szerző:
hvg.hu

Az idén még hátralévő mindkét kamatdöntő ülésén 50-50 bázisponttal csökkenti a jelenleg 7,0 százalékos alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a Reuters csütörtökön közzétett elemzői felmérése szerint.

A Dow Jones Newswires által megkérdezett 12 kereskedelmi banki elemző is szinte egyhangúan 50 bázispontos kamatcsökkentést vár az MNB hétfői kamatdöntő ülésén, csak egy megkérdezett valószínűsít 25 bázispontos lazítást. A kamatcsökkentés mellett szól az alacsony infláció mellett a kedvező nemzetközi befektetői hangulat, valamint a viszonylag erős forintárfolyam is.

A Reuters által a héten megkérdezett 23 elemző közül 21 szavazott arra, hogy hétfőn 50 bázisponttal csökkenti az alapkamatot a monetáris tanács, egy-egy elemző vár 75 bázispontos csökkentést, illetve kamattartást.

Az év végére így 6,0 százalékra csökkentett kamat a jövő év elején még egy 50 bázispont csökkentés után 5,5 százalékon éri el a monetáris enyhítési ciklus végét, és hosszabb ideig ezen a szinten stabilizálódik - jövendölik a Reuters által megkérdezett elemzők.

A válaszadók kissé tovább csökkentették inflációs prognózisukat: a korábban várt 5,6 százalékkal szemben az idén decemberben 5,5 százalékos éves fogyasztóiár-növekedést valószínűsítenek. A 12 havi infláció jövő év végére 2,75 százalékra csökkenhet, az előző felmérésben még 2,8 százalékot vártak. Az idei éves átlagos infláció 4,2 százalék lehet, ami jövőre 3,7 százalékra lassulhat.

Kissé rontottak a 2009-es GDP előrejelzésen: a megkérdezettek 6,5 százalékos gazdasági visszaesést várnak a korábbi 6,3 százalékkal szemben, a jövő évi prognózis nem változott: stagnálás maradt. Az idén a negyedik negyedévben a konszenzus a GDP 5 százalékos csökkenését jelzi.

Az elemzők arra számítanak, hogy az államháztartás idei GDP-arányos ESA hiánya 3,9, a 2010-es 4 százalék lesz.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
May cáfolta, hogy elhalasztanák a Brexit-ügyi szavazást

May cáfolta, hogy elhalasztanák a Brexit-ügyi szavazást

Oroszországban, mivel mással oltanának egy kocsit, mint hógolyókkal – videó

Oroszországban, mivel mással oltanának egy kocsit, mint hógolyókkal – videó

Varga Erika: Automatikusan működnek a „szalonrasszista” attitűdök

Varga Erika: Automatikusan működnek a „szalonrasszista” attitűdök

Ezer fülesbagoly szállta meg Túrkevét

Ezer fülesbagoly szállta meg Túrkevét

Putyin erőt mutat, de egyre jobban fáj neki

Putyin erőt mutat, de egyre jobban fáj neki

Hó, eső, áradások: rendkívüli állapot az USA déli részén

Hó, eső, áradások: rendkívüli állapot az USA déli részén