szerző:
hvg.hu

Az előző két hét eseményei ismételten rávilágítottak: a piacok rövid távon közel sem tökéletesek. A pozitív hírekre negatív reakciókat, míg a negatív hírekre emelkedést produkáltak nem egy esetben. Ez viszont azt mutatja, hogy a piac egyre inkább elszakad a fundamentumoktól, és kiszámíthatatlan mozgást produkál. Mire figyeljünk a héten?

A piacokon még mindig rendkívül magas a likviditás, ám dinamikus emelkedést már ez sem képes előidézni, a piacok jellemzően oldalazó trendben vannak.

Új eladók még mindig nincsenek, de az eső piacon a befektetésre váró tőke rendre megjelenik. Az új vevők viszonylag kis összegekkel is képesek komoly napi emelkedést generálni, hiszen alacsony a forgalom. Trendszerű emelkedés ugyanakkor nem alakul ki, mivel a befektetők egyre óvatosabbak, és a korábbi maximumok felett már nem akarnak részvényeket, vagy általában kockázatos eszközöket vásárolni. Ennek oka az is, hogy az intézményi befektetők az idei éves teljesítményüket már nem szeretnék lerontani, miután az elmúlt évek negatív hozamai után végre erősen pozitív évet zárhatnak.

Devizapiac

Az EUR/USD devizapár az utóbbi időben oldalazott, miután a jegyzés meghaladta az 1,50-es szintet. Láthatóan nem volt erő a piacban, így nem alakult ki határozott trend.

Az oldalazás ellenére korábban a hosszú távú emelkedés nem tört meg, de ezúttal már kilépett a jegyzés a csatornából. A következőkben az 1,47-1,50-es sávban oldalazás várható, vagy akár trendforduló is. Ez utóbbi ugyan még kérdéses, hiszen az emelkedő trendből még nem lépett ki szignifikáns mértékben a jegyzés. A dollár erősödésének oka a pénteki munkanélküliségi adatok: ezekből arra lehet következtetni ugyanis, hogy az USA-ban az utóbbi időben szinte egyáltalán nem szűnt meg munkahely, sőt a munkanélküliség szintje a várakozásokkal ellentétben csökkent. Mivel ez egy elég egyértelmű üzenet a befektetők számára arról, hogy az Egyesült Államok gazdasága tényleg kitört a recesszióból, ez a dollár erősödéséhez vezetett

Jelenleg az, hogy a gazdaság nem zuhant mélyebb recesszióba, az állami segítségeknek köszönhető. Ám az államnak előbb-utóbb ki kell vonulnia. Ha ezt nem teszi meg a kormányzat, akkor az állam finanszírozási igénye az üzleti szféra szereplőitől szívja el a tőkét, ami viszont hosszan tartó stagnáláshoz vezethet. Mindezek miatt a dollár trendszerű erősödése sem vehető biztosra. Ebben a helyzetben az EUR/USD vételét javasoljuk, azzal a feltétellel, hogy a nyereséget még az 1,50-es szint alatt realizálni kell, illetve, hogy 1,47 közelében STOP-olni kell a pozíciót.

A forintról ezúttal nincs határozott véleményünk. A korábbi 265-275-ös oldalazás tért vissza, ahol a sáv alján vételt, míg a sáv tetején eladást javasolunk az euróval szemben.

Kötvénypiac (Oldaltörés)

Az USA kötvénypiacain a dollár erősödése még nem látszott pénteken, de feltehető, hogy az erősödő amerikai valuta egy kisebb hozamesést fog elindítani. Ha ez mégsem történik meg, akkor az azt jelenti, hogy a befektetők bizalma továbbra sem a régi, így a dollár erősödése is csak átmeneti jelenség, vagy egy spekulációs hullám volt. Emiatt viszont a kötvénypiac „ó” indikátor lehet a várható devizapiaci mozgások tekintetében. A német államkötvények piacán hasonló a helyzet; egyelőre nem mutatkozik nagy hozamelmozdulás.


Nem úgy, mint a hazai piacon, ahol a hozamcsökkenés további lendületet kapott. Itt egyértelmű, hogy inkább spekulációs hullám, mintsem a végbefektetők rohama indította el a hozamok csökkenését. A hosszú kötvények hozama csak kismértékben változott, míg a rövid kötvények a rég nem látott 6 százalékos szintre süllyedtek. Ennek oka, hogy a hazai inflációs, illetve a jövő évi makrogazdasági adatok várható trendje a régióban kiemelkedően jónak tűnik. A befektetők egy része ezt igyekszik is gyorsan készpénzre váltani, azaz rövid kötvényeket vásárol, amíg a hangulat kedvező a hozamcsökkenés szempontjából.

