szerző:
MTI

Európa 22 nagy bankja 400 milliárd eurós veszteséget könyvelhet el idén és jövőre - írta hétvégi számában az International Herald Tribune.

A New York Times Párizsban megjelenő európai kiadása olyan brüsszeli tisztviselőkre hivatkozik, akik már látták az uniós bankfelügyeleti bizottság (CEBS) irányításával elkészített úgynevezett stressz teszt eredményeit, amelynek legalább egy irányszámát az uniós pénzügyminiszterek csütörtöki informális találkozóján Svédországban nyilvánosságra kívánják hozni.

A Brüsszel által májusban kezdeményezett vizsgálat célja az volt, hogy megállapítsa: az Európai Unió pénzintézetei mennyire tudnak ellenállni a gazdasági visszaesés okozta megpróbáltatásoknak, valamint hogy szükség van-e tőkepótlásra az ágazatban. A tesztet a nemzeti bankfelügyeleti hatóságok végezték, de a CEBS adott hozzá iránymutatásokat.

Az uniós pénzügyminiszterek a lap szerint azt tervezik, hogy a következő hónapokban hasonló nyomáspróbának vetik alá a biztosítótársaságokat is, amelynek eredménye már tavaszra meglehetne. Az Egyesült Államokban elvégzett hasonló stressz teszttel ellentétben az európai vizsgálat nem tartalmaz ajánlásokat az egyes bankoknak az egyensúly megtartásához szükséges intézkedésekhez - hangsúlyozza az IHT.

A lap emlékezetett arra, hogy a CEBS már felmérte egyszer az uniós bankrendszer előtt álló kockázatokat, és arról tavasz elején tájékoztatta a pénzügyminiszteri tanácsot is. Az uniós bizottság ugyanakkor azt is értésre adta, hogy a bankrendszer és azon belül egy-egy bank tőkeigényének felmérését nemzeti hatáskörbe tartozónak tartja, nem pedig uniós illetékességnek.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerdán teszi közzé tanulmányát az európai pénzügyi rendszer helyzetéről. A washingtoni székhelyű szervezet áprilisban úgy ítélte meg, hogy az európai pénzintézeteknek 375 milliárd dolláros tőkeinjekcióra lenne szükségük a veszteségek fedezésére, de ezt akkor európai vezetők vitatták.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

120 milliárd eurót vesztettek az európai bankok

Az európai bankoknak 120 milliárd euró vesztesége keletkezhet a következő három évben a lakossági és a jelzáloghitelek után. A legkomolyabb gondok, Nagy-Britanniában, Spanyolországban, Írországban jelentkezhetnek - tartalmazza egy hétfőn ismertetett tanulmány.

MTI Gazdaság

IHT: a válság Európa politikai egységét fenyegeti

A magyar javaslat elutasítása az Európai unió állam- és kormányfőinek Brüsszelben tartott rendkívüli csúcstalálkozóján a kelet-európai szolidaritási alap létrehozására a bizonyítéka annak, hogy a gazdasági válság inkább a nacionalizmust erősíti, mintsem konszenzust teremt Európában - írja az International Herald Tribune (IHT) című napilap. A Le Figaro szerkesztőségi cikkében ezzel szemben úgy véli, hogy a cseh EU-elnökség jól tette, hogy az egység nevében ellenállt a magyar kérésnek.

Itt vannak az ötöslottó számai

Itt vannak az ötöslottó számai

Szupermázlista autós, akit centikkel kerültek el a hegyről lezúduló sziklák földrengés után – videó

Szupermázlista autós, akit centikkel kerültek el a hegyről lezúduló sziklák földrengés után – videó

Négy kiránduló diák talált egy 1600 éves aranyérmét

Négy kiránduló diák talált egy 1600 éves aranyérmét

Óriási akkumulátorral jön egy olcsó androidos telefon

Óriási akkumulátorral jön egy olcsó androidos telefon

A világ legismertebb hegymászói haltak meg egy lavinában

A világ legismertebb hegymászói haltak meg egy lavinában

400 millió jegykiadókra

400 millió jegykiadókra