szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az újonnan bejelentkezők 2009. december 1. és 21. között dönthetnek arról, hogy 2010-ben az egyszerűsített vállalkozói adóval (eva) adóznak - közölte az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH).

A leendő evások a székhely szerint illetékes APEH regionális igazgatóságon jelentkezhetnek be, az erre a célra rendszeresített adatbejelentő lapon. A bejelentkezésre, illetve a kijelentkezésre szolgáló adatalapok péntektől letölthetőek az APEH honlapjáról, valamint 2009. november 30-tól kaphatóak a kereskedelmi forgalomban.

Jövőre új adózóként bejelentkezhetnek az egyéni vállalkozók, a korlátolt felelősségű társaságok, a szövetkezetek, a lakásszövetkezetek, a végrehajtói irodák, az ügyvédi irodák, a közjegyzői irodák, a szabadalmi ügyvivői irodák, az erdőbirtokossági társulatok, a betéti társaságok és a közkereseti társaságok - olvasható az adóhatóság közleményében.

Az APEH hozzáfűzi: azoknak, akik 2009-ben eváztak, és 2010-ben is fenn akarják tartani ezt az adózási módot, nem kell újra bejelentkezni.

Az új bejelentkezés 2009. december 21-ig írásban visszavonható. Az eva-jogszabály hatálya alóli kijelentkezést ugyancsak 2009. december 21-ig lehet megtenni.

Az egyéni vállalkozók az egyszerűsített vállalkozói adóalanyiság választására nyitva álló határidőig, vagyis december 21-ig a nyomtatványon nyilatkozhatnak arról is, hogy a társadalombiztosítási járulékot, a nyugdíjjárulékot (tagdíjat), valamint a természetbeni és pénzbeli egészségbiztosítási járulékokat havonta a tevékenység piaci értékét meghaladó járulékalap után fizetik meg.

Az eva-törvény hatálya alá újonnan bejelentkezők közül, akik megfelelnek a törvényben foglalt feltételeknek, a benyújtott adatlap hivatalosan kitöltött egy példányának visszaküldésével kapnak értesítést az adóhatóságtól választásuk elfogadásáról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több tízezer forint különbség is lehet a koronavírusos betegeket ellátó ápolók pluszpénze között

Több tízezer forint különbség is lehet a koronavírusos betegeket ellátó ápolók pluszpénze között

Az Európai Unió leszerződik 160 millió vakcinára a Modernával

Az Európai Unió leszerződik 160 millió vakcinára a Modernával

Ötven év múlva "vészes földközelségbe" kerülhet egy óriási aszteroida

Ötven év múlva "vészes földközelségbe" kerülhet egy óriási aszteroida