szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyre nagyobb cégek mennek tönkre, amit a felszámolásra jutott társaságok előző évi egyre magasabb átlagos árbevétele mutat. Ez azt is jelenti, hogy egyre több munkahely szűnik meg – közölte az Opten céginformációs szolgáltató.

Októberben 1305 cég ellen indult felszámolási eljárás, szemben a szeptemberi 1409, és az augusztusi 566-tal szemben. Az év első tíz hónapjában a megindított felszámolási eljárások száma az előző év hasonló időszakához viszonyítva 31 százalékkal nőtt, és elérte a 12 318-at. Tavaly egész évben 11 515 volt a megkezdett felszámolási eljárások száma.

Az Opten stratégiai igazgatója, Csorbai Hajnalka a közleményben emlékeztetett rá, hogy a múlt év harmadik negyedévében már éreztette hatását a válság, ezért valamelyest csökkent a felszámolások növekedésének üteme. A stratégiai igazgató szerint a válság még nem ért véget, és optimista becslések szerint is 2010 második-harmadik negyedévéig számolnunk kell vele".

A végelszámolásokra is igaz, hogy egyre nagyobb vállalkozások lépnek erre az útra, ha a tartozásaikat fedezi a megszűnő cég vagyona. Október végéig 10 841 végelszámolást kezdeményeztek a tulajdonosok, míg tavaly egész évben 9 700-at. A közlemény megjegyzi, hogy a végelszámolások 20 százaléka az eljárás során felszámolásba fordul, azaz a cég vagyona nem elég a hitelezők kielégítéséhez.

Az Opten adatai szerint a cégalapítások száma 2009 februárja óta folyamatosan csökken. Októberben mindössze 4 500 új vállalkozást jegyeztek be, szemben a tavaly októberi 4 900-zal. Az év első tíz hónapjában – éves összevesztésben – 40 600-ról 38 650-re csökkent az új bejegyzésű vállalkozások száma. A közleményben az Opten hangsúlyozza, hogy mindazok ellenére alapítanak kevesebb céget, hogy egyre olcsóbb és egyszerűbb az alapítás. Ugyanakkor ennek éppen ellenkezőjére lenne szükség, hiszen Magyarországon négyszer-ötször magasabb a társas vállalkozások száma a népességhez viszonyítva, mint a fejlett országokban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Huawei mobilokra is beférkőzött egy vírus, már 500 000 telefont fertőzött meg

A Huawei mobilokra is beférkőzött egy vírus, már 500 000 telefont fertőzött meg

Fürjes Balázs: A Fudan Egyetem budapesti campusa nem a Diákváros helyett épül meg

Fürjes Balázs: A Fudan Egyetem budapesti campusa nem a Diákváros helyett épül meg

Fehérré vált egy walesi folyó, miután beleborult egy tejszállító tanker

Fehérré vált egy walesi folyó, miután beleborult egy tejszállító tanker