szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hazai össztermék (GDP) 14 százalékát is megközelítheti a brit államháztartási hiány az idei pénzügyi évben – jósolták londoni elemzők a példátlan mértékű múlt havi deficitről szóló csütörtöki adatismertetés után.

A brit statisztikai hivatal bejelentése szerint októberben 11,42 milliárd font (3400 milliárd forint) nettó hitelfelvételre szorult a brit közfinanszírozás a költségvetési rés kitöltésére. Októberre még soha nem mértek ilyen mértékű nettó finanszírozási igényt a brit költségvetésben azóta, hogy 1993-ban megkezdődött a rendszeres havi mérlegadatok közlése.

Az előzetes elemzői várakozás 6 milliárd font körüli deficitet valószínűsített a múlt hónapra. Tavaly októberben alig 0,1 milliárd font volt a brit költségvetés nettó havi hiteligénye. A hatalmas idei deficitet a mély recesszió okozta adóbevétel-kiesés, valamint a bankrendszer tőkepótlása és a gazdaságélénkítő programok duzzasztják.

A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő nemrégiben Londonban kiadott elemzésében azt jósolta, hogy csak a brit bankrendszer tőkepótlása a brit GDP 7-10 százalékába is belekerülhet.

A 2009-2010-es pénzügyi évre szóló, áprilisban beterjesztett költségvetés 175 milliárd fontos (52 ezer milliárd forintos) hiánnyal számol. Ez azt jelenti, hogy a brit államháztartási deficit az idén eléri a becsült GDP-érték 12,4 százalékát, ami példátlan a modern brit gazdaságtörténetben.

Független londoni elemzők azonban a múlt havi deficitről szóló csütörtöki adatismertetés után kétségbe vonták még ennek a hiányprognózisnak a tarthatóságát is.

Az egyik legnagyobb citybeli gazdaságelemző központ, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) csütörtökön kiadott gyorselemzése szerint az új adatok arra vallanak, hogy a brit államháztartás hiánya a jelenlegi pénzügyi évben 20 milliárd fonttal is meghaladhatja a költségvetési előrejelzésben szereplő 175 milliárd fontot.

Ez azt jelentené, hogy a GDP-arányos brit központi deficit elérné a 14 százalékot. A CEBR kimutatta azt is, hogy az áprilisban indult pénzügyi év eddigi szakaszában összesen 86,9 milliárd font (26 ezer milliárd forint) volt a brit államháztartás nettó hitelfelvételi igénye, 53,1 milliárd fonttal több, mint a tavalyi pénzügyi év azonos időszakában. Ez a legnagyobb költségvetési finanszírozási igény erre az időtartamra azóta, hogy az összehasonlítható adatok közlése 1946-ban megkezdődött.

A Standard & Poor's néhány hete, hatalmas globális piaci visszhangot kiváltó intézkedéssel stabilról leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Nagy-Britannia – az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság – lehető legjobb, "AAA" szintű szuverén adóskockázati besorolásának kilátását, arra a várakozására hivatkozva, hogy a jelenlegi költségvetési folyamatok mellett a brit nettó államadósság középtávon megközelíti a GDP 100 százalékát.

A minap egy másik nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings egyik vezető elemzője is utalást tett arra, hogy veszélybe kerülhet a brit "AAA". A hagyományos királynői beszéddel éppen előző nap indult idei brit parlamenti évad vázlatosan ismertetett törvénytervezetei között az első helyen szerepelt az államháztartási deficit megfelezése négy éven belül.

A CEBR londoni elemzőinek csütörtöki értékelése szerint azonban a tervezetből nem derül ki, hogy milyen törvényi mechanizmussal lehet majd "ezt a bizonytalan változót" ellenőrzés alá vonni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!