szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Banki Hitelezők Irányító Testülete erőteljes támogatásáról biztosította a BorsodChem Zrt. (BC) jelenlegi menedzsmentjét, és hangot adott annak az elvárásának, hogy az adósságátstrukturálás megvalósulása után is a jelenlegi menedzsment folytassa a vállalat irányítását – közölte cég.

A Banki Hitelezők Irányító Testülete ezt az álláspontját a BorsodChem banki hitelezőinek csütörtökön Frankfurtban megtartott megbeszélésén fejtette ki. A közlés szerint a bankok egyértelműen kiálltak amellett, hogy a Permira Alapok és a Vienna Capital Partners továbbra is a BorsodChem többségi tulajdonosai maradjanak. „Az Irányító Testület ezzel támogatta a jelenlegi, kiegyezésen alapuló adósságátstrukturálási javaslatot, amelyről a banki hitelezők többsége kedden már elvi megállapodásra jutott” – közölte a társaság.

A megbeszélésen egyébként a bankok – az RBS, a HBOS, az Erste, a Raiffeisen, a K&H, az Unicredit/HVB és a GE – mellett részt vettek a kínai Yantai Wanhua, a BorsodChem, valamint a Permira képviselői is.

Wolfgang Büchele, a BorsodChem vezérigazgatója a megbeszélés után úgy fogalmazott: „Nagyon örülünk, hogy a megbeszélésen a banki hitelezők kifejezték markáns támogatásukat, ami valódi mérföldkövet jelent az adósságátstrukturálási folyamatban”.

A jelenlegi menedzsment és a jelenlegi tulajdonosok iránti elkötelezettség kinyilvánítása nagyon fontos lépést jelent a folyamatban. Bár a Yantai Wanhua kisebbségi tulajdonrészt szerezhet a BorsodChemben, a két vállalat közötti lehetséges szinergiák megtárgyalására és megvalósítására csak a későbbiekben, az iparágban szokásos szerződéses alapon kerülhet sor – tette hozzá a vezérigazgató.

A BorsodChemnek nettó egymilliárd euró hitel átstrukturálásáról kell megállapodnia mintegy 60 banki és más hitelezővel. Az adósság egy része kölcsöntőkét jelentő úgynevezett mezzanine hitel, amiből névértéken mintegy 200 millió eurónyi lehet a kínai vegyipari társaságnál. Ez a korábbi tájékoztatás szerint a BorsodChem részvényeinek mintegy 19 százalékát jelenti. A jelenlegi fő tulajdonosok, a Permira csoport és a Vienna Capital Partners (VCP) együttműködő partnernek igen, többségi tulajdonosnak azonban nem fogadja el a kínai Wanhua csoportot – közölték a tulajdonosok képviselői nemrégiben magyar újságírókkal. Az elutasítást azzal indokolták, hogy a kínai cég jelenleg versenytársa a kazincbarcikai vegyipari cégnek.

A BorsodChemet finanszírozó banki hitelezők „irányító testületében” eredetileg október 6-ig kellett megállapodni a lejáró hitelekről, és ezt követően további mintegy egy hét állna rendelkezés mezzanine hitelt nyújtó hitelezőkkel, többek között a Wanhuával is a megállapodásra. Korábban Christian Neuss, a Permira kockázati tőkebefektetési társaság partnere az újságíróknak azt mondta: ha nincs megállapodás, a BorsodChem sorsa a hitelezőktől függ.

A korábbi tájékoztatás szerint szó van arról, hogy a Magyar Fejlesztési Bank 100 millió euró hitelt nyújtana a BorsodChemnek a munkahelyek megőrzése érdekében, de erről – a legutóbbi információk szerint – még nincs megállapodás. A BC vezérigazgatója korábban azt közölte, hogy piaci kamatozású hitelről lenne szó, és az MFB-nek elsőbbsége lenne a többi hitelezővel szemben a törlesztésben.

A BorsodChem főtulajdonosai, a Permira és a Vienna Capital Partners (VCP) befektetési cég együttesen 80 millió euró friss forrást is ad a BorsodChemnek – közölték a tulajdonosok a közelmúltban.

A banki hitelezőkkel tervezett megállapodás szerint a vezető hitelezők 2011 végéig a kamat 25 százalékát kérnék készpénzben, és a hitelek lejáratát meghosszabbítanák, de az időtartamot nem közölték. A kölcsöntőkét jelentő mezzanine hitelekkel kapcsolatban a hitelezők teljes egészében részvényt szeretnének. Ezeknek a hitelezőknek azonban nincs jogi alapjuk arra, hogy a kölcsönt részvénnyé konvertálják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ekkora most a törlesztője egy másfél milliós személyi és egy 10 milliós lakáshitelnek

Ekkora most a törlesztője egy másfél milliós személyi és egy 10 milliós lakáshitelnek

Kiakadtak a lakók Mészáros Lőrinc cégének az építkezésére

Kiakadtak a lakók Mészáros Lőrinc cégének az építkezésére

Operatív törzs: Az adatok alapján még nem kell teljesen lezárni az iskolákat

Operatív törzs: Az adatok alapján még nem kell teljesen lezárni az iskolákat