szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Negatívról stabilra javította Magyarország adósbesorolásának kilátását pénteken a Standard & Poor's hitelminősítő, a "kitartó költségvetési konszolidáció" eredményeire hivatkozva.

A világ legnagyobb hitelminősítője ezzel levette a napirendről Magyarország leminősítését. Az S&P jelenleg a közepes befektetői sáv alsó szélén, "BBB mínusz" osztályzattal tartja nyilván a magyar szuverén devizaadósságot. Az eddig érvényben volt negatív kilátás leminősítés lehetőségére utalt; ha erről a szintről a cég tovább rontotta volna a magyar osztályzatot, a besorolás a befektetésre ajánlott kategória alá, a spekulatív sávba került volna.

Magyarország szuverén adósságát a három nagy nemzetközi hitelminősítő - Standard & Poor's, Moody's Investors Service, Fitch Ratings - egyaránt a közepes befektetői sávban, de három különböző szinten tartja nyilván. A Fitch az S&P magyar besorolásánál egy fokozattal magasabb, "BBB", a Moody's még eggyel jobb, "Baa1" (a másik két cég metodikájában "BBB plusz"-nak megfelelő) osztályzattal listázza a magyar adósságot.

Eddig mindhárom cég negatív kilátást tartott érvényben a besorolásokra; a Standard & Poor's a maga részéről ezt változtatta pénteken stabilra. Az S&P egyben megerősítette a "BBB mínusz/A3"-as deviza- és forintadósi osztályzatot, és érvényben hagyta a devizaátutalási és konvertibilitási kockázati megítélés besorolását is, "A mínusz" szinten.

A kilátásjavítás indoklásához fűzött pénteki elemzésében a hitelminősítő annak a véleményének adott hangot, hogy a kitartó magyarországi konszolidációs erőfeszítések gátat szabnak a magyar költségvetési hiány mélyülésének, a gazdaságra nehezedő, lefelé ható nyomások ellenére is.

A hazai és nemzetközi kötvénypiac fokozatos normalizálódása enyhítette Magyarország függését a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU tavaly november óta rendelkezésre álló, 20 milliárd eurós finanszírozási csomagjától - áll az S&P elemzésében.

A hitelminősítő szerint még mindig vannak kockázatok a jövőben esetleg felmerülő pénzügyi szektorbeli kötelezettségekkel kapcsolatban, de a stabilizálódott forintárfolyam és a fokozatosan javuló hozzáférés a külső finanszírozásokhoz "valamelyes könnyebbséget" jelent.

Bajnai Gordon márciusban hivatalba lépett ügyvezető kormánya folytatta az elődje által kezdett költségvetési konszolidációt, és hat hónappal meghosszabbodott az az időszak, amely alatt finanszírozások hívhatók le az IMF készenléti keretéből, jóllehet az összeg nem nőtt - áll a Standard & Poor's helyzetismertetésében.

Az S&P kiemeli: a kormány úgy döntött, hogy nem veszi igénybe a szeptemberi, harmadik felülvizsgálat nyomán hozzáférhetővé vált finanszírozási keret zömét, ami jelzi a piaci hangulat javulását, és a jobb hozzájutást a piaci alapú finanszírozásokhoz.

A hitelminősítő 2009-re kissé növekvő, a hazai össztermék (GDP) 4 százalékának megfelelő államháztartási hiányt vár, és azt jósolja, hogy a magyar államadósság 2010-ben a GDP-érték 80 százalékára emelkedik a 2007-ben mért 73 százalékról.

A Standard & Poor's szerint a romló gazdasági helyzet továbbra is nyomást gyakorol a magyar pénzügyi szektorra, a stabil kilátás azonban a cég azon véleményét tükrözi, hogy a közfinanszírozási helyzet stabilizálódni fog a kitartó költségvetési konszolidáció nyomán, a gazdaság állapotának jelentős romlása ellenére is - áll az elemzésben.

Az S&P megjegyzi ugyanakkor, hogy ha a magyar gazdasági és költségvetési kilátások ismét romlani kezdenek - beleértve a kívülről ható nyomásokat -, vagy problémák jelentkeznek a pénzügyi szektorban, az lefelé ható nyomást gyakorolhat a magyar besorolásra.

A hitelminősítő hozzáteszi: az is kedvezőtlenül érintheti Magyarország hitelképességét, ha a következő kormány populistább, deficitnövelő politikát folytat.

Ugyanakkor olyan, erőteljes politikai vezetés kialakulása esetén, amely vállalni tudja a közszférában szükséges reformok végrehajtását, javítja a magyar növekedési potenciált, tartóssá teszi a megfontolt költségvetési politikát és csökkenő pályára állítja a magas államadósságot, az a magyar besorolások javítását is eredményezheti - áll a Standard & Poor's pénteki elemzésében.

Az S&P éppen e héten adott ki átfogó elemzést Londonban arról, hogy megítélése szerint tavasz óta "szinte megállt" a feltörekvő gazdaságok adósminőségének romlása.

A felzárkózó térségről összeállított 36 oldalas helyzetértékelés kimutatta, hogy "markánsan csökken" az országcsoportot érintő szuverén leminősítések száma. Április óta a cég listáján összesen három felzárkózó piaci államadós kockázati osztályzata romlott; a megelőző félévben még 14 visszaminősítést jelentett be az S&P ebben a kategóriában.

A héten a Moody's szintén utalást tett arra, hogy ha folytatódik a költségvetési konszolidáció és elmélyülnek a szerkezeti reformok, az ő nyilvántartásában is stabilra javulhat a magyar osztályzat jelenleg negatív kilátása.

