szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elfogadhatatlan, nem megalapozható megkülönböztetés lenne a "mágnásadó" bevezetése - közölte Lövétei István alkotmányjogász az MTI megkeresésére.

Pénteken törvényjavaslat formájában is hozzáférhető lesz az a terv, amely szerint a többségi tulajdonú állami és az önkormányzati cégeknél a kétmillió forint feletti fizetéseket különadó sújtaná. Ezt a javaslatot Bajnai Gordon miniszterelnök fogalmazta meg az MSZP-frakció hétfői ülésén. Az elképzelések szerint jövő év január 1-jétől átmeneti időre, egy évre vezetnék be különadót.

Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke kedden azt mondta: az elnökség támogatja azt a törekvést, hogy vezessenek be Magyarországon egy különadót, "mágnásadót" a közszféra azon vezetőire vonatkozóan, akiknek nagyon magas jövedelmük.

Lövétei István az MTI-nek azt mondta: ez a különadó indokolhatatlan megkülönböztetés lenne az egyébként azonos jogi státuszú - a munka törvénykönyve hatálya tartozó - emberek között, kiemelnének egy csoportot, azokat, akik az államnak dolgoznak. Adóval ezt a kérdést nem lehet megoldani, ezt a rendelkezést, ha megszületik, egyből meg fogják támadni az Alkotmánybíróságon - szögezte le, hozzátéve: az államnak joga van a saját cégeinél tulajdonosként meghatározni a menedzsment fizetését, nincs szükség törvénymódosításra.

Arra a felvetésre, hogy a parlament előtt van az a törvényjavaslat, amely az új szerződéseknél már nem engedné kétmillió forint fölé menni a béreket, és a különadó a már meglévőkre vonatkozna, az alkotmányjogász azt válaszolta: meglévő szerződésekre visszamenőlegesen nem lehet ilyet meglépni. "Ezt a jog nem fogadja el, ez veszett fejsze nyele, tetszett volna előbb észhez térni, amikor kötötték a szerződést" - fogalmazott.

Lövétei István szerint azt kell megvizsgálni, hogy a szerződésben foglalt szolgáltatás arányos-e a teljesítménnyel; ha indokolatlan a kifizetés, bírói úton helyreállítható az egyensúly. Mint mondta, egyenként kellene végig nézni a munkaszerződéseket, de nincs annyi számú vállalat, hogy ezt ne lehetne kivitelezni, ezt tulajdonosi jogon kellene "végigzongorázni".

Arra a kormánypárti hivatkozásra, hogy Szlovéniában, bár csak 90 százalékos kulccsal, de létezik ilyen adó, Lövétei István azt mondta: külföldről lehet ötleteket átvenni, ez igaz, de ami külföldön megy, az nem megy egy az egyben Magyarországon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fekete-Győr: 2022 valódi korszakváltás lesz

Fekete-Győr: 2022 valódi korszakváltás lesz

Kevesnek áll jól a videóhívás, egyre többen mennek plasztikai sebészhez

Kevesnek áll jól a videóhívás, egyre többen mennek plasztikai sebészhez

Koronavírus elleni antitestet mutattak ki egy egészséges újszülött szervezetében

Koronavírus elleni antitestet mutattak ki egy egészséges újszülött szervezetében