európai országra, továbbá a világ számtalan országára egyaránt – teszik hozzá a közleményben.

A pénzintézetek összesen 968 millió forintos bírságot kaptak, a versenyhatóság az OTP Bankot 281 millió, a Budapest Bankot 188 millió, az MKB Bankot 84 millió, a K and H Bankot 127 millió, a CIB Bankot 91 millió, az Erste Bankot 107 millió, az ING magyarországi fióktelepét 90 millió forint megfizetésére kötelezte. A két magyarországi kártyatársaság, a Visa és a Mastercard egyenként 477 millió forintos büntetést kapott. A kartellezés miatt büntetett társaságoknak a GVH határozatának kézhezvételétől számított 30 napon belül kell kifizetni a bírságot, illetve ugyanennyi idejük van fellebbezésre.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

A bankok szerint versenyt torzít a GVH

Szakértők szerint számos kisebb pénzintézet hagyhat fel a kártyakibocsátással, ha a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szeptember 22-i határozatában versenykorlátozónak ítéli majd a kártyás fizetések után a plasztikot kibocsátó bankoknak járó pénz felszámítását - olvasható a Napi Gazdaság pénteki számában.

Ifj. Vidnyánszky vezényel a Platon Karataev legújabb klipjében

Ifj. Vidnyánszky vezényel a Platon Karataev legújabb klipjében

A NER nagykutyái szálltak harcba Andy Vajna tévés örökségéért

A NER nagykutyái szálltak harcba Andy Vajna tévés örökségéért

Agyonlőtték a Trainspotting 2. színészét

Agyonlőtték a Trainspotting 2. színészét

Belgrádi békement – Szijjártó Péter is Vucsics mellett

Belgrádi békement – Szijjártó Péter is Vucsics mellett

Új illatú, alig használt ez az eladó szentesi 1500-as Lada

Új illatú, alig használt ez az eladó szentesi 1500-as Lada

Emmi: A miskolci gyermekváros nem megszűnik, hanem megújul

Emmi: A miskolci gyermekváros nem megszűnik, hanem megújul