Sajnos nem lehetünk optimisták ebben a tekintetben, mert a jövő évi költségvetés tartogathat meglepetéseket, illetve az sem biztos, hogy a jegybank az egyes befektetők által várt mértékben csökkenti tovább az alapkamatot. Egyesek ugyanis 5 százalékra, vagy még lejjebb várják a hazai alapkamat mértékét…

Mi úgy gondoljuk, hogy a piac már túlárazta a hazai kötvényeket. A nemzetközi hangulat gyengülésével, csak a kockázati felár emelkedése akár 1-2 százalékpontos hozamemelkedést is generálhat. Ez a rövid kötvények esetében nem nagy probléma, mert lejáratig megtartva effektív tőkevesztést nem okoz a hozamok emelkedése, de a hosszabb futamidők már komoly problémákat okozhatnak. Mivel a piaci szereplők pontosan így gondolkodnak, a további hozamcsökkenést szinte ki is zárhatjuk. A hosszú kötvények hozama ugyanis már nem képes érdemi csökkenést felmutatni, a befektetők bizonytalansága okán.

Ebben a helyzetben a rövid futamidők tartását/vételét javasoljuk azzal a kitétellel, hogy lejáratig érdemes megtartani ezeket a kötvényeket.

Részvénypiacok (Oldaltörés)

A részvények ára továbbra is meglehetősen szélsőségesen alakul a napi kereskedésben, de egyértelmű trend nincs a piac egészén. Különösen igaz ez a fejlett piacokra, de a fejlődők sem kivételek, bár itt természetesen nagyobb a volatilitás.

A hazai piac sem kivétel. Gyakran meglepő, és egyáltalán nem kiszámítható mozgásokat produkálnak az egyes egyedi részvények, míg a piac egésze egy jól kirajzolódó, és szűkülő oldalazásban van. Erő tehát nincs a piacban, a vezető részvények jellemzően vegyes mozgást mutatnak, miközben a forgalom továbbra is alacsony.


A beszűkülésből kitörés várható, bár nem a közeli napokban. Ennek ellenére ma nem javasoljuk részvénypiaci pozíciók (sem long, sem short) felvételét. A legjobb, ha ezúttal kivárják az egyéni befektetők egy határozott trend kialakulását.

Érvényes ez a világ összes tőzsdéjére, illetve az egyedi részvényekre is, amelyek nem csak nálunk viselkednek teljes mértékben kiszámíthatatlanul.

Ajánlások

Devizapiac:
EUR/USD: vétel 1,48 alatt (STOP: 1,47, realizálás 1,50 alatt)
EUR/HUF:
Vétel: 265
Eladás: 270 (esetleg 275)
USD/HUF: kivárás
Nemzetközi részvénypiac:
EU részvények: kivárás
USA részvények: kivárás
Orosz részvények: kivárás
Egyéb feltörekvők: kivárás
Hazai részvénypiac:
kivárás
Kötvénypiac:
Fejlett piacok: eladás
Hazai piac: rövid lejáratok (3-6 hónap) tartása/vétele, csere a hosszabb lejáratok helyett
Befektetési alapok:
Hedge fundok (melyek negatív korrelációt mutatnak a kötvény- és a részvénypiacokkal)Fürjes Szabolcs

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hirtelen kétszer annyian lettek a kisberényi választók, új szavazást kell tartani

Hirtelen kétszer annyian lettek a kisberényi választók, új szavazást kell tartani

Mit szólna egy ilyen 625 lóerős kombi BMW M8-hoz?

Mit szólna egy ilyen 625 lóerős kombi BMW M8-hoz?

Időmilliomosoknak: itt a Disney+ mindent mutató, 3 órás beharangozó videója

Időmilliomosoknak: itt a Disney+ mindent mutató, 3 órás beharangozó videója

Hajánál fogva rángattak egy nőt a 83-as főúton

Hajánál fogva rángattak egy nőt a 83-as főúton

Radar 360: Radikális iskola költözhet a fővárosba, visszatér a nyár

Radar 360: Radikális iskola költözhet a fővárosba, visszatér a nyár

Prága is beintett az elektromos rollereknek

Prága is beintett az elektromos rollereknek