Erősödéssel reagált a forint (Oldaltörés)A hírre a forint hirtelen erősödéssel reagált. Az euró árfolyama pénteken délután négy órakor 268,50/70 forintos árfolyamon stabilizálódott, a csütörtök délutáni 270,30 forintos szint után.

Az MTI által megkérdezett elemzők elmondták: a forint árfolyamgörbéje "éles leszúrással" reagált arra, hogy a világ legnagyobb hitelminősítője a "kitartó költségvetési konszolidáció" eredményeire hivatkozva pénteken délután levette a napirendről Magyarország leminősítését.

Az euróval szembeni árfolyam a bejelentést követő néhány másodpercben 270,50 forintról 267,50 forintra esett, amit pár perccel később egy 269,70 forintig tartó korrekció, majd a 268,50 forint körüli szintek stabilizálódása követett.

Szakértők fontosnak tartották megjegyezni, hogy pénteken rendkívül hektikus kereskedés jellemezte a bankközi devizapiacot, amit elsősorban a vegyes amerikai makrogazdasági adatok váltottak ki.

A tengerentúli jelentésekből kiemelkedett, hogy szeptemberben 26 év óta a legmagasabb szintre, 9,8 százalékra nőtt a munkanélküliség az Egyesült Államokban. A befektetők a negatív adatok hatására a kockázatosabbnak tartott értékpapíroktól a biztonságosabbnak mondott amerikai államkötvények felé fordultak, ami a dollár erősödését vonta maga után. Az amerikai fizetőeszköz erősödése korrigálta a forint euróval szembeni felértékelődését is, hiszen a piac figyelme ilyenkor a fejlődő országok felől New York felé fordul.

A dollárt pénteken négy órakor 183,19 forinton jegyezték 1,4612 dolláros euróárfolyam mellett, szemben a csütörtök délutáni 185,58 forinttal és az 1,4549 dolláros euróárfolyammal. A svájci frank jegyzése 177,24 forint az előző napi 178,13 forint után.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
MTI Gazdaság

A Fitch nézetei a legjobbnak minősített adósokról

"Viszonylag gyorsan" fel kell felvázolniuk a költségvetési forrásokból finanszírozott gazdaságösztönzés felszámolásának hiteles módját – vagyis az exitstratégiát – világ legjobb adósbesorolású kormányainak ahhoz, hogy megszolgálják a középtávú költségvetési konszolidációs elkötelezettségükbe vetett bizalmat – áll a Fitch Ratings csütörtökön Londonban kiadott figyelmeztetésében.

MTI Gazdaság

A Moodys Magyarországról: erős gazdasági alapok, szűk mozgástér

Magyarország befektetésre ajánlott adósbesorolását erős gazdasági és intézményi alapok támasztják alá, de a kormányzati szféra pénzügyi ereje gyenge - áll a Moody's Investors Service kedden Londonban kiadott éves országjelentésében, amely szerint kormányváltás esetén sem valószínű jelentős eltérés a jelenlegi reformpolitikától, és ha folytatódik a költségvetési konszolidáció, stabilra javulhat a magyar osztályzat jelenleg negatív kilátása.

MTI Gazdaság

Moodys: Kelet-Európában még „vannak kihívások"

A korábbi időszaknál már jóval kisebb ütemben romlik a nyugat-európai vállalati szektor adósminősége, Kelet-Európában azonban - főleg a pénzügyi szférában - még "vannak kihívások" - áll a Moody's Investors Service szerdán Londonban kiadott európai hitelfolyamat-elemzésében.

MTI Gazdaság

Fitch: megkezdődött a világgazdaság kilábalása a recesszióból

Megkezdődött a világgazdaság kilábalása a recesszióból, és a nyári, kezdeti "zöld hajtások" után most már egyértelmű jelzőszámok mutatják a gazdasági aktivitást élénkülését - áll a Fitch Ratings csütörtökön Londonban kiadott negyedéves világgazdasági előrejelzésében.

MTI Gazdaság

Az S&P nem vár lényeges változást a magyar költségvetési politikában

Tavasz óta szinte megállt a feltörekvő gazdaságok adósminőségi romlásának folyamata - áll a Standard & Poor's hétfőn Londonban kiadott féléves térségi elemzésében, amely szerint Magyarországon a jövő évi választások után sem várható lényeges eltérés a jelenlegi, megfontolt költségvetési politikától.

MTI Gazdaság

Fitch: tíz százalékponttal növekszik az államadósság-rátánk

A recesszió következtében átlagosan tíz százalékponttal növekszik a közép-európai hármak – Magyarország, Csehország és Lengyelország – GDP-arányos államadósság-rátája 2010 végéig a tavaly év végi szintekről – áll a Fitch Ratings hétfőn Londonban kiadott elemzésében, amely ugyanakkor reálisnak nevezi a magyar államháztartási deficitcsökkentési célt, és elsősorban a két másik ország költségvetési folyamatait minősíti kockázatosnak.

MTI Gazdaság

Az S&P-kilátásjavítás nem változtatott a bankosztályzatokon és a CDS-en

Nem befolyásolja a magyar bankok besorolásait a Standard & Poor's által a magyar szuverén adósosztályzatra pénteken bejelentett kilátásjavítás, és nem volt érdemi hatása a magyar adósság londoni határidős törlesztésbiztosítási cseretranzakcióinak (CDS) árazásaira sem, mivel az MTI-nek nyilatkozó szakértők szerint a CDS-piac már beárazta az S&P lépését.

Interaktív térkép készült a világ utazási korlátozásairól

Interaktív térkép készült a világ utazási korlátozásairól

Már készül a rendelet, amellyel Trump odacsap a Facebooknak és a Twitternek

Már készül a rendelet, amellyel Trump odacsap a Facebooknak és a Twitternek

Látványos csökkenés után megint sok a baleset

Látványos csökkenés után megint sok a baleset