szerző:
MTI

Másodfokon is a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) nyert a biztosítókartell perében, ugyanis a Fővárosi Ítélőtábla elutasította a biztosítókartellben érintett valamennyi vállalkozás keresetét - közölte a GVH pénteken.

A másodfokon eljáró bíróság döntése azt jelenti, hogy a versenyhivatal jogszerűen marasztalta el versenykorlátozó megállapodásért a cégeket és jogosan rótt ki rájuk összesen 6,8 milliárd forint bírságot - olvasható a GVH közleményében.
  
A GVH 2006 decemberében született határozatában biztosító társaságokat, gépjármű-kereskedőket és az alkuszcégeket marasztalt el a verseny korlátozására alkalmas magatartásuk miatt. A versenyhivatal az Allianz Hungária Biztosító Rt.-t 5,319 milliárd forint, a Generali-Providencia Biztosító Zrt.-t 1,046 milliárd forint, a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségét 360 millió forint, a Magyar Peugeot Márkakereskedők Biztosítási Alkusz Kft.-t 13,6 millió forint, a Magyar Opelkereskedők Bróker Kft.-t 45 millió forint, a Porsche Biztosítási Alkusz Kft.-t 30,7 millió forint bírság megfizetésére kötelezte.
   
A versenyhatóság döntése ellen az érintettek - a Porsche Biztosítási Alkusz kivételével - bírósághoz fordultak. Az első fokon eljáró Fővárosi Bíróság ez év elején részben megváltoztatta a GVH döntését. A bíróság azt nem vitatta, hogy a GVH jogosan marasztalta el kartellezés miatt a biztosító társaságokat és a gépjármű-kereskedőket, ám az alkuszcégek esetében új eljárás lefolytatására utasította a hivatalt. Emellett a bíróság csökkentette a versenyhatóság által kirótt bírságok összegét is, az alkuszi megállapodásokra eső résszel. Az első fokú bírósági döntés ellen mindkét fél fellebbezett.

A Fővárosi Ítélőtábla szeptember 24-én teljes egészében elutasította a versenyhatóság által elmarasztalt vállalkozások kereseteit. A másodfokon eljáró bíróság így a GVH határozatában megállapított valamennyi jogsértést, és a teljes bírságösszeget jogszerűnek találta. 
  
Az ítélet jogerős, ám a felperesek felülvizsgálati kérelemmel a Legfelsőbb Bírósághoz fordulhatnak - tudatta a versenyhatóság, jelezve, hogy, a GVH által kiszabott bírság egy részét az érintett vállalkozások már befizették. 
  
Az Allianz Zrt., a Generali Zrt., a Porsche Biztosítási Alkusz Kft. még 2007 márciusában befizette a teljes bírságösszeget. A Magyar Opelkereskedők Kft. 13,6 millió forintot fizetett be. A Gémoszt és a Magyar Peugeot Márkakereskedők Biztosítási Alkusz Kft.-t a bíróság a jogerős döntésig mentesítette a bírság befizetése alól. A jogerős döntés kézhezvétele után a Gémosznak 360 millió forintot, a Magyar Peugeot Márkakereskedők Biztosítási Alkusz Kft-nek 13,6 millió forintot, a Magyar Opelkereskedők Bróker Kft-nek 31,4 millió forintot kell kamatostul befizetnie bírságként - tartalmazza a GVH közleménye.


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Gazdaság

Első fokú bírósági ítélet a biztosítókartell ügyében

Az első fokú bírósági ítélet részben megváltoztatta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntését az úgynevezett biztosítókartell ügyében, mivel a Fővárosi Bíróság az alkuszcégek esetében új eljárásra kötelezte a hatóságot – közölte a GVH.

MTI Gazdaság

GVH-bírság: a bankok szerint fogyasztói érdek, amiért büntetést kaptak

Egyénileg mérlegelik a versenyhivatali eljárás alá vont bankok, hogy bírósághoz fordulnak-e jogorvoslatért. A megbírságolt hét bank közül hat közös nyilatkozatot adott ki, amelyben tudomásul veszik a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH) a bankkártyás fizetéseknél alkalmazott belföldi bankközi jutalékrendszerrel kapcsolatos csütörtöki határozatát, ugyanakkor annak kézhezvétele után mérlegelik, hogy bírósághoz fordulnak-e.

MTI Gazdaság

A bankok szerint versenyt torzít a GVH

Szakértők szerint számos kisebb pénzintézet hagyhat fel a kártyakibocsátással, ha a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szeptember 22-i határozatában versenykorlátozónak ítéli majd a kártyás fizetések után a plasztikot kibocsátó bankoknak járó pénz felszámítását - olvasható a Napi Gazdaság pénteki számában.

MTI Gazdaság

GVH: 30 milliós bírság a Hild Zrt.-nek

Több megtévesztő állítást is tartalmaztak a Hild Zrt. 2008-ban közzétett hirdetései, s emiatt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 30 millió forintra bírságolta a vállalkozást - közölte a hivatal.