szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Oszkó Péter pénzügyminiszternek személy szerint is több aggálya van a sukorói ügylettel kapcsolatban, a folyamatban lévő eljárások végig vitele és egyeztetése indokolt. A pénzügyminiszter szerint jogi lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy a Pénzügyminisztérium megállapítsa a beruházással kapcsolatban az ügylet érvényességét.

A pénzügyminiszter az MTI-nek pénteken adott telefoninterjújában elmondta: "szeretnék már a jövő hétre döntést hozni arról, hogy milyen típusú jogi eljárásban tudjuk az üggyel kapcsolatos aggályokat tisztázni".
Oszkó Péter azt mondta a hírügynökségnek, hogy ő is csak a sajtóból értesült az ügyészség által elvégeztetett értékbecslésről, "az ügyészség előzetesen közvetlenül nem osztotta meg velünk az értékbecslést".

Aláhúzta: lényegében két probléma merült fel Sukoróval kapcsolatban: az egyik az ügylet érvényességével kapcsolatos aggály, miszerint kellő közérdek alapozta-e meg a telekcserét, a másik pedig az értékelés.

A pénzügyminiszter kiemelte: az értékeléssel kapcsolatban az ügyészségnek több eszköze van, mint a Pénzügyminisztériumnak, illetve a vagyonkezelőnek, hisz "önkéntes alapon" nagyon nehéz elvégeztetni a telkek értékbecslését, felkérni erre szakértőket, az ügyészség ezzel szemben ki tud rendelni igazságügyi szakértőt és ennek alapján el tudja végeztetni az értékbecslést.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta: "remélem lesz módunk arra, hogy ennek az értékbecslésnek a részleteiről meg tudjunk győződni és össze tudjuk hasonlítani korábbi értékelésekkel", és akkor a Pénzügyminisztérium is ki tudja alakítani ezzel kapcsolatos álláspontját.

A miniszter még egyszer hangoztatta: az ingatlanok értékbecslésén túl is kellően sok aggály merül fel a sukorói ügylet kapcsán, olyan aggályok, amelyeket eddig nem sikerült eloszlatni. "Nekem, a tulajdonosi jogot gyakorló miniszternek feladatom, hogy tisztázzam a jogos aggályokat" - hangoztatta a pénzügyminiszter.

Csütörtökön a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője a kirendelt igazságügyi szakértő véleménye alapján azt közölte az MTI-vel, hogy valós értéküknél csaknem 600 millió forinttal drágábban szerepelnek a sukorói ingatlancsere szerződésében a pilisi és albertirsai földterületek.

A főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt 2009 áprilisa óta folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen a sukorói és az albertirsai, valamint pilisi ingatlanok cseréje miatt.

Keresztes Imre közleményében azt írta: a főügyészség által kirendelt igazságügyi szakértő szerint a csereszerződéssel érintett albertirsai és pilisi ingatlanok összértéke 193,8 millió forint, amelyből 15,1 millió forint értéket képvisel a 4-es főút Monor-Pilis elkerülő szakaszának nyomvonalával érintett terület. Ezzel szemben a csereszerződésben az albertirsai és pilisi ingatlanokat összesen 787,4 millió forintban számították be, vagyis a csereszerződésben megjelölt és a szakértő által meghatározott érték különbsége 593,5 millió forint - tette hozzá.

Mint írta, a szakértői vélemény megállapításairól a főügyészség - törvényi kötelességének eleget téve - tájékoztatta a Pénzügyminisztériumot, az MNV Zrt. ellenőrző bizottságát, valamint az ügyben ugyancsak vizsgálatot folytató Állami Számvevőszéket.

A Pénzügyminisztérium még szeptember elején közleményben tudatta: visszautasít minden olyan értelmű híresztelést és gyanúsítást, miszerint a tárca nem tesz meg mindent a törvényesség érdekében.

A sukorói telekcsere ügyében a Pénzügyminisztérium (PM) is részletes vizsgálatot folytat. A vizsgálatnak éppen az a célja, hogy ha visszásságok történtek, azokra fény derüljön. "Az Állami Számvevőszék jelentésének ismeretében a pénzügyminiszter a vagyonkezelőnél, az MNV Zrt.-nél folytatott belső vizsgálat mellett kezdeményezte: találkozzon a befektetőkkel, hogy tisztázhassák a telekügyletekkel kapcsolatos jogi aggályokat, egyértelműek legyenek a jogi viszonyok" - olvasható a PM akkori közleményében.

A Pénzügyminisztérium és személyesen a pénzügyminiszter abban érdekelt, hogy beazonosítson minden feltárt és feltárható visszásságot amennyiben van ilyen, és ha szükséges, visszamenőleg is érvényesítsen jogkövetkezményeket. A kormány és a Pénzügyminisztérium egyaránt a törvényességi követelmények érvényesülését tartja szem előtt - szögezte le a pénzügyi tárca.

