szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A lassú külpiaci fellendülés jeleit mutatják a szeptemberi külkereskedelmi mérleg előzetes exportadatai, bár az elemzők különböző várakozásaihoz képest eltérő lett a KSH által közölt adat.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közzétett előzetes adati szerint szeptemberben 485,6 millió eurós, míg az első háromnegyed évben 3,322 milliárd eurós többlettel zárt a külkereskedelmi mérleg, szemben a 2008 szeptemberi 95,1 millió eurós pozitívummal, illetve a 2008 első háromnegyed évi 171,6 millió eurós hiánnyal.

Barta György, a CIB Bank makrogazdasági elemzője elmondta, hogy a szeptemberre vonatkozó saját 347 millió eurós többletet előrejelző várakozásukhoz, és a 370 millió euró többletről szóló elemzői konszenzushoz képest is jobb lett a külkereskedelmi mérleg egyenlege szeptemberben.

Az export csökkenésének üteme lassult, ami a külpiacokon óvatos fellendülést jelez, ugyanakkor az import a gyenge belső kereslet hatására az exportnál gyorsabb ütemben csökkent szeptemberben. A KSH közlése szerint az export értéke éves összehasonlításban szeptemberben 17,6 százalékkal csökkent, ugyanakkor az import 23,6 százalékkal esett vissza.

A CIB elemzője felhívta a figyelmet, hogy a javuló külkereskedelmi mérleg kedvező azért, mert a folyó fizetési mérleget, így az országkockázat megítélését javítja, ugyanakkor „kozmetikázza", hogy az import nagyobb ütemben esik vissza az exportnál.

Az elemző megjegyezte, hogy a nettó magyar export lesz az egyetlen komponense a nemzeti összterméknek (GDP), amely valamelyest ellensúlyozni tudja a gazdasági visszaesés mutatójának romlását.

Az év további részében Barta György szerint a bázishatások miatt lassulhat a visszaesés, és ezért a várakozásaikban a jelenlegi 3,5 milliárd eurós éves többletet várhatóan négymilliárd közelébe emelik.

Az MKB Bank Zrt. elemzői 610 millió eurós többletet vártak szeptemberre, ehhez képest rosszabb lett a KSH adata – mondta Kondrát Zsolt a bank vezető elemzője. „Nem vártunk nagy fellendülést, csak lassú javulással számolunk” – tette hozzá. Az import a várakozásaiknak megfelelően alakult, az export azonban rosszabb képet mutat a vártnál.

Az elemző 2010 elejére vár növekedést az exportban, és ha az import is beindul, akkor jövőre 3,5 milliárd eurós külkereskedelmi többlettel számol, míg az idén egész évre 4 milliárd euró körüli többletet vár.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kormánynak tanácsokat adó epidemiológus szerint a tanároknak maszkban kellene tanítaniuk, amíg nem telik el két hét a második oltásuk után

A kormánynak tanácsokat adó epidemiológus szerint a tanároknak maszkban kellene tanítaniuk, amíg nem telik el két hét a második oltásuk után

Alig, hogy üzembe helyezték, máris üzemzavar történt az új iráni urándúsítóban

Alig, hogy üzembe helyezték, máris üzemzavar történt az új iráni urándúsítóban

Kilenc utassal borult árokba két autó Csorvásnál

Kilenc utassal borult árokba két autó Csorvásnál