szerző:
MTI

A Gazprom legnagyobb vásárlóin, így az olasz Enin és a német E.Onon be akarja hajtani a bírságot a szerződésekben szereplő minimális mennyiséghez képest elmaradt gázátvételért - jelentette hétfőn a Kommerszant című üzleti lap.

Kutas István, a legnagyobb magyarországi gázimportőr, az E.ON Csoport szóvivője elmondta, hogy a gazdasági válság miatt drasztikusan csökkent a gázfogyasztás, de az csak az év végén dől el, hogy a magyarországi E.ON átveszi-e a szerződésben vállalt minimális mennyiséget. Kutas István hangsúlyozta: az úgynevezett "take-or-pay", azaz a bizonyos minimális gázmennyiség átvételéről szóló szerződések esetében kétirányú, kölcsönös kötelezettségről van szó. Mivel ezek 20 évre kötött szerződések, a felek érdeke a hosszú távú együttműködés, ezért általában konstruktív megoldásokat keresnek abban az esetben, ha valamelyik fél nem tud eleget tenni kötelezettségének. A szerződések egyébként lehetőséget biztosítanak arra is, hogy az adott évben át nem vett gázt az importőr később átvegye, és ezzel visszamenőleg csökken a bírság mértéke.

A nyugat-európai országok az első félévben 29 százalékkal csökkentették az átvételt, s ezen belül Németország 44, Olaszország 34 és Franciaország 21 százalékkal kevesebbet vett át.

A lap a Gazprom igazgató tanácsához közelálló forrásból úgy értesült, hogy a helyzet a harmadik negyedben sem változott jelentősen, s a partnerek kénytelenek lesznek bírságot fizetni. Elsőként az olasz Eninek kell elszámolnia január 18-án, azután a török Botas következik, majd a német E.On, a Gazprom legnagyobb vásárlója, illetve a szintén német BASF és RWE, végül pedig a francia GDF Suezen és Totalon a sor.

A Kommerszant nyugat-európai forrásokból megtudta, hogy a téma felmerült, amikor Vlagyimir Putyin Szalehardban szeptember 24-25-én találkozott a nyugat-európai gázipari partnerek képviselőivel, s hogy az érintett konszernek most vitatják, fizessenek-e, vagy sem.

A konszernek nem akarnak fizetni: egyebek között arra hivatkoznak, hogy a Gazprom sem fizetett Türkmenisztánnak, noha tavasszal 90 százalékkal csökkentette az átvételt, s hogy Putyin kormányfő Ukrajnának elengedte a bírságot. A fő érv azonban az, hogy nincs garancia a fogyasztás jövő évi növekedésére, sőt, a jelenlegi helyzet 2013-ig fennmaradhat. (Putyin szeptember 1-én állapodott meg Julija Timosenko ukrán kormányfővel, hogy Kijev csakis a valóban átvett gázért fizet, holott az év elején kötött szerződésben foglalt 40 milliárd köbméter helyett csak 33 milliárdot vesz.)

A nyugati nyilatkozók arra is rámutattak: a Gazprom a nyugati tőzsdéken is kínálja a gázt, noha ott az árak a hosszú távú szerződésekben foglaltak felét sem érik el, vagyis saját maga ellen dömpinggel. Az orosz monopólium ilyen módon idén 13 milliárd köbméter gázt értékesít - összesen Európába 131 milliárd köbmétert ad el -, s ez azzal jár, hogy nagy partnerei elveszítik ipari vásárlóikat, mert azok a szabad piacon 116 dollárért veszik a gázt, miközben a Gazprom szerződéseiben 287 dolláros ár szerepel.

A Kommerszant a Gazprom egyik vezető menedzserét idézve azt írta: a konszern számít arra, hogy partnerei teljesítik vállalt kötelezettségüket. A szerződésekben kikötött minimális mennyiség általában a teljes szerződött mennyiség 80 százaléka. Bírságot a minimális mennyiségnél kevesebb gáz átvételéért szabják ki, s összege általában az át nem vett gáz árának 50-70 százaléka. Ugyanakkor a piaci helyzet javulása esetén a vevő kifizetheti a teljes árhoz való különbséget és megkaphatja a gázt.

