szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Közgazdászok szerint a válság miatt idén megtorpan Szlovákia gazdasági felzárkózása az unió átlagához – írja az Új Szó című pozsonyi magyar napilap hétfői összefoglalásában.

Szlovákia az utóbbi tíz évben öles léptekkel közeledett az unió átlagához: míg a 27 tagú szervezet évi átlagban 2,27 százalékos növekedést produkált, addig Szlovákia évi átlaga elérte a 4,43 százalékot.

„Mindez azt eredményezte, hogy a vásárlóerő-paritást figyelembe véve (ez tekintetbe veszi az egyes államok árszintjéből fakadó különbségeket) Szlovákia az 1999-es 51,7 százalékos szintről 2008-ban feljött az unió átlagának 71,8 százalékára (az EU teljesítményét 100 százaléknak vesszük)” – nyilatkozta Vladimír Baláz, a Szlovák Tudományos Akadémia Prognosztikai Intézetének munkatársa.

Idén viszont a világválság hatására a jegybank szerint Szlovákia visszaesik az unió 70,8 százalékára. „A felzárkózásunk lefékeződik” – mondta Ivan Sramko, a jegybank elnöke. Juraj Kotian, az osztrák Erste elemzője arra figyelmeztet: „Felejtsük el a krízis előtti gyors növekedést. A külföldi befektetők egy ideig nem pumpálnak annyi pénzt a régióba, mint korábban.”

Emellett Szlovákia már nem támaszkodhat csak az olcsó munkaerejére, ráadásul rövidesen technológiai korlátokba ütközhet. Ezt is figyelembe véve Zdenek Lukas, a bécsi WIIW gazdaságkutató intézet közgazdásza úgy véli, Szlovákia 2030-ig sem éri el az uniós átlagot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jutalmat kaptak a rendőrök, akik lángoló kórteremből mentettek ki egy beteget

Jutalmat kaptak a rendőrök, akik lángoló kórteremből mentettek ki egy beteget

10 fokos lehűlés jön

10 fokos lehűlés jön

Egy szakértő szerint az olyan vakcinák, mint amilyen a kínai Sinopharm is, nem eléggé hatásosak

Egy szakértő szerint az olyan vakcinák, mint amilyen a kínai Sinopharm is, nem eléggé hatásosak