szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mind a hitelfelvételi kondíciók, mind a hitelközvetítői tevékenység szigorúbb szabályozása várható jövőre. Így a lakásvásárlóknak érdemes kihasználni az idei kedvezőbb hitelfelvételi lehetőségeket, a hitelközvetítők pedig várhatóan jövő szeptemberig kapnak haladékot arra, hogy a törvény előírásai szerint alakítsák át működésüket – hívja fel figyelmet az Otthon Centrum Hitel Centere (OCHC).

A Pénzügyminisztérium nemrégiben elkészítette tervezetét a devizahitelezés szigorításáról, amit a Magyar Nemzeti Bank is sürgetett. A dokumentum szerint törvény korlátozná a hitelfelvételt, és a bírálat során az eddigieknél szigorúbb feltételeknek kellene megfelelniük a hiteligénylőknek.

„A szabályozás megnehezítené a jelenleg olcsóbban hozzáférhető deviza alapú kölcsönök felvételét és átvállalását, ez pedig tovább lassítaná az ingatlanok eladását, valamint drasztikusan szűkítené a hitelpiacot. A szigorítás kihatna a hitelkiváltásra is, amely várhatóan a töredékére fog esni, hiszen a korábban nagy számban felvett svájci frankos hiteleket csak drágább forint hitellel lehet majd helyettesíteni. Erre, valószínűleg kevesen lesznek hajlandóak, illetve egyáltalán képesek, és ezáltal befagyhat a piac” – hangsúlyozta Bánfalvi László, Otthon Centrum Hitel Centerét működtető HC Központ Kft ügyvezető igazgatója.

Az OCHC szerint a hezitálóknak ezért érdemes megfontolni, hogy még a rendelet idénre tervezett hatályba lépése előtt indítsák el a hitelfelvételüket. Az elmúlt néhány hónapban ugyanis megindult a bankok közötti verseny, egyes pénzintézetek egyre vonzóbb hitelkondíciókkal jelentek meg. Aki az év első felében, a banki szigorítások nyomán a jövedelme, vagy önereje miatt teljesen kikerült a hitelfelvevők köréből, most kihasználhatja, hogy kedvezőbben juthat hitelhez.

A következőbb főbb változásokra kell számítani

- Megszűnik a fedezet alapú hitelezés, s a jövőben kölcsönt csak hitelképesség, illetve hitelezhetőség vizsgálata alapján nyújtanának a pénzügyi intézménynek.

- Szabályozzák az adott ingatlanra maximálisan felvehető hitel nagyságát. Így a forinthiteleknél a piaci érték maximum 75 százaléka, euró alapú hitelnél 60 százaléka, míg minden más devizanemnél, ideértve a svájci frank alapú hiteleket is, legfeljebb az ingatlan értékének 45 százaléka a limit.

- Előírják a pénzügyi intézményeknek a hitelezhetőségi limitek kidolgozását. A tervezet szerint az euró alapú hitelkérelmek esetén a hitelezhetőségi limit a forintban megállapított limit maximum 80 százaléka, míg minden más devizánál legfeljebb 60 százaléka lesz.

Bánfalvi László szerint a szigorítás rosszkor jönne a piacnak, hiszen október elsejétől az új lakások vásárlásakor igényelhető támogatott hiteltípus stimuláló hatása, elsősorban a megkövetelt magas önerő miatt, elhanyagolhatónak tűnik. Jogos az MNB törekvése, hogy mérsékelje a hitelezési kockázatokat, de a piaci beavatkozás mértéke kérdéses, és talán több lépcsőben is végre lehetne hajtani a változtatásokat – vélekedik az OCHC vezetője. Szerinte fontos lenne az is, hogy a szabályozás különbséget tegyen új, illetve használt lakás vásárlásához kért hitel között. Új lakásnál, ideértve az első lakáshoz való jutást is, hitelfedezeti ráta (LTV) kedvezményt kellene adni, ezzel is segítve a fiatalokat és ösztönözni a válságban lévő lakásépítést. Mivel az euró meghatározó szerepet fog betölteni a gazdaságban, nem indokolt az ilyen nagy mértékű megkülönböztetés a forint és euró alapú konstrukciók között. A 70 százalékos maximális LTV már elismerné az euró hitelezés létjogosultságát és növekvő szerepét, s nem zárná ki, hogy az ügyfelek hozzájussanak egy kedvezőbb hitelkonstrukcióhoz.

Szigorítás és szabályozás előtt áll a hitelközvetítői munka is, amire már kétségtelenül régóta szükség van. A pénzügyi szolgáltatások közvetítésének szabályozását célzó törvénymódosító javaslat többek között tisztázná a közvetítő fogalmát, a közvetítés lehetséges formáit, a közvetítők és alközvetítők viszonyát, a közvetítővel szembeni elvárásokat, a felelősségi kérdéseket és a közvetítőkkel szemben támasztott szakmai követelményeket.

A parlament várhatóan még idén tárgyalja a módosításokat, amelyeket 2010. január elsején vezetnének be. A már működő közvetítő cégeknek ugyanakkor bő fél évük volna, hogy a szervezetüket és üzletmenetüket az új előírásokhoz igazítsák.

„A közvetítő személyével kapcsolatban egyetértünk a törvényhozóval abban, hogy az ügyfelek érdekében, végzettséghez, szakképesítéshez, erkölcsi bizonyítványhoz kötve szigorítani kell a szakmai és emberi követelményeket. Emellett meg kell szabni a minimális tárgyi és pénzügyi feltételeket, legyen az tőkekövetelmény vagy felelősségbiztosítás, és elő kell írni a folyamatos továbbképzést is. Ugyanakkor ügyelni kell arra, hogy a közvetítői szintek számának drasztikus korlátozásával ne kerüljenek versenyhátrányba a már eddig is minőségi szolgáltatásokat nyújtó, jól képzett tanácsadókkal dolgozó ügynöki hálózatok. – szögezte le Bánfalvi László.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
20 milliárd forintot szán a kormány a Citadella felújítására

20 milliárd forintot szán a kormány a Citadella felújítására

Közel 200 ezer új fertőzöttet találtak az USA-ban egy nap alatt

Közel 200 ezer új fertőzöttet találtak az USA-ban egy nap alatt

Két és fél év múlva lehet kötelező az italospalackok visszaváltása

Két és fél év múlva lehet kötelező az italospalackok visszaváltása