Mihail Korcsemkin, az East European Gas Analysis elemző cég vezetője szerint a Gazprom olasz, német és francia partnereire összesen mintegy 2-2,8 milliárd dollár bírságot - ha úgy tetszik, előleget - róhat ki a take or pay (vidd vagy fizess) elv alapján. Ilyen bírságokra volt már példa kisebb partnerek esetében, de a legnagyobb partnerekkel szemben a Gazprom eddig még nem alkalmazott bírságot az említett elv alapján.

A lap által megkérdezett szakértők szerint azonban a Gazprom kénytelen lesz rugalmasságot tanúsítani, annál is inkább, mert a januári orosz-ukrán gázháború idején elmaradt szállításokért maga sem fizetett bírságot. Emellett maga a Gazprom az európai export 20-21 százalékos - vagyis közel a szerződésekben kikötött minimális szintre való - csökkenését prognosztizálja.

A Kommerszant jól értesült forrásokból úgy tudja, hogy Alekszandr Medvegyev, a Gazprom Export vezetője szerdán terjeszt az igazgató tanács elé egy dokumentumot a külföldi fogyasztás csökkenése idején alkalmazandó stratégiáról, s ebben egyebek között javasolja megvizsgálni, hogy a gáz árának esetleges elválasztását a kőolajipari termékek kosarának árától - amelynek alapján jelenleg kalkulálják -, továbbá hogy csökkentsék a take or pay elv alapján alkalmazott bírságok mértékét.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Gazdaság

Már megint nem lesz gáz? Az ukrán-orosz háborúban mi nagyon fázunk

Amikor tavaly télen az oroszok megelégelték, hogy Ukrajna nem fizet a neki átpumpált gázért, sőt, megcsapolja a távolabbi európai vidékekre küldött szállítmányokat, egyszerűen elzárta a csapokat a legnagyobb fagyok idején. A rémület sokak szívében azóta sem engedett fel, s a nemrégiben kiújult perlekedés a két nagy keleti ország között sok helyen bekapcsolta a vészvillogókat. Valóban riadóztatni kell, vagy ezt a telet könnyebben megússzuk? Utánanéztünk.

MTI Gazdaság

Medvegyev leszólt: a Gazprom ne módosítsa a gáz tranzitdíját

Dmitrij Medvegyev orosz elnök hétfőn azzal vádolta Ukrajnát, hogy egyoldalúan változtatni akarja az orosz gáztranzit díjáról kötött megállapodást, egyúttal azt mondta a Gazprom vezérigazgatójának, hogy az eredeti megállapodás szerint járjon el, és ne állapodjon meg Ukrajnával a tranzitdíj módosításáról.

MTI Gazdaság

A Gazprom várhatóan gázszállítási szerződést köt az Emfesszel

A Gazprom feltétlenül szerződést köt az Emfesszel a gázszállításról - idézett a Vedomosztyi című orosz gazdasági lap egy az óriáskonszernhez közelálló forrást annak kapcsán, hogy a Gazprom újra megakadályozta a gáz adójának és exportadójának emelését, és az ebből a kincstárba várt összeget az export növeléséből ígéri fedezni.

MTI Gazdaság

Szentpétervár a Gazprom miatt kikerülhet világörökségből

A szentpétervári önkormányzat engedélyt adott a Gazpromnak az úgynevezett Ohta központ felépítésére: annak 400 méter magas központi felhőkarcolója a műemléki belváros szinte minden pontjáról látható lesz, és nem kizárt, hogy emiatt a város jelentős része lekerül az UNESCO Világörökség-listájáról.

Az új filmkormánybiztos új munkakört is kap

Az új filmkormánybiztos új munkakört is kap

Lecsitítják a Jaguart: egyre nagyobb divat az oldtimerek villanyosítása

Lecsitítják a Jaguart: egyre nagyobb divat az oldtimerek villanyosítása

Az orvosok gyakran cselédnek nézik őket, és senki nem vesz tudomást a gondjaikról

Az orvosok gyakran cselédnek nézik őket, és senki nem vesz tudomást a gondjaikról

Rekord szinten bekecsketejeztek Kecskeméten

Rekord szinten bekecsketejeztek Kecskeméten

Idegenben nyert a címvédő Manchester City

Idegenben nyert a címvédő Manchester City

200 milliót ad a kormány az iraki jezidiek támogatására

200 milliót ad a kormány az iraki jezidiek támogatására