szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A lett kormány 500 millió lattal (1,1 milliárd dollár) csökkenti a jövő évi költségvetési hiányt. Ezzel elhárult az a veszély, hogy a balti országnak hitelező nemzetközi szervezetek és bankok leállítják a hitelfolyósítást.

Az 500 millió lat kiadáscsökkentésről még júliusban állapodott meg a Lettországgal a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió. Azóta azonban a lett kormány többször elhalasztotta a döntést és emiatt egyre komolyabb fenyegetéseket kapott a hitelezőktől.

Einars Repse lett pénzügyminiszter a kormánydöntés után azt mondta, hogy a jövő évi kiadásokat 320 millió lattal csökkentik, a bevételi előirányzatot pedig 180 millió lattal növelik és így jön ki az 500 millió lat költségvetési hiánylefaragás.

A lett kormány még a napokban is csak 320 millió lat kiadáscsökkentést tartott elképzelhetőnek. A balti ország szerint ugyanis így is elérhető lenne az IMF-fel és az EU-val aláírt júliusi megállapodás arról, hogy jövőre legfeljebb 8,5 százalék lehet a GDP-arányos államháztartási hiány.

A hétfői kormánydöntés egy nappal azelőtt született, hogy Lettországba utazik az Európai Bizottság pénzügyi felelőse. Joaquín Almunia a lett költségvetés helyzetéről tárgyal a kormány, a központi bank és a vezető szakszervezetek képviselőivel.

Lettország gazdasága idén drasztikusan, várhatóan 18 százalékkal gyengül. A globális pénzügyi válság hatására a lett kormány idén már végrehajtott egy 500 millió lat költségvetési kiadás visszafogást, aminek a részeként csökkentek a nyugdíjak és a közalkalmazotti bérek.

A kormány eddigi ódzkodása egy újabb költségvetési megszigorítás kapcsán a jövő évi választásokkal függ össze a szakértők szerint.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!