szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nagyjából ugyanazokat a számokat látja az MNB is, mint a Pénzügyminisztérium, és a szerdán kiadott inflációs jelentésben megjelent jövő évi államháztartási deficit megegyezik a költségvetési törvényjavaslatban előirányzott összeggel - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter.

A szerdán kiadott új inflációs jelentésében a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 4,3 százalékos GDP arányos államháztartási hiányt prognosztizál a költségvetési javaslatban szereplő és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) egyeztetett 3,9 százalékos deficittel szemben.

Oszkó Péter megerősítette, hogy a költségvetésben jövőre szereplő 100 milliárd forintos stabilitási és 50 milliárdos kamatkockázati tartalékot a kormány nem tervezi elkölteni, és jelenleg nem lát semmilyen okot arra, hogy felhasználása szükségessé válna. Az inflációs jelentés szerint is akkor tartható a tervezett, GDP arányosan 3,8 százalékos eredményszemléletű deficit, ha a tartalék előirányzat nagyobb részét, a GDP 0,6 százalékát megközelítő összeget nem költi el a költségvetés.

A miniszter szerint tulajdonképpen ugyanarról van szó más oldalakról nézve. A pénzügyminiszter elmondta, hogy a költségvetés kamatkiadásait - amelyet vészhelyzetben a kamatkockázati tartalékkal kellene kiegészíteni - az ország kockázati megítélése alakítja, és annak megfelelően tervezték. Magyarország kockázati megítélése folyamatosan javul, jelenleg is jobb, mint amilyenre korábban számítani lehetett, és ameddig ez a kormány hivatalban van, bizonyosan nem romlik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy hét alatt 10 százalékkal csökkent az új fertőzések száma Németországban

Egy hét alatt 10 százalékkal csökkent az új fertőzések száma Németországban

Ingyen szobát kaphatnak az online tanuláshoz Bécsben a diákok

Ingyen szobát kaphatnak az online tanuláshoz Bécsben a diákok

Kis híján elsírta magát a keze láttán a horrorbalesetet szenvedett F1-es versenyző

Kis híján elsírta magát a keze láttán a horrorbalesetet szenvedett F1-es versenyző