szerző:
MTI

A világ legnagyobb fejlett, illetve fejlődő gazdaságait tömörítő G20-csoport látja majd el a globális gazdasági együttműködés folyamatos koordinálásának feladatát – közölte egy név nélkül nyilatkozó amerikai illetékes Pittsburgh-ben, ahol csütörtök este óta tart a G20 csúcsértekezlete.

Mint mondta, a legfejlettebb ipari országokat és Oroszországot tömörítő Nyolcak csoportja (G8) továbbra is tanácskozásokat tart majd, hogy olyan, mindannyiuk számára fontos ügyekről tárgyaljon, mint például a nemzetbiztonság. Ám a G8 „történelmi szerepét” (azaz a világgazdasági kérdések megvitatását és befolyásolását) a jóval szélesebb kört magában foglaló G20 veszi majd át. Az amerikai illetékes szerint ezt a változást Barack Obama amerikai elnök kezdeményezte, s hivatalosan pénteken jelentik majd be. A hírt lényegében megerősítette a The Wall Street Journal című amerikai gazdasági napilap is, internetes oldalán.

A csúcsértekezlet résztvevői közül egyelőre senki sem kommentálta a kiszivárogtatást, ám az sokat sejtet, hogy váratlanul bejelentették: Barack Obama pénteken, helyi idő szerint reggel fél kilenckor (azaz még a G20-csúcs második munkanapjának kezdete előtt) sajtóértekezletet tart.

A G20-as csoportot a „Nyolcak”, azaz az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország, Kanada, Japán, Németország és Oroszország mellett Dél-Afrika, Brazília, Kína, India, Mexikó, Argentína, Ausztrália, Indonézia, Szaúd-Arábia, Dél-Korea és Törökország alkotja, s részt vesz a csoport működésében az Európai Unió is, mint szervezet. A G20-as csoport 10 évvel ezelőtt jött létre, ám egészen a múlt év végéig (a gazdasági válság kirobbanásáig) csak miniszteri szinten ülésezett. Most viszont immár a harmadik csúcsértekezletét tartja tavaly november óta.

Az első eredmény a G20-ak pittsburghi csúcstalálkozóján, hogy öt százalékkal nagyobb szavazati jogot kapnak a Nemzetközi Valutaalapban a súlyukhoz mérve kisebb befolyással bíró országok a többségi szavazati jogot kézben tartó fejlett államoktól. A döntést megerősítették az EU illetékesei is. Korábbi hírek szerint az európai országok voltak azok, amelyek húzódoztak attól, hogy lemondjanak jelenlegi befolyásuk egy részéről az IMF-ben. G20-források szerint a mostani döntéssel a feltörekvő országok nagyobb beleszólást kapnak az IMF ügyeibe, elismerve ezzel növekvő befolyásukat a világgazdaságban.

Közben fény derült a G20-csoport záróközlemény-tervezetére, amelyben az áll, hogy még korai leállítani az államilag irányított gazdaságélénkítést a. E szerint a G20 – „ha eljön az ideje” – a rendkívüli intézkedések leállításában is együttműködik. A közlemény-tervezet szerint a G20-ak megállapodtak abban is, hogy előírásokkal kívánják elejét venni a pénzügyi ágazat esetleges túlkapásainak, együttműködnek továbbá a bankok saját tőkéjére és a bónuszkifizetésekre vonatkozó előírások kidolgozásában.

A közlemény-tervezet szerint a G20-ak egyetértettek abban, hogy 2012 végére kell bevezetni azokat az új szabályokat, amelyek a banktőke minőségére és összegére vonatkoznak. A tervezet szerint a G20-ak felszólították a Világbankot, hogy működjön együtt más donorügynökségekkel egy olyan alap létrehozásában, amely támogatná a mezőgazdasági befektetéseket a világ legszegényebb országaiban. A G20-ak szerint 2010 első félévéig felül kell vizsgálni a Világbank és a regionális fejlesztési bankok tőkeszükségletét.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

A bankárok zsebében fognak turkálni a G20-csúcson a politikusok

Csütörtökön kezdődik a 19 legnagyobb fejlett és fejlődő gazdaság, valamint az Európai Unió mint intézmény alkotta, a világgazdasági összkibocsátás 85 százalékát adó G20-csoport vezetőinek kétnapos értekezlete az Egyesült Államok északkeleti részén fekvő Pittsburgh városban.

MTI Világ

Megkezdődött a G20-as csúcs – tüntetések, könnygáz, gumilövedékek

Megkezdődött csütörtökön a világ legnagyobb fejlett, illetve fejlődő gazdaságait, valamint az Európai Uniót tömörítő G20-as csoport vezetőinek csúcsértekezlete Pittsburghben. A kétnapos tanácskozást a pénzügyi válság következményeinek szentelik, illetve keresik a módot, hogy miként lehetne megakadályozni az ilyen krízisek újbóli kirobbanását.

A kormány rá akar venni bennünket, hogy együnk több dinnyét

A kormány rá akar venni bennünket, hogy együnk több dinnyét

György herceg balettozni fog

György herceg balettozni fog

Marsi követ neveztek el a Rolling Stones-ról

Marsi követ neveztek el a Rolling Stones-ról

Máltán szállhatnak partra a mentőhajón rekedt menekültek

Máltán szállhatnak partra a mentőhajón rekedt menekültek

A Belvárosban elkezdték komolyan venni a kutyák kitiltását parkokból, játszóterekről

A Belvárosban elkezdték komolyan venni a kutyák kitiltását parkokból, játszóterekről

Észak-Korea újabb rakétakísérletet hajthatott végre

Észak-Korea újabb rakétakísérletet hajthatott végre