Tavasszal állt elő a részletekkel az az amerikai, izraeli, német és magyar üzletemberekből álló befektetőcsoport, amely 2011-re egy gigantikus idegenforgalmi komplexumot kíván megépíteni a Velencei-tó északi partján. A King's City néven ismertté vált projekt mintegy másfél milliárd eurós beruházás lenne Sukorón. A hetvenhektáros területen szállodák és éttermek épülnének, valamint élményfürdő, golfpálya, kaszinó, továbbá egy szórakoztatóközpont is helyet kapna.

Az ingatlan Sukoró külterületén helyezkedik el. A korábban állami tulajdonban lévő üres területhez az egyik befektető, Joáv Blum úgy jutott hozzá, hogy felajánlotta cserébe a magyar államnak a Pest megyében található összesen 183 hektárnyi gyümölcsösét.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Vélemény

Cser-Palkovics a Sukoró-vizsgálóbizottságról

A Fidesz az Országgyűlés hétfő délutáni ülésén határozati javaslatot nyújtott be, amelyben kezdeményezi, hogy a tervezett sukorói kaszinóvárossal kapcsolatos kormányzati tevékenység föltárására jöjjön létre vizsgálóbizottság.

MTI Gazdaság

Oszkó találkozna a beruházókkal a sukorói telekcsere kapcsán

Oszkó Péter pénzügyminiszter személyes találkozót kezdeményez a sukorói telekcsere kapcsán a Velencei-tó partjára tervezett létesítmény beruházóival - derül ki a pénzügyminiszter Joav Blumnak címzett leveléből, amelyet az MTI-hez is eljuttatott pénteken.

MTI Gazdaság

Bármelyik kormány támogatná a Kings City tervét - Blum szerint

Nem ismerik, s ezért nem is kommentálhatják az ÁSZ jelentését, de "százegy százalékig biztosak" abban, hogy a King,s City beruházói is, s a vagyonkezelő is jogszerűen járt el - mondta el a Népszabadságnak nyilatkozva Joav Blum, a projekt kapcsán híressé vált izraeli-magyar üzletember.

MTI/hvg.hu Itthon

Újabb koporsószeget ütöttek a sukorói kaszinóprojektbe?

Valódinak nevezte azt a sukorói ingatlancseréről szóló feljegyzést Benedek Fülöp, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. agrárportfólióért felelős vezérigazgató-helyettese, amelyet Budai Gyula, a Magosz szövetségi igazgatója pénteki sajtótájékoztatóján az újságíróknak bemutatott. A dokumentumban, többek között az állt, hogy "a tervezett csereügylet szakmailag nehezen támogatható, megalapozható, jogi szempontból pedig megvalósítása jelentősebb akadályokba ütközhet".

MTI Itthon

Bizottsági támogatás a Sukoró-vizsgálathoz

Támogatta a sukorói beruházással kapcsolatos kormányzati felelősség feltárását célzó parlamenti vizsgálóbizottság felállítását az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága hétfői ülésén.

MTI Gazdaság

ÁSZ: semmisnek tekinthető a sukorói földügylet

Semmisnek minősíti a Velencei-tó partjára tervezett King's City érdekében létrejött telekcsereügyletet az Állami Számvevőszék (ÁSZ) legfrissebb jelentéstervezete - írta a szerdai Népszabadság az általa megismert, még nem véglegesített anyagra hivatkozva.

MTI Itthon

Sukoró: 600 millióval felülértékelték a csereföldeket

Valós értéküknél csaknem 600 millió forinttal drágábban szerepelnek a sukorói ingatlancsere szerződésében a pilisi és albertirsai földterületek - közölte a kirendelt igazságügyi szakértő véleménye alapján a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője csütörtökön.

MTI Gazdaság

Jogi eszközöket is alkalmazhat a PM a sukorói ügyben

A Pénzügyminisztérium nagyon fontosnak tartja a sukorói beruházással kapcsolatos aggályok kezelését, ezért ebben az ügyben, ha szükséges, a telekcserével kapcsolatban felmerült szabálytalanságok miatt jogi eszközöket is alkalmaz – közölte a tárca.

Aján állítja: egész életében betartotta a a törvényeket

Aján állítja: egész életében betartotta a a törvényeket

Vége a Németországgal szembeni magyar utazási korlátozásoknak

Vége a Németországgal szembeni magyar utazási korlátozásoknak

Csak jövőre jön Európába a legújabb, középmotoros Corvette

Csak jövőre jön Európába a legújabb, középmotoros Corvette